Jos haluat viedä Euraasian talousliiton maihin eläviä eläimiä, eläinperäisiä elintarvikkeita tai rehuja, on yrityksesi pääsääntöisesti kuuluttava Ruokaviraston vientivalvontajärjestelmään ja viejälaitokset on hyväksyttävä vientiin. Tämä koskee sekä tuotteen raaka-aineita, valmistajaa, varastoijaa että lähettämöä. Tarkemmat vientivaatimukset määräytyvät tuotteen tullinimikkeen mukaisesti. Eläinperäisten elintarvikkeiden osalta myös eläinperäisten raaka-aineiden on tultava vientiin hyväksytyistä laitoksista. Sinulla on oikeus missä tahansa vientihyväksyntäprosessin vaiheessa ilmoittaa kirjallisesti valvojalle ja Ruokavirastoon, että et halua enää hakea Euraasian talousliiton maista vientioikeutta tai haluat perua saamasi vientioikeuden. Tarvittaessa valvoja välittää saamansa tiedon Ruokavirastoon.
Vientihyväksyntää edellyttävät toimenpiteet
1. Perehdy vientimenettelyihin ja tee hakemus
Ennen vientihyväksynnän hakemista tutustu Ruokaviraston vientimenettelyjä koskeviin ohjeisiin ja toimialaasi koskeviin vientivaatimuksiin. Sinun ei välttämättä tarvitse hakea laitoksellesi vientihyväksyntää. Huomioi laitoksen omavalvontasuunnitelmassa Euraasian talousliiton ja mahdolliset kohdemaan vaatimukset. Tällä hetkellä Ruokavirasto ei edistä uusien laitosten vientihyväksyntää Venäjälle tai Valko-Venäjälle.
Toimija voi pyytää osoitteesta euraasia@ruokavirasto.fi perustietolomakkeen, johon kirjataan vietävät tuotteet, kohdemaan tai kohdemaat, johon vientioikeutta haetaan sekä toimijan selvittämät tiedot kohdemaan tuotetta koskevista vaatimuksista ja niiden toteutussuunnitelmasta. Liitteenä tulee olla kohdemaan vaatimusten mukainen näytteenottosuunnitelma eli monitorointiohjelma. Lähetä täytetty perustietolomake liitteineen valvontaviranomaisellesi ja osoitteeseen euraasia@ruokavirasto.fi.
2. Vientikelpoisuuden arviointi ja tarkastus
Laitosta valvova viranomainen ja Ruokaviraston erityisasiantuntija arvioi, täyttääkö laitoksesi omavalvontasuunnitelma sille asetetut vaatimukset. Omavalvontasuunnitelma voidaan palauttaa laitokselle täydennettäväksi tai muokattavaksi. Omavalvontasuunnitelman hyväksyminen on ehdoton edellytys vientikelpoisuuden arvioinnille.
Valvova viranomainen tekee vientihyväksyntätarkastuksen laitokseen, kun omavalvontasuunnitelma on hyväksytty ja kiinnittää erityistä huomiota laitoksen monitorointiohjelmaan, koska se on keskeisessä roolissa sekä tuoteturvallisuuden että eläinterveystodistusten myöntämisen kannalta.. Tarkastuksessa arvioidaan, toimiiko laitos EU:n ja kansallisen lainsäädännön mukaisesti ja noudatetaanko laitoksessa myös Euraasian talousliiton ja kohdemaan vaatimuksia.
Tarkastuksen lopputulos on yksi seuraavista:
-
Vientitoiminta täyttää vaatimukset riittävässä määrin.
-
Vientitoiminta täyttää vaatimukset riittävässä määrin edellyttäen, että auditoinnin kohde toimittaa asianmukaisen suunnitelman korjaaville toimenpiteille.
- Vientitoiminta ei täytä vaatimuksia (huomattavia poikkeamia, jotka heikentävät olennaisesti elintarviketurvallisuutta ja/tai joiden perusteella viennin ehtoja ei voida täyttää).
3. Ruokaviraston vakuutus Euraasian talousliiton jäsenmaan viranomaiselle
Jos tarkastuksen tulos on hyväksytty, Ruokavirasto vakuuttaa kohdemaan viranomaiselle, että laitos täyttää Euraasian talousliiton vaatimukset sekä esittää laitosten lisättäväksi vientiin hyväksyttyjen laitosten luetteloon. Ruokavirasto voi kuitenkin tarvittaessa pyytää lisäselvityksiä paikalliselta valvontaviranomaiselta ja laitoksen edustajalta ennen vakuutuksen antamista.
Euraasian talousliiton jäsenmaan viranomainen ilmoittaa Ruokavirastoon päätettyään, voiko laitosta lisätä vientiin hyväksyttyjen laitosten luetteloon. Laitoslistalle pääsyn edellytyksenä on useimmissa tapauksissa Euraasian talousliiton asiantuntijoiden tekemä tarkastus. Hyväksynnän saamisessa saattaa kulua kuukausia tai jopa vuosia.
4. Tuotteen tuontilupa
Vientilaitoshyväksyntä on eri asia kuin vientituotteelle haettava tuontilupa. Viejän tai laitoksen on syytä tarkastaa esimerkiksi kohdemaan kauppakumppaninsa kautta, tarvitseeko vietävä tuote tuontilupaa, sertifiointia tai liittyykö vientiin muita toimenpiteitä. Ruokavirastolla ei ole roolia vientituotteiden tuontilupiin tai sertifiointeihin liittyvissä asioissa.
