Blogi: Monitorointi tulee – pitääkö olla huolissaan?

9. kesäkuuta 2021

Puhelimen ruudulla majailee vihertävä ikoni muiden joukossa. Ikonia klikkaamalla avautuu sovellus. Sovelluksessa on kartta, jossa näkyvät maatilan kaikki lohkot. Jokaisella lohkolla on jotain kerrottavaa. Yhdellä lohkolla suojavyöhykenurmi näyttää olevan vielä niittämättä. Toiselta nurmi on niitetty viime viikolla. Kolmannella kasvusto on hyvässä vauhdissa. Neljännestä lohkosta pitäisi käydä ottamassa kuva, jotta sen kasvilaji voidaan tulkita. Kuka tällaista tietoa tuottaa, ja mikä on viljelijän rooli tässä touhussa?

Tiedän, mitä teit viime kesänä

Pelloilla tapahtuvien viljelytoimenpiteiden ja kasvuston seuraaminen on keskeinen osa tulevan maatalouspolitiikan kauden (CAP27) sisältöä. Kyseessä taitaa olla rahoituskausien välisessä rankingissa kenties merkittävin teknologinen harppaus ja toimintatapojen muutos. Monimutkaisiin tukijärjestelmiin mieltyneitä CAP27 ei tule pettämään.  Vihreä arkkitehtuuri ja ympäristöllinen kunnianhimo vievät osaltaan seurantaa huomattavasti tarkemmalle tasolle. Kasvukauden aikana pellolla tapahtuu paljon. Kasvusto kasvaa, satoa korjataan ja maata muokataan. Maataloustoiminta paitsi kuuluu pelloille myös näkyy pelloilta. On noustava pilvien päälle, jotta maanpinnan tapahtumat alkavat hahmottua.

Euroopan avaruusjärjestön Sentinel-satelliitit kiertävät rataansa tauotta. Uurastuksen tuloksena syntyy kuvia. Niitä syntyy paljon, tiuhaan tahtiin ja ihan joka paikasta. Pilvetkään eivät ole tutkakuvaan perustuvalle satelliitille ongelma. Satelliittien määrä kasvaa, kuvien laatu kohenee ja koneäly kehittyy jatkuvasti. Puhutaan siis monitoroinnista.

Voiko tieto lopultakin vähentää tuskaa?

Monitorointi tarkoittaa viljelytoimenpiteiden seurantaa satelliittikuvien avulla. Kuvista muodostuu kuvasarjoja, joista puolestaan jalostetaan erilaisia analyysejä, ”käppyröitä”. Käppyröistä nähdään tarkasti hetki, jolloin kasvusto on niitetty. Monitorointi tulee kattamaan 100 prosenttia Suomesta (ja itse asiassa koko Euroopasta), joten kyse on valtavasta tietomäärästä. Tarkastelu ihmissilmin on vähintäänkin haastavaa, mutta koneelle sama tieto on kuitenkin selvää kauraa.

CAP-kauden vaihtumisen myötä EU:n jäsenmaat ovat velvoitettuja ottamaan monitoroinnin työkalukseen. Jäsenmaat joutuvat raportoimaan EU:lle entistä tarkemmalla tasolla CAPin tavoitteiden täyttymisestä ja tukieurojen kohdentumisesta. Tietoa siis haalitaan todella tarkalla tasolla, ja sitä riittää jaettavaksi myös viljelijälle asti.

Monitorointi tulee olemaan pitkälle automatisoitua, jolloin kustannukset vähenevät ja toiminta tehostuu. Vaikka teknologia pystyy jo melko itsenäisiin tulkintoihin ja toimintoihin, tarvitaan ihmistäkin jatkossa mukana.

Monitoroinnissa keskeistä on tiedonkulku. Tiedon pitää olla viljelijän ja myös hallinnon käytössä oikeaan aikaan. Tähän vaatimukseen vastaa mobiilisovellus. Sovelluksen avulla viljelijä voi seurata lohkojensa kasvustojen tilannetta, muistaa tukiehtojen vaatimukset ja vastata monitoroinnin tuottamiin kysymyksiin esimerkiksi paikkaan sidottujen valokuvien avulla. Sovellus on siis viljelijälle täsmätyökalu helpottamaan asiointia hallinnon kanssa. Se on nopea, ajantasainen ja helppokäyttöinen. Ei täytettäviä lomakkeita tai puhelinsoittoja. Mobiilisovellus muistuttaa, opastaa ja tukee kommunikaatiota.

Tarkisteet taskussa

Monitorointi ei ole synonyymi valvonnalle, mutta sitä voidaan valvonnassa toki hyödyntää. Perusperiaate ei kuitenkaan ole muuttunut: maataloustukien saamisen edellytyksenä on edelleen erilaisten ehtojen ja vaatimusten noudattaminen. CAP27 tuo tähän periaatteeseen mukanaan ennaltaehkäisevän näkökulman. Vipu-palvelussa on automaattisia tarkisteita, jotka auttavat viljelijää tukihaussa. Monitorointi tavallaan jatkaa siitä ja tuottaa kasvukauden aikana vielä enemmän tietoa. Viljelijän on sovelluksen avulla helpompi noudattaa ehtoja tai tarvittaessa vaikka muuttaa hakemustaan lennosta. Mitä enemmän tietoa viljelijällä on käytettävissään, sen enemmän hän voi valvoa omia etujaan, ja pitää myös paremmin huolta tukiehtojen noudattamisesta. Vihertävää ikonia odotellessa.

Janne Aho.

Janne Aho
ylitarkastaja
viljelijätukien valvontayksikkö