Suomessa on pitkät perinteet antibioottien maltilliselle käytölle eläimillä. Tänään (18.11.) julkistettavassa, eläimille rekisteröityjen antibioottien käyttöä ja eläinten antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä seuraavassa FINRES-Vet-raportissa nähdään, että vuonna 2019 tilanne on edelleen hyvä. Paitsi että eläimille rekisteröityjen antibioottien kokonaiskulutus on pysynyt maltillisena, 99 % kokonaiskulutuksesta koostuu Euroopan lääkevirasto EMA:n vastuullisen käytön luokituksessa ihmisten antibioottihoitojen kannalta turvallisimmiksi katsotuista antibiooteista (ks. kuvat). Valitettavasti raportti paljastaa myös, että pitkäaikainen antibioottien käytön väheneminen eläimillä on taittunut, ja eräiden antibioottien myynti on lähtenyt uudelleen nousuun Maailma ei ole valmis. Lue lisää raportista
Oikea antibiootti oikeaan vaivaan – ja niin harvoin kuin mahdollista
Maltillisen antibioottien käytön perustana ovat sairauksien ennaltaehkäisy, huolellinen diagnosointi ja hyvät hoitokäytännöt. Tämä vaatii jatkuvaa ponnistelua eläinlääkäreiltä, eläinten omistajilta, tutkijoilta ja viranomaisilta. Antibioottien hyvä teho eläinten hoidossa voidaan säilyttää vain pitämällä eläimet mahdollisimman terveinä ja hyvinvoivina, ja kun eläin sairastuu, käyttämällä antibiootteja vain eläinlääkärin määräyksestä, huolellisen tutkimisen jälkeen.
Antibioottien tehoa suojellaan yhdessä
Ruokavirasto työskentelee eläinlääkärien ja eläintenpitäjien rinnalla maltillisen antibioottien käytön puolesta. Julkaisemme sivuillamme materiaalia diagnostiikan ja hyvien hoitokäytäntöjen tueksi. Ruokaviraston eläintautibakteriologian, mikrobiologian, patologian ja virologian yksiköissä tutkitaan näytteitä, jotka auttavat eläinlääkäriä pääsemään oikeaan diagnoosiin ja tarvittaessa valitsemaan oikean lääkkeen. Lisäksi Ruokavirasto vastaa valtakunnallisesta eläinten tautitilanteen ja antibioottiresistenssin seurannasta sekä eläinlääkärien lääkkeiden käytön valvonnan valtakunnallisesta ohjaamisesta.
Euroopan antibioottipäivän tiimoilla julkaisemme verkkosivuillamme ja eläinlääkäreille tarkoitetussa Kapula-työtilassa uutta materiaalia diagnostiikan ja lääkevalinnan tueksi. Sivuilta löytyy myös paljon muuta tietoa antibioottien hallitusta käytöstä. Samalla muistutamme Ruokaviraston tarjoamasta jo olemassa olevasta ohjeistuksesta ja diagnostiikkapalveluista.
Suojelemalla antibiootteja yhdessä suojelemme samalla myös ihmisten terveyttä. Hyvää Euroopan antibioottipäivää!
Avainsanat: antibioottiresistenssi, AMR, lääkkeet, diagnostiikka
Suomessa vuonna 2019 myydyt eläimille tarkoitetut antibiootit Euroopan lääkevirasto EMA:n vastuullisen käytön asteikon mukaan jaoteltuina.
Sisältökuvaus: Kolme piirakkadiagrammia, joista näkyy eläimille rekisteröityjen lääkevalmisteiden myynti vuonna 2019 jaoteltuna Euroopan lääkeviraston vastuullisen käytön luokkiin kokonaiskäytön, injektiovalmisteiden ja suun kautta annettavien antibioottien osalta. Ylivoimainen enemmistö myydyistä antibiooteista kuuluu alimpaan, ensisijaisten antibioottien luokkaan. Ylimpään luokkaan kuuluvia eli mahdollisuuksien mukaan vältettävien eläinlääkevalmisteita ei ollut Suomessa markkinoilla lainkaan vuonna 2019.
Euroopan lääkevirasto EMA:n eläimillä käytettävien antibioottien luokitus maltilliseen ja vastuulliseen käyttöön
Sisältökuvaus: Kaaviokuva. Kuvassa on eri väreillä luokat A-D ja lyhyesti kuvattu luokkien sisältämien antibioottien vastuullinen käyttö eläimille.
Saija Kalenius
Ylitarkastaja
Eläinten terveyden ja lääkitsemisen yksikkö