EU:n sisämarkkinoilta Suomeen elintarvikkeita tuovan toimijan tulee ilmoittautua omaan kuntaan elintarvikealan toimijaksi. Elintarvikkeet voivat olla eläinperäisiä, kasviperäisiä tai yhdistelmäelintarvikkeita. Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuontia valvovat kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset ja kasviperäisten ja yhdistelmäelintarvikkeiden tuontia valvoo Tulli. Kaikki elintarvikkeet kuuluvat kuitenkin kuntien elintarvikevalvontaviranomaisten valvontaan. Tällä sivulla selvennetään, mitä ovat eläinperäiset elintarvikkeet ja yhdistelmäelintarvikkeet.
Eläinperäiset elintarvikkeet
Eläinperäisillä elintarvikkeilla tarkoitetaan jalostamattomia ja jalostettuja eläinperäisiä tuotteita kuten liha, elävät simpukat, kalastustuotteet, maito, munat, sammakonreidet ja etanat. Eläinperäiset elintarvikkeet on määritelty tarkemmin asetuksen EY 853/2004 liitteen I kohdissa 1-7.
Jalostamisella tarkoitetaan, että tuotetta on muutettu esimerkiksi kuumentamalla, savustamalla, suolaamalla, kypsyttämällä, kuivaamalla, marinoimalla, uuttamalla, puristamalla tai pursottamalla tai näiden yhdistelmällä. Jalostamaton tuote on elintarvike, jota ei ole jalostettu. Jalostamaton tuote voi kuitenkin olla jaettu, ositettu, annosteltu, viipaloitu, leikattu luuttomiksi, jauhettu massaksi, nyljetty, murskattu, leikattu, puhdistettu, siistitty, kuorittu, jauhettu jauheeksi, jäähdytetty, jäädytetty, pakastettu tai sulatettu.
Jalostaminen sekä jalostamattomat ja jalostetut tuotteet määritellään asetuksessa EY 852/2004.
Elintarvikkeiden tuonnin yhteydessä käytetään myös termejä lähetys ja erä.
-
Lähetyksellä tarkoitetaan joukkoa samaa elintarvikelajia olevia myyntiyksiköitä, jotka on tuotettu, valmistettu tai pakattu samassa laitoksessa ja lähetetty Suomeen samanaikaisesti. Lähetys (esim. ajoneuvokuorma tai lavallinen tuotetta) voi sisältää yhden tai useamman erän samaa elintarvikelajia (esim. juustoja).
-
Erällä tarkoitetaan tunnistettavaa tuoteryhmää tai -joukkoa, joka saadaan tietystä prosessista käytännöllisesti katsoen samoissa olosuhteissa ja tuotetaan tietyssä paikassa määrätyn tuotantoajan kuluessa. Esimerkiksi juustoerä voi koostua yhdestä juustotyypistä (esim. emmental).
Esimerkkejä eläinperäisistä elintarvikkeista:
- raaka naudanliha, sianliha, siipikarjanliha ja muu raaka liha sekä niistä valmistettu jauheliha
-
raakalihavalmisteet
-
sisäelimet, veri ja muut eläimen osat (muu tuore liha kuin ruhon liha)
-
kypsennetyt ja esikypsennetyt liha- ja kalatuotteet (esimerkiksi lihasäilykkeet, lihapullat, jauhelihapihvit, ankanmaksapatee, tonnikalasäilykkeet, sillisäilykkeet, kalapullat)
-
raa´alla lihalla tai kalalla täytetyt vihannekset
- raaka kala, mäti ja kaviaari
- raa´at simpukat ja äyriäiset
- kypsennetyt ja esikypsennetyt simpukoista tai äyriäisistä valmistetut tuotteet
- raaoilla simpukoilla tai äyriäisillä täytetyt vihannekset
- raakamaito ja kuumennuskäsitelty maito (esimerkiksi pastöroitu)
- maitojauhe
- hapatetuotteet (esimerkiksi piimä, jogurtti, rahka)
- tuoreet ja kypsennetyt juustot sekä muut juustotuotteet (esimerkiksi juustofondue, paneroidut juustotikut)
- raa´at kanamunat sekä muut linnunmunat ja jalostetut kananmunatuotteet (esimerkiksi munamassa)
- raa´at tai kypsennetyt hyönteiset, joista ei ole poistettu mitään osia (esimerkiksi siivet, jalat, pää tai suoli); hyönteiset voivat olla kokonaisia tai kokonaisista hyönteisistä jauhettuja tai rouhittuja.
Yhdistelmäelintarvikkeet
Elintarvikkeet, jotka sisältävät sekä kasviperäisiä tuotteita että jalostettuja eläinperäisiä tuotteita, eivät ole eläinperäisiä elintarvikkeita, vaan elintarvikkeita, joista tässä yhteydessä käytetään nimitystä yhdistelmäelintarvikkeet. Yhdistelmäelintarvikkeen määritelmä löytyy asetuksen EY 853/2004 1 artiklan 2 kohdasta: ”Jollei nimenomaisesti toisin mainita, tätä asetusta ei sovelleta elintarvikkeisiin, jotka sisältävät sekä kasviperäisiä tuotteita että jalostettuja eläinperäisiä tuotteita.”
Esimerkkejä yhdistelmäelintarvikkeista
Kasvisperäisiä tuotteita ja jalostettuja eläinperäisiä tuotteita sisältäviä yhdistelmäelintarvikkeita ovat esimerkiksi:
- valmisruoka-ateriat jotka sisältävät kypsää naudanlihaa, sianlihaa, siipikarjan-lihaa tai kypsää kalaa (esimerkiksi keitot, pizzat)
- leivonnaiset jotka sisältävät kypsää kananmunaa, naudanlihaa, sianlihaa, siipikarjanlihaa tai kypsää kalaa (esimerkiksi piirakat, munariisipasteijat)
- mätitahnat (esimerkiksi Kalles kaviar)
- teollinen majoneesi
- jäätelö
- maitokahvijuoma
- juustolla täytetyt vihannekset
- äidinmaidonkorvikkeet
- lasten valmisruoat (esimerkiksi purkkiruoka)
- kliiniset maitopohjaiset valmisteet
- maitopohjaiset laihdutusvalmisteet
- kaseinaattiseokset (eläinperäisen aineksen osuus pienempi kuin kasviperäisen)
- kaikki ravintolisät
- hyönteisiä sisältävät suklaalevyt, joihin on lisätty kokonaisia, jauhettuja tai rouhittuja hyönteisiä