Mitä tiedämme PFAS-tilanteesta Pohjoismaissa ja mitä on tehtävissä? Asiasta keskustellaan 18.9.2023 järjestettävässä webinaarissa, jonka järjestävät neljän Pohjoismaan elintarvikkeita käsittelevät tutkimuslaitokset ja viranomaiset.
Lyhenne PFAS pitää sisällään laajan valikoiman fluorattuja yhdisteitä, joita on käytetty vuosikymmeniä ja joita käytetään edelleen lukemattomissa tuotteissa. Aineet, jotka tunnetaan myös nimellä "ikuiset kemikaalit”, ovat kemiallisesti erittäin pysyviä ja kertyvät ihmisiin, eläimiin ja ympäristöön aiheuttaen riskin ihmisten ja eläinten terveydelle.
Webinaarissa 18.9.2023 tutkijat ja viranomaiset elintarviketurvallisuuden ja kemiallisen turvallisuuden alalta keskustelevat PFAS-yhdisteistä Pohjoismaissa. Miten PFAS vaikuttaa terveyteen? Mitkä ovat riskit? Mistä PFAS-yhdisteitä löytyy ja missä määrin? Mitä viranomaiset tekevät ja miten on mahdollista poistaa tai välttää PFAS-yhdisteitä? Mistä tarvitsemme lisää tietoa?
Webinaarin järjestävät Tanskan Kansallinen elintarvikelaitos (Danish DTU National Food Institute, DTU Fødevareinstituttet), Suomen Ruokavirasto (Finnish Food Authority, Livsmedelsverket Finland), Norjan Elintarvike- ja ympäristöalan tiedekomitea (Scientific Committee for Food and Environment, Vitenskabskomiteen for mat og miljø) ja Ruotsin Elintarvikevirasto (Food Agency, Livsmedelsverket).
Tilaisuus on englanninkielinen.
Aika: 18.9.2023, klo 10—16 (9–15 CET)
Paikka: Online (osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille webinaaria edeltävänä päivänä)
Ohjelma: Alan asiantuntijat johdattavat päivän kysymyksiin. Ohjelma julkaistaan myöhemmin.
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu viimeistään 16.9.2023 DTU:n verkkosivuilla. Saat osallistumislinkin webinaaria edeltävänä päivänä. Webinaari on maksuton.
Yhteyshenkilö Suomessa:
tutkimusprofessori Johanna Suomi
Sähköposti: johanna.suomi@ruokavirasto.fi
Puhelin: +358 295 205 034
Matkapuhelin: +358 40 822 5629