Blogi: Rikkakananhirssin torjunta – kooste toimenpiteistä

15. marraskuuta 2023

Rikkakananhirssi on yksivuotinen kasvi, joka hyötyy kuumista kesistä. Se hyötyy aukkopaikoista. Huolehdi että kasvustot ovat tiheitä ja hyväkuntoisia ettei rikkakananhirssille jää tilaa kasvaa. Tarkkaile kasvustoja ja uusi torjuntatoimenpiteitä, sillä uusia yksilöitä kasvaa läpi kesän. Huolehdi koneiden ja laitteiden puhdistamisesta, kun siirryt peltolohkojen välillä, ettet levitä rikkakananhirssiä laajemmalle alueelle.

Huomioi tukiehdot. Monimuotoisuuskasveilla kasvinsuojeluaineiden käyttö on kielletty koko kalenterivuoden ajan. Niitto aikaisintaan 1.8. Pölyttäjähyönteis- ja maisemakasvien, niitty- sekä peltolintukasvien alalta voit korjata satoa vasta 30.9. jälkeen.

Kitkentä käsin

Jos esiintymä on vähäinen niin kitkeminen käsin ennen kukintojen muodostumista on tehokkain tapa poistaa rikkakananhirssiä viljelykseltä. Varo ettet kerätessä levitä siemeniä. Hävitä kerätyt kasvit polttamalla. Kasvuston tarkkailu ja kitkennän uusiminen läpi kesän on tärkeää, sillä rikkakananhirssi jatkaa itämistä niin kauan kun kelit ovat suotuisia.

Varjostaminen muilla kasveilla

Rikkakananhirssi on huono kilpailija. Se alkaa kasvamaan verraten myöhään verrattuna meillä normaalisti kylvettyihin viljelykasveihin. Mikäli kasvusto on alun alkaen vahvaa ja tiheää pellolla, jossa on rikkakananhirssiä, voivat rikkakananhirssiyksilöt jäädä pieniksi. Varjostaminen lisäksi viilentää maaperää ja olosuhteet rikkakananhirssin itämiselle ja kasvamiselle eivät ole suotuisia.

Kylvä syysviljaa kohtalaisen aikaisin riittävällä, korotetulla, siemenmäärällä. Jos syysviljakasvusto lähtee hyvin liikkeelle ja talvehtii hyvin niin se peittää allensa rikkakananhirssin tulevalla kasvukaudella. Hyvin onnistunut kaura voi olla erittäin tiheä ja varjostava ja vaikka ei hukkakaura-aineita voi käyttää, voi kauran hyvällä alkukesän ravinteiden otolla ja nopealla varjostuksella olla hyvät puolensa. Syyskylvöisistä ja kevätkylvöisistäkin vehnä varjostaa todella huonosti, mutta sen ainevalikoima on laajempi. Myös syysöljykasvit muodostavat pärjätessään tiheän lehvästön, joka vähentää rikkakananhirssin kasvumahdollisuuksia tulevana kautena.

Kemiallinen torjunta

Rikkakananhirssiä saa torjuttua kasvinsuojeluaineilla. Oikea-aikainen ruiskutusajankohta tappaa yksilöt ja estää siemeniä tuleentumasta. Jos kesä on kuuma-helteinen, niin uusia yksilöitä nousee pintaan jatkuvasti jos siemenpankki on iso. Yhdellä torjuntakerralla ei pärjää. Pitää aina käydä uudestaan tarkistamassa tilannetta.

Viljelyskasvin valinta sen mukaan, että siitä voi torjua rikkakananhirssiä. Esim. leveälehtisten kasvien pelloilta rikkakananhirssiä voi mahdollisuuksien mukaan torjua heinäntorjunta-aineilla.

Kun torjutaan hukkakauraa hukkakaura-aineilla viljoissa, niin torjuntahetki pitäisi olla mahdollisimman myöhäinen, jotta saadaan mahdollisimman paljon rikkakananhirssiyksilöitä torjuttua. Tällöin osa hukkakaurasta voi jäädä torjumatta, tai vahingoittuu vain osin, jos hukkakaura on päässyt liian isoksi tai jos se jää piiloon kasvuston alle.

Rikkakananhirssi on maailmalla kehittänyt resistenssiä kasvinsuojeluaineita vastaan. Suomesta ei ole vielä todettu tapauksia resistenteistä kannoista.

Avokesannointi ei kasvata siemenpankkia, vältä kyntämistä ja kevytmuokkausta

Siemenen muokkaus maan sisään pitkittää rikkakasvin kestävyyttä pellossa. Rikkakananhirssi voi säilyä siemenpankissa jopa 10 vuotta. Siemen ei kestä maan pinnalla niin hyvin itämiskykyisenä kuin maan sisässä. Avokesannoinnilla maaperän siemenpankki ei kasva. Kyntäminen ja kevytmuokkaus kasvattaa pellon siemenpankkia ja voi saattaa rikkakananhirssin siemenen säilyvyyden kannalta optimaaliselle syvyydelle.

Rikkakananhirssi juurtuu helposti

Harauksen jälkeen irronneet kasvit kasvattavat tehokkaasti uusia juuria ja vahvistuvat. Kerää irrotetut kasvit pois pellolta ja hävitä ne polttamalla.

Mikäli niität kasvuston

Rikkakananhirssin kasvutapa on maanmyötäinen. Sen kasvupiste on hyvin matalalla maanrajassa.

Kuva1.png

Kuva2.png

Mikäli kasvupiste ei tuhoudu niitossa rikkakananhirssi kasvattaa entistä enemmän kukintovarsia. Niiton jälkeen röyhyt muodostuvat hyvin lyhyisiin varsiin. Kerää niittojäte pois pellolta, koska se voi sisältää kukintoja.

Kuva3.png

 

Sami_Markkanen.jpg

Sami Markkanen
asiantuntija, siementarkastus