Blogi: Suomalainen viljelijä ajaa muista ohi Vipu-mobiililla

12. heinäkuuta 2024

Suomalainen maatalous on viimeisen vuosisadan aikana ottanut suuria harppauksia, jotka ovat nykyajasta katsoen olleet vaatimattomasti sanoen valtavia.  Alussa oli vain suo, kuokka ja Jussi. Ja tietysti suomenhevonen, jota ilman moni peltovainio olisi saanut odotella kyntäjäänsä vuosikymmenen, jos toisenkin. 1900-luvun alussa maamme hiellä, verellä ja kyynelillä raivatuille pelloille ilmestyi ensimmäisiä kertoja hirveää meteliä pitänyt rautavetäjä eli traktori. Ihmettelijöitä kerääntyi satamäärin naapurikylistä saakka. Suomen maatalouden koneellistuminen oli nähtävyys. 

Aina 50-luvulle saakka maataloustöiden moottorina kaura- ja kaurapuuromoottorin lisäksi puksutti höyrykone, lokomobiili ja seuraavaksi mm. piikkilangankiristäjäksikin tituleerattu Valmet 20. Tänään pelloilla huristelee jo traktoreita, jotka muistavat mistä ovat ajaneet ja erilaista automatiikkaa on saatavilla koneeseen kuin koneeseen. Uusin maatalouden mullistus tapahtui äskettäin taskujen pohjilla, kun isännät ja emännät ottivat käyttöönsä Vipu-mobiilin.

Kaikissa EU:n jäsenmaissa otettiin vuonna 2023 käyttöön maataloustoimintaa seuraava satelliittiseuranta. Eurooppalaiset satelliitit kuvaavat viljelyksiä koko kasvukauden ja tekoäly tutkii kuvat, onko niissä ristiriitaa tukihakemuksella ilmoitettuihin tietoihin verrattuna.

Jos Vipu-mobiili olisi automobiili, miten sitä mainostettaisiin? Ehkäpä näin: Omaa rauhaa rakastava ajaa Vipu-mobiililla. Siksi se sopii suomalaiselle viljelijälle. Satelliittiseuranta tuo viljelijän työhön uudenlaista joustavuutta ja vähentää paikalla tehtävien valvontojen määriä.

Vipu-mobiili-sovellukseen tulee selvityspyyntö, jos satelliittikuvissa ja hakemuksessa näyttää olevan eroa keskenään. Viljelijä lähettää kuvavastauksen sovelluksesta nappia painamalla, ilman koko päivän kestävää tarkastajan läsnäoloa. Tai jos hakemukseen on lipsahtanut virheellinen tieto, viljelijä voi muuttaa jo lähetettyä hakemusta itse, ilman seuraamuksia.

Satelliittiseurannan käyttöönotto oli viljelijöiden ja hallinnon yhteinen, iso ponnistus. Suomalaiset viljelijät ovat olleet tehokkaita omaksumaan uudenlaisen toimintatavan. Lähes kaikki ovat ottaneet Vipu-mobiilin käyttöön. Monissa muissa EU-maissa satelliittiseurantaan siirtyminen ei saanut yhtä lentävää lähtöä.

Toki satelliittiseurannan hyödyntäminen ja kehittäminen vaatii vielä työtä. Mutta tästä on hyvä jatkaa.

Vaikka viime vuonna oltiin uuden asian äärellä, vastasivat viljelijät aktiivisesti sekä kesän, että kevään selvityspyyntöihin. Suuri kiitos tästä.  

Kesän 2023 satelliittiseuranta numeroina Suomessa:

  • Kaikista kasvulohkoista eri ELY-keskusalueilla 0,7–7,3 % sai selvityspyynnön.
  • 11 741 maatilaa vastasi selvityspyyntöön kuvalla. Vastausten mukana tuli yhteensä 34 133 valokuvaa.
  • Yhteensä 25 758 selvityspyyntöön vastattiin kuvalla.
  • Selvityspyynnön saaneista tiloista hakemustaan muutti 2 578 tilaa.

Maatalouden uusin biili myös kehittyy edelleen. Tänä kesänä satelliittiseurannassa on useampia tukiehtoja kuin viime kesänä, mutta onneksi viljelijät käyttävät Vipu-mobiilia kuin vettä vaan. Tänä kesänä satelliitti arvioi, onko lohko maatalousmaata ja käytetäänkö sitä maataloustoimintaan, kasvaako lohkolla se kasvi, joka lohkolle on ilmoitettu sekä onko kasvusto säilytetty tai hoidettu ehtojen mukaisesti.

Keskeinen päivämäärä on 15.9., jolloin nurmet ja kesannot pitää viimeistään niittää tai laiduntaa, ellei sitä ole vielä tehty. 15.9. on myös päivä, jolloin suoritetusta työstä on viimeistään otettava kuva Vipu-mobiililla, jos on saanut selvityspyynnön. Kuvavastaukset pitää lähettää tai hakemusta muuttaa viimeistään 2.10. Selvityspyyntöjä alkaa tulla heinä-elokuun vaihteessa.

Tiedon saapuneesta selvityspyynnöstä viljelijä saa tekstiviestillä. Vipu-mobiili kannattaa kuitenkin pitää ajan tasalla ja päivittää tarvittaessa. Tai ladata viimeistään sovelluskaupoista, jos se vielä sattuu omasta luurista puuttumaan.

Vipu-mobiilin kehitystyö jatkuu. Tulevaisuudessa käyttöoikeuksia voi antaa myös urakoitsijalle, sovellus auttaa viljelyn suunnittelussa sekä muistuttaa tukiehtojen mukaisista tehtävistä.

Kiitos jo etukäteen yhteistyöstä ja hyvää kasvukautta – kyllä suomalaista maaseutua kelpaa ihailla niin traktorin ikkunasta kuin Vipu-mobiilinkin ruudulta.

Henri Korhonen
erityisasiantuntija, viljelijätukien järjestelmäkehitysyksikkö

Blogiteksti on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 12.7.2024.