sivutuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta

Muita kuin elintarvikkeiksi tarkoitettuja eläinperäisiä tuotteita eli sivutuotteita ovat muun muassa eläinten rehut, nahat ja vuodat, villat, höyhenet ja sulat sekä tietyt lannoitteet ja metsästysmuistot.

EU:n ulkopuolelta eli ns. kolmansista maista Euroopan unionin alueelle tuotavien eläinperäisten tuotteiden on täytettävä kyseisille tuotteille (sivutuotteille) asetettavat tuontivaatimukset. Tuontivaatimuksia on asetettu myös tietyille muille tavaroille kuin eläinperäisille tuotteille, kuten heinälle ja oljille, koska ne voivat aiheuttaa eläintautien leviämisen vaaraa.Seuraavien eläimistä saatavien sivutuotteiden tuonti unioniin ja kuljetus unionin kautta on kielletty:

Jos tuot sivutuotteita Norjasta, Sveitsistä, Grönlannista ja Liechtensteinista, tarkasta sisämarkkinakaupan ehdot

Muista seuraavat asiat, kun tuot sivutuotteita EU:n ulkopuolisista maista:

  1. Tuo vain sallituista tuontimaista
  2. Hanki terveystodistus kyseiselle tuotteelle
  3. Muista TSE-vakuus (yleensä sisältyy terveystodistusmalliin) ja mahdolliset CITES-määräykset
  4. Tee ennakkoilmoitus TRACES-järjestelmällä
  5. Tarkasta komission suojapäätökset
  6. Muista eläinlääkinnällinen rajatarkastus

Tuotekohtaiset tuontiehdot löydät linkeistä vasemmalla

HUOM! Eläinlääkinnällinen rajatarkastus tulee suorittaa sillä rajatarkastusasemalla, jolle erä saapuu EU:n alueella, mikäli erä lastataan eri kulkumuotoon, esim lentokoneesta rekkaan. Samassa kulkumuodossa (esim. lentokone – lentokone) erä voi uudelleenlastauksen jälkeen jatkaa seuraavalle rajatarkastusasemalle. Uudelleenlastaus tulee tällöin suorittaa seuraavien aikarajojen sisällä:

  • lentoasemat: 3 vuorokautta
  • satamat: 30 vuorokautta

Aikarajojen ylittyessä erälle tulee tehdä eläinlääkinnällinen rajatarkastus siinä paikassa, missä erä on. Ole hyvä ja ota yhteys kyseessä olevaan rajatarkastusasemaan. Eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen vaativat erät, joita ei ole esitetty asianmukaisesti tarkastettavaksi, hylätään.

TSE –vakuus

Naudoista, lampaista ja vuohista saatavien tuotteiden tuonnissa on huomioitava alkuperämaan TSE (Transmissible Spongiform Encephalopathy, tarttuva sienimäinen aivorappeuma)

Erälle myönnetyssä terveystodistuksessa tulee olla vakuutettuna TSE -vakuus, jos tuote sisältää naudan-, lampaan- tai vuohenlihaa. Naudan BSE (Bovine spongiform encephalopahty, naudan sienimäinen aivorappeuma, ”hullun lehmän tauti”) riskin perusteella kolmannet maat luokitellaan kolmeen jaksoon

  • Maat, joiden BSE-riski on merkityksettömän alhainen
  • Maat, joiden BSE-riski on hallinnassa
  • Maat, joiden BSE-riski on määrittelemätön

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 18.2.2022