Vientivalvontajärjestelmä
Elävien eläinten tilahyväksyntää, eläinperäisten elintarvikkeiden (liha-, maito- ja kalatuotteet) tai rehujen vientilupaa Euraasian talousliittoon hakevien laitosten on liityttävä Ruokaviraston vientivalvontajärjestelmään tarvittaessa vientihyväksyntävaiheessa. Euraasian talousliiton viranomainen vaatii, että Ruokavirasto valvoo ja ohjaa Euraasian talousliiton maiden kesken sovittujen vaatimusten ja kohdemaan lainsäädännön noudattamista joissakin eläviä eläimiä, eläinperäisiä elintarvikkeita ja rehuja vievissä laitoksissa.
Ruokavirasto tekee laitoksiin keskusviranomaisena säännölliset auditoinnit Ruokaviraston kautta hyväksyttyihin vientilaitoksiin. Ruokaviraston auditointisuunnitelman mukaisesti valmistavissa laitoksissa vientiauditointi suoritetaan noin kolmen vuoden välein ja ainoastaan tuotteita varastoivissa laitoksissa noin viiden vuoden välein. Euraasian talousliiton viranomaisilla on oikeus tehdä tarkastuksia hyväksymiinsä vientilaitoksiin. Ruokavirasto auditoi vientivalvontajärjestelmään kuuluvia laitoksia ja niiden valvontaa säännöllisesti. Tarkastuksista laskutetaan Ruokaviraston hinnaston mukaisesti. Myös vientivalvontajärjestelmään kuuluvan laitoksen valvoja tekee säännöllisesti Euraasian talousliiton vaatimusten mukaista vientivalvontaa Ruokaviraston ohjeen Vientivalvonnan Oiva-arviointiohjeet mukaisesti. Vientilaitoksen vastuulla on selvittää Euraasian talousliiton olennainen lainsäädäntö ja noudattaa sitä toiminnassaan vientituotteiden ja niiden valmistuksen osalta.
Keskeisten säädösten hallinta ja niiden noudattaminen katsotaan viennin vähimmäisvaatimukseksi. Näistä säädöksistä tulee hallita ne, jotka koskevat kyseisen laitoksen hyväksyttyjä vientituotteita ja niiden valmistusprosesseja. Näiden lisäksi viennin onnistumiseksi toimijan on hankittava myös muuta tietoa. Lisätietoa lainsäädännöstä: euraasia@ruokavirasto.fi.
Laitosten valvojien koulutus
Venäjän viranomainen on edellyttänyt Euraasian talousliittoon eläinterveystodistuksia myöntävien ja Venäjän vientilaitoksia valvovien virkaeläinlääkäreiden kouluttamista. Valvojien koulutus sisältyy Ruokaviraston vientivalvontajärjestelmään ja se on toteutettu verkkotenttinä.
Koulutus- ja tenttivaatimus koskee myös henkilöitä, jotka sijaistavat eläinterveystodistuksia myöntäviä virkaeläinlääkäreitä tilapäisesti esim. loma-aikoina ja sairastapauksissa. Sijaisilta ei edellytetä osallistumista Ruokaviraston koulutuksiin. Jotta sijainen voi myöntää Euraasian talousliiton -viennin eläinterveystodistuksia, todistuksia varsinaisesti myöntävän virkaeläinlääkärin on koulutettava sijaisensa ja sijaisen on osallistuttava Euraasian talousliiton -viennin laitosvalvonnan verkkotenttiin.
Tarkemmat tiedot koulutuksesta ja verkkotentistä löytyvät valvojille avoimesta Ruokaviraston ekstranetistä.
Sopimukset, säädökset ja ohjeet
Venäjän maatalousministeriö säätää lakeja ja toimintatapoja liittyen maatalouteen ja siihen liittyviin teollisuuden aloihin. Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos (Rosselkhoznadzor) on tämän ministeriön alainen valtakunnallinen toimeenpaneva elin. Lisäksi ministeriön alla toimii kalatalouden toimeenpaneva elin (Rosrybolovstvo). Ajantasainen lainsäädäntö ja ohjeet ja vaatimukset Venäjälle vietäviin elintarvikkeisiin ja eläviin eläimiin sekä rehuihin löytyy osin myös Venäjän eläinlääkintä-ja kasvinterveyslaitoksen Rosselkhoznadzorin sivuilta. Pakkausmerkinnöistä löytyy tietoa Rospotrebnadzorin internetsivuilta. Euraasian talousliiton vaatimuksia elintarvikkeille, kasveille, rehuille ja eläimille voi hakea Euraasian talousliiton komission sivuilta. Sivuston alta löytyy muun muassa tietoa Euraasian talousliiton yleiseläinterveystodistuksista, teknisistä vaatimuksista ja säädöksistä sekä Euraasian talousliiton eläinlääkinnällisistä rajanylityspaikoista. Sivustoilla puhutaan myös yleisistä tuotteiden sertifiointi vaatimuksista.
Euroopan komission sivuilta löydät linkkejä tärkeimpiin Euraasian talousliiton ja Venäjän englanninkielisiin säädöksiin. Tarvittaessa lisätietoja voi kysyä osoitteesta euraasia@ruokavirasto.fi.