Vierasperäisten eläinten tuonti EU-maista, Norjasta ja Sveitsistä Suomeen

Otathan huomioon nämä asiat ennen vierasperäisen eläimen maahantuontia

Haitallisiin vieraslajeihin kuuluvien eläinlajien maahantuonti, kasvattaminen, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty EU:n alueella. EU:n jäsenvaltiot ovat hyväksyneet luettelon haitallisista vieraslajeista. Lisäksi valtioneuvoston asetuksessa säädetään kansallisista haittalajeista.

Euroopan unionin kannalta merkitykselliset haitalliset vieraslajit sekä kansallisesti merkitykselliset haitalliset vieraslajit on lueteltu maa- ja metsätalousministeriön sivuilla.

Harvinaisia tai muuten uhanalaisia eläimiä maahantuotaessa on aina otettava huomioon villieläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus (CITES-sopimus), joka edellyttää eräiden eläinlajien kohdalla vienti- ja tuontilupia tai tuonti-ilmoitusta.

Lisätietoja saa Suomen Ympäristökeskuksesta puh. 0295 251 000, cites@syke.fi tai Suomen Ympäristökeskuksen internetsivuilta.

Metsästyslain mukaan vierasperäisten riistaeläinten samoin kuin vierasperäisten riistaeläinkantojen maahantuonti tai luontoon laskeminen ilman Suomen riistakeskuksen lupaa on kielletty. Samoja periaatteita sovelletaan vastaavasti Ahvenanmaalta olevan eläimen tuontiin muualle Suomeen ja luontoon laskemiseen siellä.

Tarkoitukseen voi hakea lupaa Suomen riistakeskukselta.

Metsästyslain mukaan lupa on evättävä, jos toimenpiteestä voi aiheutua haittaa luonnolle tai luonnonvaraiselle eläimistölle.

Kalastuslain mukaan muun kuin Suomessa luonnonvaraisena esiintyvän kala- tai rapulajin tai niiden kantojen tai sukusolujen maahantuonti luonnonvesiin päästämistä tai vesiviljelytoimintaa varten on kielletty ilman elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lupaa. 

Lisäksi huomioithan Eläinten hyvinvointilaista tulevat asiat

Muuta

Hyönteiset elintarvikkeina

Suomi on muuttanut Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa kokonaisten hyönteisten osalta. Suomessa sallitaan vain kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö.

Lisätietoa hyönteisistä elintarvikkeena sekä Eviran (nykyisin Ruokavirasto) ohje Hyönteiset elintarvikkeena (10588/1) löytyvät täältä.

Sivu on viimeksi päivitetty 3.10.2024