Zoonoosikeskus
Zoonoosikeskus, Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyöelin, kokoaa yhteen näille sivuille tietoa zoonoosien, niiden aiheuttajien, ruokamyrkytysepidemioiden ja mikrobilääkeresistenssin esiintyvyydestä Suomessa.
Ajankohtaista
-
18. marraskuuta 2024
FINRES-Vet-tiivistelmä julkaistu – hallittu antibioottien käyttö eläimillä tärkeää
Eläimistä ja elintarvikkeista eristettyjen bakteerien antibioottiresistenssitilanne Suomessa on edelleen varsin hyvä. Tietyillä bakteerilajeilla resistenssi on yleistä, ja hallittuun…
FINRES-Vet-tiivistelmä julkaistu – hallittu antibioottien käyttö eläimillä tärkeää -
8. lokakuuta 2024
THL: Cryptosporidium parvum on yleinen ammattitaudin aiheuttaja nautojen kanssa työskentelevillä – lisää tietoa tarvitaan Cryptosporidium mortiferumin tartuntalähteistä
Kryptosporidit ovat eläinten ja ihmisten yhteisiä taudinaiheuttajia. Suomessa ihmisillä niistä yleisin on naudoilla esiintyvä Cryptosporidium parvum. Uutena ihmisten kryptosporidioosin aiheuttajana on…
THL: Cryptosporidium parvum on yleinen ammattitaudin aiheuttaja nautojen kanssa työskentelevillä – lisää tietoa tarvitaan Cryptosporidium mortiferumin tartuntalähteistä -
3. kesäkuuta 2024
THL: siipikarjan liha on merkittava kampylobakteeri-infektion lähde Suomessa - valtaosa epidemioista jää tunnistamatta
Siipikarjan, etenkin broilerin liha, on merkittävä kampylobakterioosin lähde Suomessa. Asia selviää Maatalouden kehittämisrahasto Makeran rahoittamasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja…
THL: siipikarjan liha on merkittava kampylobakteeri-infektion lähde Suomessa - valtaosa epidemioista jää tunnistamatta -
27. maaliskuuta 2024
Kaksi merkittävää antibioottiresistenssiä koskevaa EU-raporttia julkaistu
Euroopan tautiehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n ja Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA:n zoonoottisten ja indikaattoribakteerien antibioottiresistenssiä seuraava yhteisraportti…
Kaksi merkittävää antibioottiresistenssiä koskevaa EU-raporttia julkaistu -
12. helmikuuta 2024
Norovirus edelleen yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttaja Suomessa
Ruokaviraston ja THL:n elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat Suomessa -raportin mukaan vuosina 2020-2022 elintarvikkeiden välityksellä sairastui 2 543, talousveden välityksellä 58 ja uimavesien…
Norovirus edelleen yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttaja Suomessa -
26. tammikuuta 2024
Kampylobakterioosi ja salmonelloosi edelleen yleisimmin raportoidut ihmisten zoonoositartunnat
Kampylobakterioosi oli vuonna 2022 yleisin ja salmonelloosi toiseksi yleisin ihmisillä todettu zoonoosi niin Euroopassa kuin Suomessa. Euroopassa näiden yleisimpien elintarvikevälitteisten zoonoosien…
Kampylobakterioosi ja salmonelloosi edelleen yleisimmin raportoidut ihmisten zoonoositartunnat -
18. tammikuuta 2024
FinRes-Vet –vuosikatsaus 2023
Zoonoosikeskuksen FinRes-Vet -vuosikatsaus 2023 on ilmestynyt. Asiantuntijakatsauksessa tarkastellaan eläinten lääkkeiden käyttöä ja resistenssiseurannan tuloksia niin ihmisten kuin eläinten osalta.…
FinRes-Vet –vuosikatsaus 2023 -
20. marraskuuta 2023
Mikrobilääkkeiden kulutus eläimille väheni edelleen, antibioottiresistenssitilanne pääosin hyvä
