Lemmikkieläimen siirrolla tarkoitetaan sitä, kun eläimen matka liittyy omistajan matkaan, eikä sitä luovuteta eteenpäin EU:n alueella. Matkustavien eläinten lukumäärä on viisi (5) tai alle.
Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi:
- Omistajan muutto/matka EU:n ulkopuolelta EU:n alueelle eläimen kanssa
- samaan aikaan
- viiden (5) päivän sisällä (sama lähtö- ja määränpäämaa)
- Uuden lemmikin hakeminen itselle EU:n ulkopuolelta
Näissä tilanteissa eläimen ja sen asiakirjat tarkastaa Suomessa TULLI, eikä eläinlääkinnällistä rajatarkastusta vaadita (lisätietoa alla).
Jos et matkusta eläimen kanssa / eläimen liikkuminen ei vastaa ylläolevia tilanteita, siirry sivulle TUONTI.
Siirron ehdot
Oman lemmikkieläimen siirto on sallittua kaikista EU:n ulkopuolisista maista 5 vuorokauden sisällä omistajan todisteellisesta matkustamisesta.
1. Tunnistusmerkintä
Eläimellä tulee olla annettuna tunnistusmerkintä (mikrosiru tai ennen 3.7.2011 annettu selvästi luettavissa oleva tatuointi) ennen raivotautirokotuksen antamista.
Mikrosiruja koskevat tekniset vaatimukset
Mikrosirujen on
-
- vastattava ISO 11784 -standardia ja sovellettava HDX- tai FDX-B-tekniikkaa; ja
- voitava olla luettavissa ISO 11785 -standardin mukaisella lukulaitteella.
2. Raivotautirokotus
Toimenpiteet raivotautirokotuksen jälkeen vaihtelevat, joten tarkasta, tuleeko eläimen alkuperämaasta tullessa olla raivotaudin vasta-ainetesti tehtynä!
- Raivotautirokotus on annettu aikaisintaan 12 viikon iässä
- Raivotautirokotuksen jälkeen tulee noudattaa
JOKO
-
- Odotusaika 21 vrk, mikäli lähtömaa on maaluettelossa (EU-komissio, eng)
- Rokotuksen voimassaoloaika alkaa aikaisintaan 21 päivää ensimmäisestä rokotuksesta
- Kaikki myöhemmät rokotukset on annettava edellisen rokotuksen voimassaoloaikana, tai muutoin rokotusohjelma on aloitettava uudelleen
TAI
-
- Mikäli lähtömaa EI ole maaluettelossa (EU-komissio, eng), on eläimeltä otettava vasta-ainetesti aikaisintaan 30 vrk rokotuksesta
- Testin tulos tulee olla 0,5 IU/ml tai sen yli.
- Näytteen ottamisen jälkeen odotusaika lähtömaassa on vähintään 3 kuukautta (lasketaan näytteenottopäivästä)
- Näyte tulee analysoida EU:n hyväksymässä laboratoriossa (EU-komissio, eng)
- Raivotaudin vasta-ainetesti on voimassa yhtä kauan kuin rabiesrokotus pidetään voimassa
3. Ekinokokkoosilääkitys (vain koirat)
Ekinokokkoosilääkitys annetaan vähintään 1 ja enintään 5 päivää ennen koiran saapumista Suomeen (HUOM. aika lasketaan rajan ylityksestä, ei lähtöajasta). Lääkityksen voi antaa kuka tahansa eläinlääkäri ja se merkitään virka-eläinlääkärin myöntämään terveystodistukseen (ks. alla).
4. Virka-eläinlääkärin myöntämä EU-terveystodistus
Lemmikillä tulee olla alkuperämaan virkaeläinlääkärin myöntämä EU-mallinen terveystodistus siirtoon (NON-COMMERCIAL MOVEMENT), ks. todistuspohja linkkipalkissa. Terveystodistus on voimassa 10 päivää sen myöntämisestä. Todistuksen tulee olla alkuperäinen ja sen tulee olla eläimen mukana koko matkan ajan.
