Luonnon monimuotoisuuden koulutusverkosto yhdistää ja tukee kaikkia nykyisiä ja tulevia ammattilaisia

19. syyskuuta 2024

Koulutusverkoston tavoitteena on yhdistää luonnon monimuotoisuuden nykyisiä ja tulevia ammattilaisia ​​ja toimijoita, parantaa tiedonvaihtoa ja osaamista sekä tarjota koulutuksia eri kohderyhmille. Verkosto järjestää koulutuksia ja verkostoitumistilaisuuksia metsätalouden, maatalouden, ennallistamisen ja viheraluehoidon aloille. Koulutuksilla parannetaan luonnon monimuotoisuuden, ennallistamisen ja luonnonhoidon osaamista.

Verkoston ytimen muodostaa Suomen suurimman luontohankkeen Priodiversity LIFEn hankekumppanit. Koulutusverkoston koordinoinnista vastaa Ruokavirasto. Verkosto on kaikille avoin.

Millaisia koulutuksia tarjoamme?

Luonnonhoito- ja kunnostusosaamisen parantaminen

  • Koulutuskokonaisuus ennallistamisesta ja luonnonhoidosta suunnittelijoille ja toteuttajille
    • Koulutuksesta vastaa ympäristöministeriö.
  • Koulutus luontokeskusten asiakaspalvelijoille ja Luontopalvelujen virkistyskäytön asiantuntijoille
    • Koulutuksesta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut.
  • Koulutuksia pölyttäjien ja vieraslajien huomioimisesta maankäytön suunnittelussa ja viheralueiden hoidossa
    • Koulutuksesta vastaa Suomen luonnonsuojeluliitto.
  • Koulutuksia luonnon monimuotoisuudesta kuntien päättäjille ja viranomaisille (mm. luonnon monimuotoisuus virkistysmetsissä ja kaupunkialueilla)
    • Koulutuksesta vastaavat ELY-keskukset.
  • Koulutus urakoitsijoille perinnebiotooppien hoidosta ja luonnonhoitoyrittäjyydestä
    • Koulutuksesta vastaa WWF Suomi.

Tietojen ja taitojen vahvistaminen talousmetsien luonnonhoidossa

  • Metsänomistajien ja neuvojien osaamisen vahvistaminen talousmetsien luonnonhoidossa ja luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa
    • Koulutuksesta vastaa Suomen metsäkeskus.
  • Korkeakouluopiskelijoille kenttäkoulutus ennallistamisen pitkäaikaisista vaikutuksista metsien luonnon monimuotoisuuteen
    • Koulutuksesta vastaa Luonnonvarakeskus.

Maatalousluonnon monimuotoisuuskoulutukset

  • Koulutusta maatalousluonnon monimuotoisuuden tunnistamisesta ja edistämisestä viljelijöille, neuvojille ja muille maatalousluonnon parissa toimijoille
    • Koulutuksesta vastaa Ruokavirasto.

Mitä muuta toimintaamme kuuluu?

Kokoamme tietoa yhteen

Tuotamme uuden verkkosivuston, johon kootaan tietoa ja oppaita luonnonhoidosta ja ennallistamisesta. Verkkosivusto tarjoaa tietoa myös erilaisista rahoitusmahdollisuuksista.

Toimimme alueellisesti ja perustamme teemaklubeja

Priodiversity LIFE -hankkeessa luodut maakunnalliset luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelmat toimivat tiedonlähteenämme siihen, millä alueilla ja minkä teeman osalta tarve luonnonhoidon osaamisen kasvattamiselle on kriittisin. Kun alueiden monimuotoisuuskeskittymät ja niille tarpeelliset toimet on tunnistettu,  verkostomme motivoimme kattavasti alueen eri toimijoita edistämään ja osallistumaan luonnon monimuotoisuustyöhön. 

Perustamme eri aiheille teemaklubeja. Teemat pohjautuvat koulutustemme aiheisiin. Teemaklubien jäsenet saavat räätälöityä viestintää aiheesta ja heille tarjotaan mahdollisuuksia aihekohtaiseen vuorovaikutukseen hyvien käytänteiden jakamiseksi ja ongelmien ratkaisua varten. 

Selvitämme palvelupolkuja, jotta voimme yksinkertaistaa niitä

Selvitämme, millaisia haasteita eri kohderyhmät kohtaavat erilaisten luonnon monimuotoisuuteen liittyvien toimien tai ideoiden toteuttamisessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi luontohankkeiden hakeminen tai luonnonhoitotoimien toteuttaminen. Kun tunnemme tarkemmin, miten palvelupolut rakentuvat eri tilanteissa, voimme yhteistyössä verkoston jäsenten kanssa purkaa tunnistettuja haasteita ja esteitä toimien toteuttamisessa.

Tehostamme ja lisäämme resursseja

Pyrimme tehostamaan eri toimijoiden välistä toimintaa tarjoamalla tilaisuuksia verkostoitumiselle ja uusien yhteistyömahdollisuuksien löytämiselle. Tavoitteenamme on myös synnyttää yhdessä verkoston toimijoiden kanssa uusia luonnon monimuotoisuuteen liittyviä hankkeita, jotka tukevat ja laajentavat Luonnon monimuotoisuuden koulutusverkoston toimintaa.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Paula Nykänen
p. 050 329 2676
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lisätietoa Priodiversity LIFE -hankkeesta (metsa.fi): https://www.metsa.fi/projekti/priodiversity/

Priodiversity LIFE -hankkeen kumppanit: Metsähallituksen Luontopalvelut (pääkoordinaattori), Metsähallitus Metsätalous Oy, Valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, valtiovarainministeriö, Ruokavirasto, Suomen metsäkeskus, Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi ja ELY-keskukset (Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Satakunta, Varsinais-Suomi)

LIFE- ja Natura2000-logot