Kohdemaa voi rajoittaa vientiä esimerkiksi eläin- tai kasvitautien leviämisen estämiseksi. Pyrimme tiedottamaan oleellisista uusista rajoituksista sähköpostitse valvojia ja niitä yrityksiä, jotka ovat ilmoittaneet viejärekisteriin uutta rajoitusta koskevan maan tai tuotteen.
Huomaathan, että eläin- tai kasvitaudin puhkeaminen Suomessa tai toisessa EU-maassa voi vaikuttaa myös muiden tuotteiden vientiin ja vientitodistusten käytettävyyteen. Varmista aina, että vientitodistuksilla annettavat tautivakuudet pitävät paikkansa.
Lisätietoa vientirajoituksista: vienti@ruokavirasto.fi
Useampia tuotteita ja eläinlajeja koskevat rajoitukset
- Suu- ja sorkkatauti
- Venäjä on kieltänyt 20.1.2025 alkaen kaikista EU-maista peräisin olevien suu- ja sorkkataudille alttiiden eläinten (naudat, lampaat, vuohet, siat, porot ja luonnonvaraiset sorkkaeläimet) sekä näistä eläimistä tuotettujen tuotteiden tuonnin Venäjälle sekä kauttakulun Venäjän federaation alueen läpi kolmansiin maihin. Perusteena on Saksassa todettu suu- ja sorkkatauti. Lisätietoja Venäjän eläinlääkintäviranomaisen Rosselkhoznadzorin verkkosivuilla (sivut venäjäksi).
- Yhdysvallat on tammikuussa 2025 asettanut ehtoja ja rajoituksia tiettyjen eläinten tai eläinperäisten tuotteiden viennille Saksan kautta Yhdysvaltoihin. Perusteena on Saksassa todettu suu- ja sorkkatauti. Lisätietoja APHIS:n päätöksessä.
- Turkki on rajoittanut heinäkuussa 2022 eräiden tuotteiden tuontia alueelleen suu- ja sorkkatautiriskin johdosta. Joidenkin tuotteiden vienti Turkkiin on kokonaan kiellettyä ja esim. maitotuotteita voi viedä vain, jos ne on käsitelty Turkin vaatimusten mukaisesti. Tarkemmat tiedot rajoituksista löydät Turkin nootista.
Hirvieläimet ja niistä saatavat tuotteet
- Japani on asettanut Suomelle vientikiellon hirvieläimille ja hirvieläimistä saataville tuotteille hirvieläinten TSE-taudin vuoksi.
- Ruokaviraston saamien tietojen mukaan Taiwan on kieltänyt elävien hirvieläinten, hirvieläinten sperman ja alkioiden viennin Suomesta. Muiden hirvieläintuotteiden, kuten sarvien, viennissä Taiwan edellyttää virallista vakuutusta, etteivät tuotteet ole peräisin alueelta, jossa on todettu CWD:tä eivätkä peräisin eläimistä, joilla on CWD. Lisätietoja Taiwan-maasivulta.
- Iso-Britannia on asettanut rajoituksia elävien hirvieläinten ja hirvieläimistä saatavien tuotteiden vientiin hirvieläinten näivetystaudin (CWD) vuoksi. Lisätietoja Iso-Britannia-maasivulta.
Kalat ja kalastustuotteet
- IHN
- Ahvenanmaalla uudelleen todettu lohikalojen IHN-tauti voi aiheuttaa rajoituksia vientiin EU:n ulkopuolelle (23.6.2022)
- IHN Suomessa 2022
- Voimassa olevilta rajoitusvyöhykkeiltä/seuranta-alueilta saaduille eläville kaloille on vientirajoituksia.
- Tietoa valvojille muun muassa todistusehtojen tulkinnasta löydät Pikantti-ekstranetista.
Kasvit, kasvituotteet ja puutavara
- Peruna ja taimiaineisto: Venäjän asettama vientikielto EU-maista.
- Tietyt kasvit ja puutavaralajit: EU:n asettamat Venäjän vastaiset pakotteet estävät viennin.
- Lue lisää kasvituotteiden vientirajoituksista
Siipikarja ja siitä saatavat tuotteet
- Lintuinfluenssa
- Tällä hetkellä ei ole voimassa olevia kansallisia rajoitusvyöhykkeitä.
- Lintuinfluenssatapaukset Suomessa
- Varmistu vientiehdoista ennen vientiä. Toimijan vastuulla on selvittää, onko vienti mahdollista.
- Ruokaviraston tiedossa ei ole tällä hetkellä voimassa olevia lintuinfluenssan johdosta asetettuja vientirajoituksia siipikarjalle ja siitä saataville tuotteille.
Turkiseläimet ja niistä saatavat tuotteet
- Huhtikuussa 2021 Kiinan Tullin Eläin- ja kasvinterveyden osastolta saadun tiedon mukaan Kiinaan ei ole toistaiseksi COVID-19-pandemian tähden sallittua tuoda villieläimiä, mukaan lukien kettuja. Kiinassa villieläin-termi viittaa tarhattuun riistaan, turkiseläimiin ja perinteisen kiinalaisen lääkinnän käyttöön tarhattuihin eläimiin. Lisätietoja Kiina-maasivulta.