Lapseni oli monta vuotta kertonut kysyjille, että hänen äitinsä on virkamies. Jossain vaiheessa hän ymmärsi, että sana virkamies (pitäisikö nykyään muuten puhua virkahenkilöstä?) ei oikein kerro kuulijalle mitään työalasta tai työn sisällöstä. No, ei se ylitarkastajanimike myöskään kovinkaan paljon kerro. Toisaalta on paljon ammatteja, joista on vaikea tietä, millaista työtä siinä tehdään.
Harmaa, tylsä paperinpyörittäjä?
Ihan konkreettisesti meillä ei edes ole mitään papereita, joita voisimme siirtää pöydältä toiselle. Viimeisetkin paperipinot jäivät toimistolle, kun covid-19-pandemia vuoksi siirryimme kokonaan tekemään etätyötä. Myös klo 9-17 työ on jo aikoja sitten menneisyyttä. Nykyään meillä on joustotyö eli voimme tehdä työtä paikasta ja ajasta riippumatta. Joukossamme on harmaita, värikkäitä, iloisia ja välillä hieman väsyneitäkin ihmisiä kuten varmaan jokaisessa työpaikassa.
Tavoitteena turvallinen ruoka
Itse työskentelen elintarviketurvallisuuden parissa ja punainen lanka kaikessa tekemisissämme on se, että ruoka on turvallista. Siihen voimme vaikuttaa elintarvikealan yrittäjien, tarkastajien ja kuluttajien kautta.
Teemme paljon ohjeistusta elintarvikealan yrittäjille. Tavoitteemme on, että muun muassa nettisivuillamme on selkeää tietoa elintarviketoiminnasta ja turvallisista toimintatavoista. Olemmekin tehneet käytännönläheisiä ohjeita esimerkiksi ravintolan perustamisesta, liha-alan laitoksen perustamisesta ja pop up -toiminnasta.
”Käyttekö ravintoloissa tarkastuksilla?” Ei, emme tee tarkastuksia. Kuntien terveystarkastajat tai hygieenikkoeläinlääkärit tarkastavat esimerkiksi ravintolat, kaupat, meijerit ja lihatehtaat. Me puolestamme teemme ohjeistusta näille tarkastajille, jotta he toimisivat mahdollisimman yhdenmukaisella tavalla. Vaatimukset ovat siis samat sekä inarilaiselle että espoolaiselle pizzerialle. Emme keksi uusia sääntöjä, lainsäädäntö tulee EU:sta ja maa- ja metsätalousministeriöstä. Mietimme usein yhdessä kuntien tarkastajien ja toimialajärjestöjen kanssa, miten vaatimuksia voidaan noudattaa joustavalla tavalla, niin että ruoka kuitenkin on turvallista. Järjestämme myös säännöllisesti koulutustilaisuuksia tarkastajille.
Haluamme, että kuluttajilla on riittävästi tietoa ruoasta ja siihen liittyvistä riskeistä. Vaikka ruoka on valmistettu oikein, kuljetettu oikein kauppaan ja sielläkin säilytetty täysin oikein, kuluttaja voi kuitenkin harmillisesti omalla toiminnallaan tehdä siitä ei-turvallisen kotikeittiössään. Nyt onkin hyvä antaa vähän jouluvinkkejä.
Kaikki on muuttunut – vai onko?
Työ on muuttunut melko lailla vuosien varrella. Etäkoulutukset ovat yleistyneet, olemme aktiivisia somessa (seuraathan meitä Twitterissä: @oivaruoka), ruokakulttuuri on muuttunut, etämyynti on lisääntynyt ja niin edelleen. Varsinainen perusajatus ei ole kuitenkaan muuttunut miksikään: ruoan pitää olla turvallista.
jaostopäällikkö Carmela Hellsten
elintarvikehygieniajaosto