Viranomaistoiminnan vaikuttavuutta vuonna 2022 todennettiin muun muassa valvonnan ja seurantaohjelmien tuloksilla sekä elintarvikeketjun valvonnan vaikuttavuustavoitteiden kehitystä kuvaavien tunnuslukujen toteutumisella. Nämä tunnusluvut ovat myös osa Ruokaviraston strategian arvioinnissa käytettäviä tunnuslukuja.
Tunnuslukujen toteuman perusteella vuonna 2022:
- kotimainen raaka-ainetuotanto oli tuotantopanosten osalta kunnossa toimivan ja turvallisen ruokajärjestelmän varmistamiseksi,
- eläintautitilanne jatkui maassamme haastavana, vaikka kansainvälisessä vertailussa Suomen eläintautitilanne on edelleen hyvä. Vakavien eläintautien jatkoleviäminen sekä afrikkalaisen sikaruton maahantulo torjuttiin kuitenkin onnistuneesti,
- eläinten hyvinvoinnin taso pysyi ennallaan ja valvontaa pystyttiin suuntaamaan riskiperusteisesti
- mikrobilääkkeiden käyttö on Suomessa maltillista; antibioottiresistenssi on pysynyt vähäisenä, vaikka osin tunnuslukuihin liittyvät laskevat trendit pysähtyivät,
- todettujen vaarallisten kasvintuhoojien osalta tilanne oli hyvin hallinnassa, vaikka vuonna 2022 Suomessa todettiinkin tomaatin ruskokurttuvirusta ensimmäisen kerran,
- elintarviketurvallisuuden taso on Suomessa edelleen korkea,
- elintarvikeketjun rikollisuuden tunnistaminen ja valvonta on kehittynyt, mikä osaltaan edistää myös rehellisten toimijoiden toimintaedellytyksiä,
- kuluttajat voivat luottaa elintarvikkeiden turvallisuuteen ja elintarvikkeista annettaviin tietoihin varsin hyvin.
Vuoden 2022 osalta suunnitellut viranomaisvalvonnat saatiin pääosin toteutettua, selvästi aikaisempia koronapandemiavuosia paremmin. Joillakin valvonta-alueilla oli tosin edelleen, pandemiasta johtuen, voimassa vähennetyt tarkastusvaatimukset. Vuoden 2022 valvontatuloksia arvioitaessa tuleekin edelleen ottaa osittain huomioon koronaviruspandemia sekä sen vaikutukset, ja tulosten vertaaminen muihin vuosiin ei ole kaikilta osin siksi tarkoituksenmukaista.
Kasvintuotanto
Kasvintuotannolle VASUssa asetettujen vaikuttavuustavoitteiden voidaan arvioida toteutuneen hyvin. Etä- ja hybriditarkastukset vakiintuivat osaksi normaalia toimintaa.
Valvontaviranomaisten toimenpiteillä varmistettiin, että toimijat tuntevat säädösten vaatimukset, toimivat niiden mukaisesti, ja että markkinoilla olevat tuotteet ovat säädösten mukaisia. Kasvinterveyden tila on hyvä ja tuotantopanokset täyttivät niiden laadulle ja turvallisuudelle asetetut vaatimukset. Tämä tukee huoltovarmuutta ja vahvistaa turvallista ruokajärjestelmää.
Eläinten terveys ja hyvinvointi
Eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille asetetut vaikuttavuustavoitteet saavutettiin pääosin. Eläintautitilanne oli kuitenkin edelleen haastava. Valvonnassa havaitut yksittäiset laiminlyönnit eivät vaikuttaneet laajemmin eläinten terveyteen ja hyvinvointiin tai eläintautien leviämiseen maassa. Hyvinvoinnin otantavalvonnoissa todetut laiminlyönnit osoittavat myös sen, että valvonnan riskiperusteinen kohdentaminen toimii hyvin. Alue- ja paikallistason virkaeläinlääkärijärjestelmä on perusta luotettavalle valvonnalle.
Elintarvikkeet, rehut ja luonnonmukainen tuotanto
Elintarvikkeiden, elintarvikekontaktimateriaalien ja rehujen turvallisuus sekä luomutuotannon vaatimuksenmukaisuus olivat edelleen kokonaisuutena hyvällä tasolla. Elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuteen ja laatuun liittyvät erityistilanteet, kuten epidemiaselvitykset ja takaisinvedot, hoidettiin erittäin tehokkaasti. Toiminnan vaatimustenmukaisuus ja toimijoiden vastuunotto ovat entisestään parantuneet. Kuluttaja voi luottaa elintarvikkeiden ja luomutuotteiden turvallisuuteen ja aitouteen varsin hyvin.
Euroopan komissiolle toimitettava yhteenvetoraportti
Elintarvikeketjun monivuotisen kansallisen valvontasuunnitelman toteutumisesta raportoidaan vuosittain Euroopan komissiolle asetuksen (EU) 2019/723 mukaisesti. Yhteenvetoraportti pohjautuu yksittäisten valvontasektoreiden laatimiin analyyseihin oman toimintansa tuloksista ja onnistumisesta vuonna 2022. Yhteenvetoraportissa ja sektorikohtaisissa valvontaraporteissa käytettävät määritelmät ja luokittelut ovat osin erilaiset, mistä syystä niissä esitetyt tiedot voivat joiltakin osin poiketa toisistaan.
Yhteiskunnallisesti merkittävää on, että osittain jatkuneesta koronapandemiasta, sekä muuttuneesta kansainvälisestä tilanteesta ja sen aiheuttamista vaikutuksista huolimatta elintarvikeketjun viranomaiset onnistuivat edelleen hoitamaan keskeiset tehtävänsä hyvin elintarvikeketjun turvallisuuden ja laadun varmistamisessa. Tämä tehtiin sopeutumalla joustavasti alati muuttuneeseen tilanteeseen sekä vahvalla varautumis- ja valmiuskyvykkyydellä. Toiminnallaan viranomaiset osaltaan huolehtivat onnistuneesti siitä, että elintarvikeketjun huoltovarmuus ja ruokaturva kyettiin takaamaan, ja että elintarvikeketju ja elintarviketuotanto toimivat edelleen ilman merkittäviä ongelmia. Vuoden 2022 viranomaisvalvonnan osalta merkittävinä onnistumisina voidaankin pitää eläintautiepidemioiden ja vaarallisten kasvintuhoojien eteenpäin leviämisen estämisestä, hyvän mikrobilääkeresistenssitilanteen sekä korkean elintarviketurvallisuuden tason säilymistä – poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta. Valvonnan kehittämiskohteita ovat erityisesti rajavalvonnan (sisämarkkina- ja kolmasmaatuonnin) kehittäminen edelleen mm. petoksellisen toiminnan estämiseksi sekä valvonnan sujuvoittamiseksi, tietojärjestelmien kehittämisen jatkaminen, valvonnan yhdenmukaisuuden, oikeellisuuden ja vaikuttavuuden edistäminen sekä valvonnan henkilöresursseista ja työn veto- ja pitovoiman lisäämisestä huolehtiminen.