Kasvien ja kasvituotteiden poikkeuslupa tutkimustarkoituksiin

Yleiset vaatimukset EU:n ulkopuolelta tuotaessa

EU:n ulkopuolelta tuotaessa kaikille eläville kasveille, tuoreille kasvituotteille ja osin puutavaralle on asetettu tiukat kasvinterveydelliset vaatimukset.

Vaatimuksena on yleensä kasvinterveystodistus (Phytosanitary certificate) lähettäjämaan viranomaisilta sekä tarkastus Suomeen saapuessa. Jotta todistuksen voi saada, on tavaran täytettävä EU:n tuontivaatimukset.

Tiettyjen istutettaviksi tarkoitettujen kasvien ja siementen tuonti EU:n ulkopuolelta on kokonaan kielletty niiden korkean kasvintuhoojariskin vuoksi. Tuontikiellossa ovat myös orgaanista ainesta sisältävät kasvualustat sekä maa-aines EU:n ulkopuolelta (lukuunottamatta Sveitsiä). Tuontikielto ei koske puhdasta turvetta eikä kookoskuitua silloin, kun niitä ei ole aiemmin käytetty kasvintuotannossa tai maataloudessa.

Karanteenikasvintuhoojien tuonti ei myöskään ole sallittua. Luettelo karanteenituhoojista löytyy täältä (liite II). Lisätietoa kasvien ja kasviperäisten tuotteiden maahantuontikielloista EU:n ulkopuolelta voit lukea täältä.

Poikkeuslupa on mahdollinen tutkimus- tai koetarkoituksiin

Ruokavirasto voi EU:n kasvinterveysasetuksen 2016/2031 mukaisesti myöntää luvan poiketa kasvien, kasvinosien, kasvituotteiden tai puutavaran sekä karanteenikasvintuhoojien maahantuonnin tai Euroopan unionin alueella siirtoa koskevista rajoituksista tietyin edellytyksin. Poikkeuslupa voidaan myöntää viralliseen testaukseen, tieteelliseen tutkimus-, koulutus-, lajikevalinta- ja kasvinjalostustarpeisiin.

Kun tavaralle on myönnetty maahantuonnin poikkeuslupa, se voidaan tuoda maahan, vaikka se ei täyttäisi tavanomaisia tuontivaatimuksia. Poikkeusluvan myöntäminen edellyttää erityisiä turvatoimia ja tiettyjen ehtojen täyttymistä, joilla varmistetaan, että tavara tai tuote ei aiheuta vaaraa kasvitautien tai tuholaisten leviämisestä Suomeen.

Tarve poikkeusluvalle on silloin, kun tavara tai tuote on maahantuontikiellossa, tai se ei täytä maahantuonnin erityisvaatimuksia. Tuonnin erityisvaatimuksena voi esimerkiksi olla kuumennuskäsittely, jota ei tutkimusteknisistä syistä voi tehdä. Käytännössä poikkeuslupaa tarvitaan, jos kyseiselle tavaralle tai tuotteelle ei voi saada kansainvälistä kasvinterveystodistusta.

Tuonti kasvinterveystodistuksella on ensisijainen vaihtoehto

Selvitä aina ensin, onko tavaralle mahdollista saada kasvinterveystodistus. Tuonti kasvinterveystodistuksella on aina ensisijainen vaihtoehto. Poikkeuslupaa haetaan, jos kasvinterveystodistusta ei voi saada.

Poikkeusluvan edellytyksenä on hyväksytty karanteenitila

Poikkeuslupaa haetaan Ruokaviraston kasvinterveys- ja lannoiteyksiköstä ja siinä on ilmoitettava vähintään hakemuslomakkeessa edellytetyt tiedot.

Poikkeuslupa edellyttää, että hakijalla on karanteenitila, jonne poikkeusluvan saaneet tavarat tuodaan. Karanteenitilaa varten poikkeusluvan hakija täyttää erillisen hakemuslomakkeen. Hakemuksessa luvan hakija kuvaa tilan tekniset yksityiskohdat, vastuuhenkilöt ym. eli vähintään hakemuslomakkeessa edellytetyt tiedot.

Ruokaviraston tai ELY-keskuksen kasvintarkastaja tarkastaa karanteenitilan ennen hyväksyntäpäätöstä. Tarkastuksessa selvitetään paikan soveltuvuus hakemuksessa esitettyyn karanteeninalaiseen toimintaan.

Hyväksyttävä karanteenitila on yleensä ammattimaisen toimijan tai henkilön hallinnoima kyseiseen toimintaan sopiva laboratorio- tai tutkimustila. Karanteenitilan hakijan on hakemusta tehdessään perehdyttävä Ruokaviraston ohjeeseen (1172/04.00.00.01/2020), jossa on koottuna karanteenitilaa ja siellä toimintaa koskevat vaatimukset, sekä karanteenituotteen luovuttamista pois karanteenitilasta koskevat vaatimukset.

Luvan saaja hankkii hyväksymistodistukseen lähtömaan viranomaisen vahvistuksen

Poikkeuslupa- ja karanteenitilapäätöksen mukana annetaan hyväksymistodistus (Letter of Authority, asetus (EU) 2019/829, artikla 6). Poikkeusluvan saaja hankkii hyväksymistodistukseen lähtömaan kasvinterveysviranomaisen vahvistuksen (allekirjoitus ja leima) ennen tuontia ja hyväksymistodistuksen on seurattava lähetyksen mukana. Se on esitettävä rajaviranomaiselle.

Toiminnan loputtua jäljellä oleva karanteeninalainen materiaali hävitetään turvallisesti, niin että kasvintuhoojat eivät pääse leviämään, tai varastoidaan asianmukaisissa olosuhteissa jatkokäyttöä varten asetuksen (EU) 2016/2031 64 artiklan mukaisesti.

Ohjeet

Ohjeita tuontiin EU:n ulkopuolelta

Yhteydenotto

 

 

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 8.7.2024