Poikkeusvaatimukset erille, joissa on alle 20 siipikarjaksi luokiteltavaa lintua

HUOMIO! Luithan ensin kaikkia siipikarjalajeja koskevat vaatimukset siipikarjan sisämarkkinasiirtojen etusivulta.

  • Tämä poikkeus ei koske strutseja, emuja tai nanduja.

Eläinten on oltava peräisin parvista;

  1. joita on pidetty yhtäjaksoisesti yhdessä ja samassa rekisteröidyssä pitopaikassa kuoriutumisesta lähtien tai vähintään 21 päivän ajan ennen lähtöä,
  2. joissa ei ilmene siirrettävää lajia koskevien luetteloitujen tautien kliinisiä merkkejä eikä niissä epäillä tällaisten tautien esiintymistä, ja
  3. joissa ei ole havaittu lähtöä edeltäneiden 21 päivän aikana yhtäkään vahvistettua matalapatogeenisen lintuinfluenssan tartuntatapausta, jos parvi kuuluu lintuinfluenssan seurantaohjelmaan [1].

[1] Komission delegoidun asetuksen (EU) 2020/689 3 artiklan 1 kohdan mukainen seuranta

Siirrettävät eläimet eivät saa olla lähtöä edeltävien 21 päivän aikana kosketuksissa hiljattain saapuneeseen siipikarjaan tai lintuihin, joiden terveystilanne on heikompi.

Ankkojen ja hanhien on täytynyt saada niiden lastausta edeltäneen viikon aikana kielteinen tulos korkeapatogeenisen lintuinfluenssan varalta tehdyssä viruseristys- tai molekyylitestauksessa. Tutkimukseen valitaan lintuja otannalla siten, että 95 % todennäköisyydellä todetaan tartunta, jonka esiintyvyys on 5 %.

Jos siirrettävät eläimet ovat untuvikkoja, jotka on haudottu Euroopan unionin ulkopuolelta tuoduista siitosmunista, niiden terveystodistuksessa on ilmoitettava siitosmunien alkuperästä.

Salmonella- ja mykoplasmaehdot

Lähetettävät eläimet on tutkittava lajikohtaisesti alla lueteltujen tartuntojen osalta kielteisin tuloksin 21 päivän kuluessa ennen niiden lastausta lähettämistä varten. Untuvikkojen osalta on tutkittava niiden alkuperäparvet siten, että 95 prosentin varmuudella voidaan osoittaa tartunta, jonka esiintyvyys on 5 %.

  • Kanat (Gallus gallus -laji): Salmonella Pullorum-, S. Gallinarum- ja Mycoplasma gallisepticum -tartunnat
  • Kalkkunat (Meleagris gallopavo -laji): Salmonella Pullorum-, S. Gallinarum-, S. arizonae-, Mycoplasma gallisepticum- ja M. meleagridis -tartunnat
  • Helmikanat, viiriäiset, fasaanit, peltopyyt ja Anas-sukuun kuuluvat sorsalinnut: Salmonella Pullorum- ja Salmonella Gallinarum -tartunnat

Newcastlen tautia koskevat ehdot

Suomeen siirrettävät untuvikot eivät saa olla rokotettuja Newcastlen tautia vastaan. Niiden on oltava peräisin siitosmunista, joiden alkuperäparvet:

  1. ei ole rokotettu Newcastlen tautia vastaan, tai
  2. on rokotettu tapetulla (inaktivoidulla) rokotteella, tai
  3. on rokotettu elävällä rokotteella vähintään 30 päivää ennen munien keräämistä,

ja niiden tulee olla haudottu täysin eri aikaan ja eri paikassa kuin siitosmunat, jotka eivät täytä kohtien 1-3 vaatimuksia.

Suomeen siirrettävän siipikarjan on täytettävä seuraavat vaatimukset:

  1. Lintuja ei ole rokotettu Newcastlen taudin varalta.
  2. Lintujen on oltava virkaeläinlääkärin valvonnassa eristettyinä lähtötilalla tai karanteeniasemalla viimeiset 14 päivää ennen lähtöä. Viimeisen 21 päivän aikana ennen lähtöä lähtötilalla tai karanteeniasemalla ei saa suorittaa rokotuksia Newcastlen tautia vastaan eikä sinne saa tuoda lintuja, jotka eivät kuulu kyseessä olevaan maahantuontierään. Karanteeniasemalla ei saa suorittaa rokotuksia.
  3. Linnut on tutkittava 14 päivän sisällä ennen lähtöä serologisesti kielteisin tuloksin Newcastlen taudin vasta-aineiden varalta. Tutkimukseen valitaan lintuja otannalla siten, että 95 prosentin todennäköisyydellä todetaan tartunta, jonka esiintyvyys on 5 %.

Siirtotarkastus

Lähtömaan valvovan virkaeläinlääkärin on tehtävä viimeisten 48 tunnin kuluessa ennen eläinten lähtöä seuraavat tarkastukset todentaakseen siirtovaatimusten täyttyvän:

  • lintujen tunnistustarkastus ja kliininen tarkastus,
  • alkuperäparven kliininen tarkastus,
  • lähtöpitopaikan terveys- ja tuotantotietojen asiakirjatarkastus.

Asiasta säädetään komission delegoidun asetuksen (EU) 2020/688 37 ja 42 artikloissa, 91 artiklan 1 kohdan b alakohdassa ja 2 kohdan c alakohdassa sekä liitteessä V.

Sivu on viimeksi päivitetty 29.9.2023