Elintarvikeketjun monivuotisen kansallisen valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2020

Elintarvikeketjun viranomaisvalvonnan yhteiskunnalliset vaikuttavuustavoitteet pääosin saavutettiin:

  • elintarviketurvallisuuden taso Suomessa on edelleen korkea,
  • kuluttajat voivat luottaa elintarvikkeiden ja luomutuotteiden turvallisuuteen ja aitouteen varsin hyvin,
  • eläintautitilanne on säilynyt hyvänä: tuotantoeläimissä ei todettu helposti leviäviä tai vaarallisia eläintauteja,
  • eläinsuojeluvalvonta on ollut tehokasta ja vaikuttavaa, ja varmistanut osaltaan eläinten hyvinvointia maassamme; vaikuttavuudessa on tosin edelleen alueellisia eroja,
  • kasvintuhoojatilanne on pysynyt hyvänä: uusia vaarallisia kasvintuhoojia ei ole asettunut pysyvästi maahan,
  • kotimainen raaka-ainetuotanto oli tuotantopanosten osalta kunnossa toimivan ja turvallisen ruokajärjestelmän varmistamiseksi.

On kuitenkin huomattava, että koronapandemian vuoksi vuosi 2020 oli hyvin poikkeuksellinen. Yhteiskunnan eri osa-alueille annetut suositukset ja rajoitukset todennäköisesti osaltaan vahvistivat vaikuttavuuspäämäärien toteutumista. Toisaalta on mahdollista, että osin toteutumatta jääneet suunnitellut tarkastukset ovat voineet johtaa siihen, että kaikkia mahdollisia puutteita ei viranomaisvalvonnassa havaittu. Vuoden 2020 valvontatuloksia arvioitaessa tuleekin ottaa huomioon koronapandemia sekä sen vaikutukset, ja tulosten vertaaminen muihin vuosiin ei ole kaikilta osin tarkoituksenmukaista.

Kasvintuotannon edellytykset ja kasvinterveys

Kasvintuotannolle asetettujen vaikuttavuustavoitteiden voidaan arvioida koronaviruspandemiasta huolimatta toteutuneen hyvin. Poikkeustilanteesta johtuen osa kasvukauteen sidotuista tarkastuksista jäi kuitenkin tekemättä. Etätarkastuksia tehtiin aikaisempaa enemmän.

Valvontaviranomaisten toimenpiteillä varmistettiin, että toimijat tuntevat säädösten vaatimukset, toimivat niiden mukaisesti, ja että markkinoilla olevat tuotteet ovat säädösten mukaisia. Kasvinterveyden tila on hyvä ja tuotantopanokset täyttivät niiden laadulle ja turvallisuudelle asetetut vaatimukset. Tämän voidaan puolestaan arvioida edistäneen toimijoiden kilpailukykyistä elinkeinotoimintaa ja varmistaneen elintarvikkeiden raaka-aineiden turvallisuutta.

Eläinten terveys ja hyvinvointi

Eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille asetetut vaikuttavuustavoitteet saavutettiin pääosin hyvin. Valvonnassa havaitut yksittäiset laiminlyönnit eivät vaikuttaneet laajemmin eläinten terveyteen ja hyvinvointiin tai eläintautien leviämiseen maassa. Otantavalvonnoissa todetut laiminlyönnit osoittavat myös sen, että valvonnan riskiperusteinen kohdentaminen toimii hyvin. Alue- ja paikallistason virkaeläinlääkärijärjestelmä on perusta luotettavalle valvonnalle.

Elintarvikkeet, rehut ja luonnonmukainen tuotanto

Elintarvikkeiden, elintarvikekontaktimateriaalien ja rehujen turvallisuus sekä luomutuotannon vaatimuksenmukaisuus olivat edelleen kokonaisuutena hyvällä tasolla. Elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuteen ja laatuun liittyvät erityistilanteet, kuten epidemiaselvitykset ja takaisinvedot, hoidettiin tehokkaasti. Toiminnan vaatimustenmukaisuus ja toimijoiden vastuunotto ovat parantuneet, mikä näkyi erityisesti takaisinvetojen määrässä. Elintarvikeketjun toimijat näkevät viranomaistoiminnan aiempaa vahvemmin toiminnan tukena ja toiminnan vaatimustenmukaisuuden varmistamisen ja todentamisen lisäarvona, millä on suotuisa vaikutus yrityksen kilpailukykyyn. Kuluttaja voi luottaa elintarvikkeiden ja luomutuotteiden turvallisuuteen ja aitouteen varsin hyvin.

Euroopan komissiolle toimitettava yhteenvetoraportti

Elintarvikeketjun monivuotisen kansallisen valvontasuunnitelman toteutumisesta raportoidaan vuosittain Euroopan komissiolle asetuksen (EU) 2019/723 mukaisesti.  Yhteenvetoraportti pohjautuu yksittäisten valvontasektoreiden laatimiin analyyseihin oman toimintansa tuloksista ja onnistumisesta vuonna 2020. Yhteenvetoraportissa ja sektorikohtaisissa valvontaraporteissa käytettävät määritelmät ja luokittelut ovat osin erilaiset, mistä syystä niissä esitetyt tiedot voivat joiltakin osin poiketa toisistaan.

Vuoden 2020 viranomaisvalvonnan osalta keskeisinä onnistumisina voidaan edelleenkin pitää vaarallisten eläin- ja kasvitautien maahantulon torjumista, hyvän mikrobilääkeresistenssitilanteen sekä korkean elintarviketurvallisuuden tason säilymistä – poikkeusoloista huolimatta. Toiminnallaan viranomaiset osaltaan huolehtivat onnistuneesti siitä, että huoltovarmuus ja ruokaturva kyettiin takaamaan, ja että elintarvikeketju ja elintarviketuotanto toimivat ilman merkittäviä ongelmia koronaviruspandemiasta huolimatta.

Viranomaistoiminnan onnistumisia vuonna 2020 mahdollistivat muun muassa koronaviruspandemiatilanteen edellyttämien ohjeistusten nopea laatiminen sekä etätarkastusten ja -koulutusten toteuttaminen. Lisäksi yhteistyö koko viranomaisverkostossa lisääntyi entisestään, mikä edisti osaltaan myös valmiuden ja varautumisen jatkuvaa kehittymistä. Valvonnan haasteita ovat erityisesti tietojärjestelmien kehittäminen sekä valvonnan yhdenmukaisuuden edistäminen niitä hyödyntäen.

_vasu_infograafi_2020.jpg

Lue lisää:

Sivu on viimeksi päivitetty 5.4.2023