Ilmat lämpenevät ja moni harrastelija odottaakin sitä hetkeä, kun voi aloittaa puutarhakasvien viljelyn omalla palstallaan, mökillä, puutarhassa tai parvekkeellaan. Siemeniä myydään jo kaupoissa, osa on ehkä kerännyt aiemmasta sadosta siemeniä talteen, joku vaihtaa kavereiden kanssa kiinnostavia lajeja päikseen.
Jos aiot kasvattaa mukuloista kasvatettavia kasveja, niin pidä mielessä tämä: Mukula on elävä kasvinosa ja se voi pitää taudinaiheuttajat elossa sisällään. Harmittomalta vaikuttavalla teolla voit saada puutarhaasi muutakin kuin kasvun kukoistusta. Tämä teksti on osoitettu niille, jotka nauttivat itse kasvatetusta uudesta perunasta ja sen ylivoimaisuudesta kesän ruokapöydässä.
Suomessa perunaa myydään ravinnoksi ja tätä kutsutaan ruokaperunaksi. Perunaa on saatavilla myös siemeneksi ja tätä kutsutaan siemenperunaksi. Ruokaperunalla ja siemenperunalla voi olla sama lajike, koko ja muu ulkonäkö, mutta eri hinta.
Kasvinterveysriskit perunanviljelyssä
Tämä johtuu siitä, että siemenperunaksi myytävä peruna on tarkastettua, eli sertifioitua ja ruokaperunaa taas ei ole tarkastettu. Suomessa siementen tuotantoa ja markkinointia ohjaa siemenlaki. Sen mukaan vain virallisesti tarkastettua ja hyväksyttyä siemenperunaa saa myydä tai lahjoittaa. Tarkastamattoman perunan myynti siemeneksi on laitonta. Se että kaupassa myytävää ruokaperunaa ei ole tarkastettu, ei tarkoita, että se olisi ravintoarvoltaan huonompaa. Sitä vain ei ole tarkoitettu uudelleenkasvatettavaksi.
Syy sille, miksi vain virallisesti tarkastettua perunaa saa myydä siemeneksi, ovat kasvinterveysriskit. Perunan mukana kulkee lukuisia karanteenikasvintuhoojia, joiden hävittäminen on hyvin vaikeaa. Perunassa voi olla myös siemenen laatua huonontavia tauteja ja vioituksia, joiden esiintyminen pidetään hyväksyttävällä tasolla virallisilla siementarkastuksilla. Tarkastamatonta siemenperunaa käytettäessä ottaa aina riskin siemenen laadun kanssa. Voi olla, että käytetyssä siemenessä on sadon laatua tai tuottoa heikentäviä tekijöitä mukana. Osa taudinaiheuttajista voi myös jäädä maahan ja tartuttaa terveitä mukuloita seuraavina vuosina.
Perunanviljelyssä on siis omat riskinsä. Paras tapa pienentää riskejä ja saada parempaa satoa on käyttää sertifioitua siemenperunaa. Etenkin pienellä palstalla kotioloissa viljellessä, tuottavuus kannattaa maksimoida. Perunapalstaa perustaessa kannattaa kustannussäästöjen sijaan miettiä sijoitusta tulevaan satoon.
Lue lisää perunan taudeista ja tuhoojista
Toni Valo
erityisasiantuntija, siemenyksikkö