Blogi: Musta kaura ja muuta humpuukia

17. syyskuuta 2021

Kun hevosharrastajan kukkaro napsahtaa auki, hamutaan sisältöä aimo annoksella pötypuhetta. Hevosrehut parantavat kaikki sairaudet, saavat konin käyttäytymään hyvin, muuttumaan yksisarviseksi ja lentämään raketilla kuuhun.

Parhaimmillaan markkinoinnin oivalliset sanankäänteet ilahduttavat. Ne eivät kuitenkaan saa olla totuuden vastaisia tai johtaa kuluttajaa harhaan. Toisinaan tuntuu, että valheellisilla väittämillä ammutaan jopa niin yli, että voidaan puhua kuluttajan aliarvioinnista. Eivät hevosharrastajat ole tyhmiä.

Mitä on musta kaura?

Eräänä päivänä työpöydälleni tupsahti mustaa kauraa koskeva tapaus. Olin kuullut mustasta kaurasta, mutta hurjat markkinointiväittämät saivat pohtimaan, mitä musta kaura oikeastaan on?

Musta kaura on tavallinen kauranjyvänen mustassa takissa. Mustaksi saa kauraa toki värin perusteella kutsua. Kyseessä on kuitenkin aivan sama, tuttu kaura, jolla vaan on mustat vaatteet.

Kaura on kaura. Musta kaura (Avena sativa) on kauran eli peltokauran (Avena sativa) mustakuorinen muoto. Koska kyseessä on sama kauralaji, ovat kaurojen ravitsemukselliset ominaisuudet siis keskimäärin samat. Mustalla kauralla ei ole sellaisia ominaisuuksia, joita peltokauralla ei ole, koska kyseessä on sama vilja. Ainoastaan väri on eri.

Mikä meni vihkoon?

Ukonkaura (Avena strigosa) on heinälaji kaurojen suvussa, vähän kuin hukkakaura. Ukonkaura suomennetaan toisinaan virheellisesti ”musta kaura”, koska sitä kutsutaan englanniksi nimellä black oat. Kyseisen kauran siemenet ovat hyvin pienet ja kasvi näyttää muutoinkin enemmän hukkakauralta kuin peltokauralta. Ei ole todennäköistä, että ukonkauraa olisi Suomessa laajamittaisesti myynnissä.

Miten reagoida humpuukiin?

Mustan kauran markkinointia vastaavia tilanteita tulee vastaan paljon. Tavalliset rehut muuttuvat eläimen eheyttäviksi ihmeyrteiksi, etenkin kun tuotetta markkinoidaan hevosten omistajille.

Lääkkeet ovat lääkkeitä, rehut ovat rehuja. Rehuja saa markkinoida erityiseen ravitsemukselliseen tarkoitukseen vain hyvin painavin perustein. Sairauksien parantamiseen ei koskaan. Jos törmäät täysin yli menevään humpuukiin, käytä sitä valtaa, joka sinulla kuluttajana on. Äänestä kukkarollasi.

Nora Mäntysaari
ylitarkastaja
rehujaosto
Twitter: @noramantysaari, @Rehufeed
 

Nora Mäntysaari.