Antibioottiresistenssin seurantatulokset ja eläinten mikrobilääkkeiden kulutustiedot vuodelta 2022 on julkaistu Ruokaviraston, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sekä Helsingin…
Mikrobilääkkeiden kulutus eläimille väheni edelleen, antibioottiresistenssitilanne pääosin hyvä -
2. marraskuuta 2023
Asiantuntijatilaisuuksia zoonooseista ja mikrobilääkeresistenssistä
Tervetuloa mukaan zoonoosikeskuksen asiantuntijatilaisuuksiin, jossa tarkastellaan zoonoositartuntoja ja niiden aiheuttajien esiintymistä Suomessa, sekä tuoreimpia mikrobilääkeresistenssin seurannan…
Asiantuntijatilaisuuksia zoonooseista ja mikrobilääkeresistenssistä -
25. elokuuta 2023
Zoonoosibakteerien antibioottien vastustuskyvyssä suurta vaihtelua EU-maiden välillä
Tuotantoeläinten Escherichia coli -bakteerit ovat monissa Euroopan maissa aiempaa herkempiä antibiooteille. Ihmisten ja eläinten salmonella- ja kampylobakteereilla sen sijaan esiintyi Euroopassa usein…
Zoonoosibakteerien antibioottien vastustuskyvyssä suurta vaihtelua EU-maiden välillä
-
18. marraskuuta 2019
Mikrobilääkkeiden käyttö tuotantoeläimille vähenee, mikrobilääkeresistenssin hallintaan tarvitaan silti lisäpanostusta
Ruokaviraston, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sekä Helsingin yliopiston julkaisema yhteisraportti FINRES-Vet 2018 osoittaa, että tuotantoeläimille käytettävien mikrobilääkkeiden…
Mikrobilääkkeiden käyttö tuotantoeläimille vähenee, mikrobilääkeresistenssin hallintaan tarvitaan silti lisäpanostusta -
10. lokakuuta 2019
Suomessa eläintautitilanne 2018 oli suotuisa myös ihmisten terveydelle
Ihmisten terveyden näkökulmasta Suomen eläintautitilanne on säilynyt pääosin hyvänä. Viimeisimmän Eläintautaudit Suomessa 2018 -raportin mukaan, eläimissä ei ole eläintauteja, kuten klassista…
Suomessa eläintautitilanne 2018 oli suotuisa myös ihmisten terveydelle -
17. syyskuuta 2019
Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa
Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat ylipäätänsäkin olleet Suomessa kasvussa. Kasvun…
Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa -
13. syyskuuta 2019
Suomen zoonoosistrategian tavoitteisiin päästiin melko hyvin, mutta riskit kasvavat
Suomen zoonoosistrategian visiona on, että Suomen zoonoositilanne säilyy hyvänä, vaikka toimintaympäristöön liittyvät uhat lisääntyvät. Zoonoosikeskus on arvioinut vuonna 2013 laaditun…
Suomen zoonoosistrategian tavoitteisiin päästiin melko hyvin, mutta riskit kasvavat -
6. syyskuuta 2019
Suomen zoonoosistrategian vaikuttavuus arvioitu
Suomen zoonoosistrategia 2013 - 2017 -seurantaraporttiin on koottu arvio Suomen zoonoosistrategia 2013 - 17 vaikuttavuustavoitteiden mittareista, sekä strategian toimenpidesuunnitelman toimenpiteiden…
Suomen zoonoosistrategian vaikuttavuus arvioitu -
26. elokuuta 2019
Kryptosporidioositapaukset lisääntyvät Suomessa - THL ja Ruokavirasto selvittävät vatsataudin lähteitä
Vuonna 2018 Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 348 kryptosporidioositapausta, mikä on lähes 20-kertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna. Myös tänä vuonna tammi-toukokuun aikana on ilmoitettu jo…
Kryptosporidioositapaukset lisääntyvät Suomessa - THL ja Ruokavirasto selvittävät vatsataudin lähteitä -
9. elokuuta 2019
