Eläinperäisiä elintarvikkeita EU:n sisämarkkinoilta Suomeen tuovan toimijan pitää ilmoittaa tietyistä eläinperäisistä elintarvikkeista tuonti-ilmoituksella Ruokavirastoon ja omaan kuntaan (kts. tuonti-ilmoitus ohjeista ja lomakkeista). Tällä sivulla kerrotaan, mistä elintarvikkeista tulee tehdä tuonti-ilmoitus sekä miten elintarvikkeet luokitellaan tuonti-ilmoitukseen.
Ilmoitettavat elintarvikkeet ja niiden luokittelu
Pääluokka 1 (Naudanliha)
1a Naudanliha ja -jauheliha, tuore
1b Naudanliha ja -jauheliha, pakaste
1c Naudanliha MSM*, tuore
1d Naudanliha MSM*, pakaste
1e Naudanliha, raakalihavalmiste
Pääluokka 2 (Sianliha)
2a sianliha ja -jauheliha, tuore
2b sianliha ja -jauheliha, pakaste
2c sianliha MSM*, tuore
2d sianliha MSM*, pakaste
2e sianliha, raakalihavalmiste
Pääluokka 3 (Siipikarja, tarhattu), tarkenna ilmoittamalla myös alaluokka
3a Siipikarjanliha ja -jauheliha, tuore
3b Siipikarjanliha ja -jauheliha, pakaste
3c Siipikarjanliha MSM*, tuore
3d Siipikarjanliha MSM*, pakaste
3e Siipikarjanliha, raakalihavalmiste
Alaluokat kategorialle 3:
- 1 Kana
- 2 Kalkkuna
- 3 Helmikana
- 4 Ankka
- 5 Hanhi
- 6 Muu
Pääluokka 4 (Muun eläimen liha), tarkenna ilmoittamalla myös alaluokka
4a Muun eläimen liha ja jauheliha, tuore (sis. MSM*)
4b Muun eläimen liha ja jauheliha, pakaste (sis. MSM*)
4e Muun eläimen liha, raakalihavalmiste
Alaluokat kategorialle 4:
- 1 lammas
- 2 villisika, tarhattu
- 3 villisika, luonnonvarainen
- 4 Muut sorkkaeläimet, tarhattu (esim. vuohi, biisoni)
- 5 Muut sorkkaeläimet, luonnonvaraiset (esim. hirvi, peura, poro, kauris)
- 6 Linnut, luonnonvaraiset
- 7 Hevonen
- 8 Hyönteiset
- 9 Matelijat
- 10 Karhut ja muut petoeläimet
- 11 Muu
Pääluokat 6, 10a ja 13
6 Kananmunat
10a Juusto lämpökäsittelemättömästä maidosta
13 Lämpökäsittelemätön maito (kaikki eläimet)
*MSM: Mechanically separeted meat
Ilmoitettavien elintarvikeryhmien määritelmiä
Liha
Lihalla tarkoitetaan eläinten syötäväksi soveltuvia osia veri ja sisäelimet mukaan lukien (EY 853/2004 liite I, kohta 1.). Myös muut syötäväksi tarkoitetut ruhonosat, esim. rasva, nahka ja suolet, katsotaan lihaksi. Lihaan ei ole lisätty mausteita tai muuta, suolaa voi olla alle 1% (EY 853/2004, liite I, kohta 1.13 ja asetuksen Guidance document).
Raakalihavalmiste
Raakalihavalmisteella tarkoitetaan sellaista raakaa lihaa, jauheliha mukaan luettuna, johon on lisätty suolaa, lisäaineita, mausteita tai muuta sellaista. Jos suolaa on ≥1 %, tuote katsotaan raakalihavalmisteeksi. Siten esimerkiksi broilerinlihaa, johon on lisätty pelkkää suolaa 1,2 %, pidetään raakalihavalmisteena. Raakalihavalmisteessa tuoreen lihan ominaisuudet tai lihan lihassyyrakenne on tallella.
Esimerkkejä raakalihavalmisteista:
- tartarpihvit
- raa´at hampurilaisjauhelihapihvit (maustettuja)
- raaka pekoni
- sisältä raaka/punainen paahtopaistisalaatti
- pelmenit
- joulukinkut ja -rullat (kinkusta ja kalkkunasta)
Lihavalmiste eroaa raakalihavalmisteesta siten, että se on jalostettu tuote (esim. kuumennettu, savustettu) ja siinä tuoreen lihan ominaisuudet kuten lihassyyrakenne ovat kadonneet. Lihavalmisteista ei tarvitse tehdä tuonti-ilmoitusta.