Siementuotantotilojen ja siemenpakkaamoiden käsittelyjen vaikutus herneen itävyyteen

Tavoitteet:

Lisävalkuaisomavaraisuuden nostolle ja valkuaiskasvien viljelylle on maassamme tarvetta. Kotimaassa tuotetun valkuaisen käyttöä niin elintarvikkeena kuin rehunakin halutaan nostaa. Isojen valkuaiskasvien viljely on lisääntynyt viime vuosina. Oleellinen perusta valkuaiskasvien viljelyä on niiden siementuotanto ja tuotetun siemenen laatu ja riittävyys.  

Sertifioitavaksi tarkastettavan herneen kylvösiemenen vuosittainen keskimääräinen itävyys on alhaisempi kuin muilla lajeilla. Herneen siemenet ovat herkkiä saamaan ns. mekaanista itävyysvioitusta, mikä näkyy kylvösiemenen laadussa. Mekaaninen vioitus tarkoittaa sitä, että siementä käsitellään liian voimakkaasti jossain vaiheessa siemenen puintia, kuivausta tai kunnostusta. Myös sääolot ennen puintia voivat alentaa itävyyttä.

Hankkeessa seurataan valittujen peltolohkojen hernesatoon kohdistuneiden käsittelyjen vaikutusta itävyyden säilymiseen puinnista siemensäkkiin. Päätavoite on selvittää ne kohdat herneen siemenen käsittelyssä, jotka ratkaisevasti alentavat siemenen itävyyttä ja joihin siemenviljelijät ja pakkaamot voivat vaikuttaa. Ongelmakohtia selvitetään vertailemalla siementuotantotilojen ja siemenpakkaamojen käyttämiä menetelmiä ja työtapoja. Valittujen hernelohkojen siemensadon käsittelyn vaikutusta herneen itävyyteen seurataan useissa kohtaa prosessia. Hanke toimii esiselvityksen omaisena pilottina.

Hankkeen toteuttaa Ruokaviraston kasvianalytiikkayksikön siemenlaboratoriojaosto. Se toteutetaan yhteistyössä Ruokaviraston siemenyksikön sekä Siemenkauppiaitten yhdistyksen ja Kylvösiemensäätiön kanssa.

Asiasanat:

kasvintuotanto, siementuotanto, kylvösiemen, siemenen laatu, siemenen itävyys, herne

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Hanna Ranta, jaostopäällikkö, FT

Yhteistyötahot:

Siemenkauppiaitten yhdistys

Kylvösiemensäätiö

Hankkeen vaihe:

käynnissä

Aloitusvuosi:

2021

Lopetusvuosi:

2022

Hankkeen rahoitukseen osallistuu:

Maa- ja metsätalousministeriö

Ruokavirasto

Hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Lisää toimenpidekokonaisuudesta täältä: mmm.fi/maankayttosektorin-ilmastosuunnitelma

Nappaa hiilestä kiinni -logo

Sivu on viimeksi päivitetty 14.6.2022