Ahvenanmaalla on todettu uudelleen lohikalojen IHN-tautia vuosi edellisen epidemian alkamisesta. Tartunta todettiin 21.6.2022 Eckerössä sijaitsevan kiertovesilaitoksen kirjolohista.
Tarkista viennissä käytettävien todistusten ehdot
IHN-taudin esiintyminen Ahvenanmaalla voi vaikuttaa elävien eläinten ja niistä saatavien tuotteiden vientiin ja viennissä käytettävien eläinterveystodistusten myöntämiseen. Varmistu ennen eläinterveystodistuksen käyttämistä tai myöntämistä, että todistuksen tautivakuudet täyttyvät ja ettei Suomi tai kohdemaa ole asettanut vietävälle tuotteelle vientirajoituksia. Erityistä huomioita on kiinnitettävä tuotteisiin ja raaka-aineisiin, jotka ovat peräisin IHN:n vuoksi perustetulta rajoitusvyöhykkeeltä.
Jos olet virkaeläinlääkärinä myöntänyt eläinterveystodistuksia (virallisesti sovitut tai vapaamuotoiset todistukset) eläville kaloille tai niistä saataville tuotteille 21.4.2022 tai sen jälkeen, ota yhteyttä vienti@ruokavirasto.fi. Tarkempia ohjeita valvojille löydät Pikantti-ekstranetistä.
Huomioi kansalliset ja kohdemaiden asettamat rajoitukset
Viennissä on aina huomioitava kansalliset ja kohdemaan asettamat rajoitukset. Tarkista kansallisten rajoitusten tilanne ennen vientiä. Näitä ovat esimerkiksi taudin rajoitusvyöhykkeestä johtuvat siirtorajoitukset.
Kansallisten rajoitusten lisäksi viennin kohdemaat saattavat asettaa taudinpurkauksen johdosta Suomelle vientirajoituksia, jotka ovat tiukempia kuin todistuksissa olevat vientiehdot. Osa kohdemaista saattaa kieltää kalojen ja niistä saatavien tuotteiden tuonnin koko Suomesta tai tietyltä alueelta Suomessa kaloissa esiintyvästä IHN:stä johtuen. Tarkista ajankohtainen rajoitustilanne aina ennen vientiä.
Lisätietoa
- Ruokaviraston tiedote: Ahvenanmaalta löytyi taas tarttuvaa lohikalojen IHN-tautia
- Tiedossamme olevat vientirajoitukset: ruokavirasto.fi/vienti/rajoitukset. Tarkista ajankohtainen rajoitustilanne aina ennen vientiä. Jos tiedät muita rajoituksia, kerro niistä meille sähköpostitse vienti@ruokavirasto.fi.
- Valvojille kohdennettua tietoa löydät Pikantti-ekstranetistä.
- Lisätietoja IHN-taudin vaikutuksista elintarvikeketjun tuotteiden vientiin:
vientijaoston jaostopäällikön sijainen, ylitarkastaja Annika Suokorpi
vienti@ruokavirasto.fi
p. 029 520 5032