Salmonellan suhteen riskialttiiksi määritellyt rehut ja kielletyn maaeläinperäisen aineksen varalta tutkittavat rehut
Toimijan, joka tuo Suomeen EU:n, Norjan, Islannin tai Liechtensteinin ulkopuolelta salmonellan suhteen riskialttiiksi määriteltyjä kasviperäisiä rehuja tai kalajauhoa, on tehtävä tuonnista ennakkoilmoitus Ruokavirastoon. Ennakkoilmoituksen perusteella Ruokavirasto ohjeistaa näytteenoton salmonellatutkimuksia varten (MMMa 1266/2020) tai kalajauhon ollessa kyseessä kielletyn maaeläinperäisen aineksen mikroskopointia varten (EY N:o 999/2001 ja sen muutos EY 1292/2005).
- lista 1 (pdf): Salmonellan suhteen riskialttiiksi määritellyt rehut ja kielletyn maaeläinperäisen aineksen varalta tutkittavat rehut, jotka on ilmoitettava Ruokavirastoon
- ilmoituslomake (doc) listan 1 rehuille
Myös laivauksia koskevat listat, joita valkuaisrehuaineiden tuojat ovat toimittaneet Ruokaviraston rehujaostolle, vastaavat em. ennakkoilmoitusta.
Ilmoitukset tulee tehdä viimeistään 24 tuntia ennen rehun saapumista Suomeen tai jos tuontia edeltävä päivä ei ole arkipäivä, viimeistään edellisenä arkipäivänä. EnnakkoiImoitus lähetetään Ruokaviraston rehujaostolle osoitteeseen rehutuonti@ruokavirasto.fi
Pistokoeluonteisesti tutkiaan myös muita rehueriä ennen niiden markkinoille saattamista. Näytteet tutkitaan joko Ruokaviraston rehumikrobiologian laboratoriossa tai viranomaisnäytteitä tutkimaan hyväksytyissä laboratoriossa (9 kpl).
Viranomaisnäytteet otetaan seuraavan ohjeen mukaisesti:
Jos viranomaisvalvonnan näyte ohjataan poikkeuksellisesti muuhun kuin Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi, lue tarkempia ohjeita menettelytavoista ohjeesta REHU 12807 (pdf).
Tehostetussa valvonnassa olevat tuontirehut
EU:n tehostetussa tuontivalvonnassa olevia kasviperäisiä rehuja saa tuoda 3. maista suoraan Suomeen vain pakattuna ja vain Helsingin sataman ja Helsinki-Vantaan lentokentän rajatarkastusasemien kautta. Näytteenottoa varten rehut voidaan siirtää ns. valvontapaikkaan eli toimijan varastoon. Eristä peritään rajatarkastusmaksu.
EU-säädösten vuoksi tehostetussa valvonnassa olevien rehujen (lista 2) tuontia koskevat ennakkoilmoitukset tulee tehdä sähköisesti Traces NT järjestelmään lomakkeella CHED-D.
- Lista 2 (pdf): Ei-eläinperäiset rehut, jotka tulee tuoda 3. maista Suomeen rajatarkastusaseman kautta. Listalla tuontivaatimukset. Näytteenotto arvioidaan eräkohtaisesti.
- Hyväksytyt rajatarkastusasemat (tehostetun tuontivalvonnan alaiset ei-eläinperäiset rehut) - List of Border Control Points (BCPs) (pdf, 118 kt)
- Lista nimetyistä valvontapaikoista - List of Control Points (CPs) (pdf, 132 kt)
Alkuperäiset terveystodistukset ja tarpeen mukaan myös analyysitodistukset tulee toimittaa rajatarkastusasemalle ja ilmoittaa erän, johon ne liittyvät, CHEDD-tunnus. CHEDD-tunnus tulee ilmoittaa s-postilla tiedoksi myös virkapostilaatikkoon rehutuonti@ruokavirasto.fi
Ilmoitukset tulee tehdä viimeistään 24 tuntia ennen rehun saapumista Suomeen tai jos tuontia edeltävä päivä ei ole arkipäivä, viimeistään edellisenä arkipäivänä. Lue lisää CHED-D:n eli tuonti-ilmoituksen täyttämisestä Traces-järjestelmässä
Muut tuontirehut
Ennakkoilmoituksen voi tehdä tullauksen nopeuttamiseksi myös muista kuin edellä mainituista riskialttiista rehuista. Ennakkoilmoituksen perusteella Ruokavirasto voi ottaa kantaa näytteenottoon etukäteen, jolloin Tullin ei tarvitse tullauksen yhteydessä erikseen varmistaa asiaa Ruokavirastosta. Ruokavirasto kirjaa tiedon näytteenotosta tai sen tarpeettomuudesta ennakkoilmoituslomakkeelle, joka palautetaan toimijalle liitettäväksi tuontiasiakirjoihin.