Vuoden 2023 tiedepäivän teemana oli Yhteinen terveys – yhteinen ruoka. Päivän aikana kuultiin Ruokaviraston ajankohtaisista tutkimuksista ja hankkeista, jotka käsittelevät ruoan turvallisuutta sekä kasvien ja eläinten terveyttä.
Tiedepäivä järjestettiin 28.11. klo 12—16 hybridinä (Mustialankatu 3, Helsinki + Teams).
Tällä sivulla on linkkejä joihinkin tiedepäivän esityksistä.
Päivän ohjelma:
12.00 Tilaisuuden avaus
- Leena Räsänen, Ruokaviraston pääjohtaja
12.10–13.10 I Sessio: Ruokaturvaa ja turvallista ruokaa, puheenjohtaja tutkimusprofessori Maria Lahtinen-Kaislaniemi
- Mitä väliä? Aluskasvillisuuden vaikutus viljan viruksiin, jaostopäällikkö Johanna Santala
- Muutakin kuin makuasia: Medium-kypsennettyjen jauhelihapihvien ruokamyrkytysriskit, tutkija Petra Pasonen
- Varo väärennöstä! Mansikan alkuperätutkimukset Suomessa, tutkija Simo Jokinen
5–10 min tauko
13.15–14.15 II Sessio: Yhteinen terveys ja yhteiset riskit, puheenjohtaja tutkimusprofessori Annamari Heikinheimo
- Alustus, tutkimusjohtaja Liisa Maunuksela ja tutkimusprofessori Annamari Heikinheimo
- Paneelikeskustelu, keskustelijoina Ruska Rimhanen-Finne (THL), Jari Jalava (THL), Taina Aaltonen (MMM) sekä Ruokaviraston asiantuntijat
Kahvitauko - tilaisuus tutustua postereihin ja tavata tutkijoita
14.45–15.45 III Sessio: Terveet eläimet ja terveet ihmiset, puheenjohtaja tutkimusprofessori Antti Oksanen
- Maailma muuttuu, entä yhteinen terveytemme? Suomen zoonoositilanne ja riskit, Zoonoosikeskuksen johtaja Saara Raulo
- Missä nyt mennään? Lintuinfluenssatilanne turkistarhoilla, erikoistutkija Lauri Kareinen
- Seurantaa teurastamoissa: STEC-bakteerien seurantaohjelman tulokset (pdf), johtava tutkija Saija Hallanvuo
Kiitos osallistumisestasi - tervetuloa mukaan ensi vuonna!