Jänisruttoa esiintyy taas
Loppukesän tautina tunnettua jänisruttoa eli tularemiaa on jälleen todettu Ruokavirastossa tutkituissa rusakoissa. Tänä kesänä yksittäisiä tautitapauksia todettiin jo touko- ja kesäkuussa.…
Jänisruttoa esiintyy taas -
28. kesäkuuta 2019
Koirien mukana Suomeen voi tulla uusia tarttuvia tauteja
Suomeen tuotujen koirien lukumäärä on viimeisten vuosien aikana lisääntynyt. Koirien tuonti maista, joiden tautitilanne eroaa Suomesta, voi edesauttaa tautien leviämistä myös Suomeen ja niiden…
Koirien mukana Suomeen voi tulla uusia tarttuvia tauteja -
17. kesäkuuta 2019
Norovirus oli yleisin elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden aiheuttaja Suomessa vuosina 2014-16 - käsienpesu on tärkeä keino ehkäistä epidemioita
Suomessa raportoitiin 144 elintarvike- ja vesivälitteistä epidemiaa vuosina 2014 - 2016. Epidemioissa sairastui yhteensä lähes 4 000 henkilöä. Norovirus oli yleisin epidemioiden aiheuttaja, kuten…
Norovirus oli yleisin elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden aiheuttaja Suomessa vuosina 2014-16 - käsienpesu on tärkeä keino ehkäistä epidemioita -
29. toukokuuta 2019
Työterveyslaitos: Sikojen parissa työskentelevien on suojauduttava MRSA-tartunnalta
MRSA-bakteeri on yleistynyt tuotantosioilla Suomessa, minkä vuoksi sikoja työkseen käsittelevien on suojauduttava tartunnalta. Työterveyslaitos on tehnyt ohjeet suojautumiseen Ruokaviraston ja…
Työterveyslaitos: Sikojen parissa työskentelevien on suojauduttava MRSA-tartunnalta
Mikä on Zoonoosikeskus?
Zoonoosikeskuksen tehtävänä on varmistaa valvonnan ja tutkimuksen tehokas ja jatkuva yhteistyö eläinten ja ihmisen välillä tarttuvien tautien seurannassa ja torjunnassa. Keskus koordinoi zoonoosi-, ruokamyrkytys- ja mikrobilääkeresistenssiseurantaa, sekä kokoaa työn tulokset. Seurantatulokset ja muu zoonoosien esiintyvyyttä Suomessa koskeva tieto on koottu näille sivulle.
Euroopan parlamentin Zoonoosidirektiivi edellyttää jäsenmaita huolehtimaan zoonooseihin, ruokamyrkytysepidemioihin ja mikrobilääkeresistenssiin liittyvästä yhteistyöstä eläinlääkintä-, elintarviketurvallisuus- ja terveydenhuoltotahojen välillä. Suomen yhteistyöelimenä toimii vuonna 2007 perustettu Zoonoosikeskus.
Zoonoosikeskus on Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n asiantuntijoista muodostuva verkosto, jonka kautta koordinoidaan zoonoosi-, ruokamyrkytys- ja mikrobilääkeresistenssiseurantaa, tiedon keräämistä ja seurantatulosten julkaisemista. Keskus osallistuu lisäksi epidemiaselvityksiin, zoonooseja koskevaan viestintään ja niihin liittyvään koulutukseen.
Keskus toimii kansallisena yhteystahona kansainvälisiin zoonoosiasiantuntijoihin. Merkittävimmät yhteystahot EU:ssa ovat Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) ja Euroopan Tautien ehkäisyn ja valvonnan keskus (ECDC). Zoonoosikeskus ottaa osaa EU:ssa yhteisesti sovittavien zoonoosiseurantahankkeiden suunnitteluun, aineiston keräämiseen ja raportointiin.
Zoonoosikeskus tekee yhteistyötä muun muassa pohjoismaisten zoonoosikeskusten kanssa.
Lisätietoa
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA)
Tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalainen keskus (ECDC)
Ruotsin zoonoosikeskus (SVA)
Norjan zoonoosikeskus (NVI)
Tanskan zoonoosikeskus (DTU)