Joissain tilanteissa terveystodistuksen voi korvata EU-lemmikkieläinpassilla. Katso tarkemmat ehdot sivun alalaidasta.
5. Omistajan ilmoitus ja mahdollinen valtuutus
Omistajan tulee antaa ilmoitus siirron ei-kaupallisuudesta (declaration), ks. asiakirjamalli linkkipalkissa.
Mikäli lemmikki matkustaa 5 päivän sisällä omistajan matkustamisesta (sama lähtö- ja määränpäämaa kuin lemmikillä), voi omistaja valtuuttaa toisen henkilön saattamaan eläimen puolestaan. Valtuutus on annettava kirjallisesti (vapaamuotoinen tai pohjana voi käyttää linkkipalkin asiakirjamallia). Tällöin omistajan tulee todistaa oma matkansa rajanylitystarkastuksessa esimerkiksi lentolipuilla tai lennon tarkastuskortilla.
6. Muut ehdot
- Eläimen mukana tulee olla myös alkuperäiset rokotus- ja tunnistusasiakirjat tai niiden oikeaksi todistetut kopiot (Esim. rokotuskortti)
- Tarkasta tästä linkistä lisävaatimukset Australiasta ja Malesiasta tuleville kissoille ja koirille
- Tarkastathan myös ajankohtaista -sivun
Rajanylitys ja Tullin tarkastus
Omistajan tai valtuutetun henkilön on EU:n alueelle tultaessa esitettävä lemmikkieläin ja sen asiakirjat tarkastettavaksi tämän EU-maan toimivaltaiselle viranomaiselle. Suomessa lemmikkien siirtojen tarkastukset tekee Tulli. Ota tullissa punainen linja ja esitä eläin ja sen maahantuloasiakirjat virkailijalle. Ajanvarausta ei tarvita.
Lemmikki tulee tuoda sallitun rajanylityspaikan kautta. Sallitut rajanylityspaikat muissa EU-maissa löydät täältä (EU-komissio, eng).
Sallitut rajanylityspaikat Suomessa
Matkustus lentoteitse: Helsinki-Vantaan lentoasema
Matkustus maa- tai rautateitse: Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Raja-Jooseppi, Salla, Vaalimaa, Vainikkala, Vartius
Matkustus meriteitse: Hamina, Hanko, Helsinki, Kotka, Maarianhamina, Turku
EU-lemmikkieläinpassi
Mikäli matkustat lemmikkisi kanssa Suomesta EU:n ulkopuolelle ja takaisin, tulee eläimelle hankkia EU-lemmikkieläinpassi ennen matkaa. Matkalta palatessa EU-lemmikkieläinpassi korvaa terveystodistuksen. Varmista, että kaikki paluun edellyttämät toimenpiteet raivotaudin suhteen (rokotus, mahdollinen vasta-ainetutkimus) on tehty ennen matkalle lähtöä ja ovat voimassa paluun aikana!
Ekinokokkilääkityksen voi antaa koiralle ja merkitä EU-lemmikkieläinpassiin kuka tahansa eläinlääkäri myös EU:n ulkopuolella (ei kuitenkaan koske ns. 28 vuorokauden sääntöä!).
HUOM! Raivotautirokotuksen ja raivotaudin vasta-ainetestin tuloksen saa merkitä EU-lemmikkieläinpassiin vain EU-jäsenmaan eläinlääkäri. EU:n ulkopuolisessa maassa toimiva eläinlääkäri ei saa merkitä raivotautirokotusta tai vasta-ainetestin tulosta EU-lemmikkieläinpassiin. Mikäli raivotautirokotus menee vanhaksi EU:n ulkopuolella, vanhenee samalla vasta-ainetestin tulos. Tällöin molemmat (rokotus ja vasta-ainetesti, jos se on vaatimuksena) tulee uusia kuten yllä ohjeistettu. Prosessi kestää siis 3 vko - 4 kk. Eläimelle tulee tällöin hankkia EU-mallinen terveystodistus paluuta varten.