Rekisterinpitäjä
Ruokavirasto
PL 100
00027 RUOKAVIRASTO
Puh. 029 530 0400 (vaihde)
kirjaamo@ruokavirasto.fi
Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa
Hanna Laatio
Mustialankatu 3, 00790 Helsinki
hanna.laatio@ruokavirasto.fi, p. 0400656265
Tietosuojavastaavan yhteystiedot
Puh. 029 530 0400 (vaihde)
tietosuojavastaava@ruokavirasto.fi
Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus ja oikeusperuste
Rekisterinpitoperuste: Rehulaki 1263/2020
EU:n Valvonta-asetus (625/2017); Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi, sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten.
Käsittelyn tarkoitus
Euroopan parlamentin ja neuvoston ns. rehuhygienia-asetuksen (EY/183/2005) mukaan koko rehuketjun alkutuotanto mukaan lukien on rekisteröidyttävä rehualan toimijoiksi. Rekisteröinnin tarkoitus on taata rehuketjun jäljitettävyys. Rekisteröityminen on toiminnan edellytys rehua tuottaville, sekoittaville ja/tai käyttäville viljelijöille ja kotieläintuottajille. Rehujen käyttäjien on varmistuttava siitä, että rehut on hankittu rekisteröidyiltä toimijoilta. Rekisteröitymisvaatimus elintarviketuotantoeläinten ruokkimiseen eräillä maitopohjaisilla sivutuotteilla on osa eläimistä saatavien sivutuotteiden rehukäyttöä koskevaa lainsäädäntöä ja se liittyy tartuntatautien ehkäisemiseen (laki eläimistä saatavista sivutuotteista 517/2015). Tiettyjen aivorappeumasairauksien (mm. hullunlehmäntauti) ehkäisemiseksi annetun TSE-asetuksen (EY) N:o 999/2001 mukaisesti eräitä eläinperäisiä valkuaisrehuja tuotantoeläinten ruokinnassa käyttävien tilojen tulee rekisteröityä tai hakea hyväksyntää.
Käsiteltävän aineiston tietosisältö
Tietoaineistoon kerätään virallista valvontaa varten tietoja rehualan toimijoista (ml. rehualan alkutuotannon toimijat) ja toiminnasta. Tietoaineiston tarkoituksena on viranomaistoimien johtaminen, kehittäminen, ohjaaminen ja suorittaminen rehualan säädösten valvomiseksi Suomessa. Tietoaineisto sisältää myös valvonnan näytetiedot ja -tulokset.
Rehualan toimijarekisteri pl. alkutuottajat; Rehualan toimijarekisteri - alkutuottajat; Rehujen valvontasuunnitelman mukaisten tutkimusten rekisteri (analyysitulosraportti); Tarkastajarekisteri
Päätietoryhmät: Toimijatiedot; Toimintatiedot; Toimintapaikkatiedot; Koodistot ja luokitukset; Näyte- ja analyysitiedot; Valvontatiedot; Lupa- ja pätevyystiedot
Säännönmukaiset tietolähteet
Rehualan toimijat ja rehualan alkutuotannon toimijat.
Vastaanottajat, joille henkilötietoja luovutetaan säännön-mukaisesti
Aluehallintovirasto, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä kunta ovat Ruokaviraston kanssa ruokahallinnon tietovarannon yhteisrekisterinpitäjiä, jotka kukin voivat käyttää tietoja omien lakisääteisten tehtäviensä hoitamiseen.
Tietoja voidaan luovuttaa viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) perusteella.
Tietojen siirto EU-/ETA-alueen ulkopuolelle tai kansainväliselle järjestölle
Rekisteristä ei luovuteta tietoja EU-/ETA-alueen ulkopuolelle.
Henkilötietojen säilytysaika
Rekisteriin kerättyjä tietoja säilytetään ainoastaan niin kauan ja siinä laajuudessa kuin on tarpeellista suhteessa niihin alkuperäisiin tai yhteensopiviin tarkoituksiin, joihin henkilötiedot on kerätty. Rekisteriin tallennetut henkilötiedot poistetaan, kun niiden käsittelylle ei ole enää laillista perustetta, ellei Kansallisarkisto ole määrännyt niitä pysyvään säilytykseen. Säilytysajat on määritelty tiedonohjaussuunnitelmassa.
Rekisterin suojauksen periaatteet
Rekisterin tietoturvallisuus sekä henkilötietojen luottamuksellisuus, eheys ja käytettävyys varmistetaan asianmukaisin teknisin ja organisatorisin toimenpitein.
Automaattinen päätöksenteko ja profilointi
Henkilötietoja ei käytetä automaattiseen päätöksentekoon tai profilointiin.
Rekisteröidyn oikeudet
Oikeus tietojen tarkastamiseen ja oikaisemiseen
Tarkastuspyyntö tulee esittää omakätisesti allekirjoitetussa asiakirjassa. Tarkastuspyyntöä ei voida toteuttaa puhelimitse. Tietoja tarkastusoikeuden nojalla pyytävä voi esittää tarkastuspyynnön myös henkilökohtaisesti rekisterinpitäjän luona. Tällöin tulee valmistautua todistamaan henkilöllisyytensä. Tietoja pyydettäessä on ilmoitettava tiedon etsimiseksi ja toimittamiseksi tarpeelliset seikat. Niitä ovat esim. nimi, osoite ja tarvittaessa esim. henkilötunnus, mihin asiaan liittyviä tietoja halutaan tarkastaa sekä halutaanko tarkastaa kaikki tiedot vai tiedot esimerkiksi joltain tietyltä ajanjaksolta.
Lomake tarkastuspyynnön tekemiseksi on osoitteessa https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/asiointi/tietosuoja/
Yksilöity tarkastus- tai oikaisupyyntö tehdään toimittamalla pyyntö rekisterinpitäjälle (kirjaamo@ruokavirasto.fi) tai tietosuojavastaavalle (tietosuojavastaava@ruokavirasto.fi).
Henkilötietojen käsittelyyn liittyvät rekisteröidyn oikeuksien rajoitukset
Rekisteröidyllä ei ole oikeutta pyytää tietojensa poistamista, koska tietojen käsittely perustuu lakiin. Tästä syystä rekisteröidyllä ei myöskään ole oikeutta vastustaa henkilötietojensa käsittelyä, tai oikeutta saada tietojaan siirretyksi toiseen järjestelmään. Myöskään oikeutta rajoittaa henkilötietojen käsittelyä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen 18 artiklan nojalla ei ole (560/2021, 2.2 §).
Tietyissä tapauksissa rekisteröidyllä on oikeus siihen, että henkilötietojen käsittelyä rajoitetaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen 18 artiklan nojalla.
Oikeus tehdä kantelu valvontaviranomaiselle
Rekisteröidyllä on oikeus tehdä kantelu valvontaviranomaiselle jos rekisteröity katsoo, että häntä koskevien henkilötietojen käsittelyssä rikotaan soveltuvaa tietosuojasääntelyä. Valvontaviranomaisena toimii tietosuojavaltuutetun toimisto, jonka yhteystiedot ovat osoitteessa www.tietosuoja.fi