Ruokavirasto pystyy vähentämään irtisanomistarvetta merkittävästi

15. elokuuta 2024

Ruokavirastossa arvio irtisanottavien määrästä on vähentynyt noin puoleen siitä, mitä yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä keväällä ennakoitiin. Talouden ja toiminnan sopeuttamistavoitteen saavuttamiseksi virasto on pystynyt löytämään muita säästöjä irtisanomisten ja lomautusten rinnalla. Tämänhetkinen arvio irtisanomisten määrästä on noin 50 henkilöä, kun se toukokuussa oli 93. Irtisanomiset toteutetaan marraskuun loppuun mennessä.

Lomautusten valmistelu on edennyt kuten aiemmin suunniteltiin. Ruokavirasto lomauttaa koko henkilöstönsä loppuvuoden aikana vaiheittain kahdeksi viikoksi kerrallaan lukuun ottamatta teurastamoissa ja laitoksissa lihantarkastustehtäviä tekeviä.

Toiminnan kustannuksia karsimalla on pystytty vähentämään sopeutuksen vaikutuksia henkilöstöön. Ruokavirasto tekee säästöjä muun muassa karsimalla investointeja, palvelujen ostoja, matkustuskuluja, toimitiloja sekä jättämällä täyttämättä vapautuvia virkoja ja työsuhteita. Lisäksi Ruokavirasto supistaa ja tehostaa viraston tehtäviä, toimintaa ja toimintoja kaikissa toimintayksiköissä ja kaikissa organisaatio-osissa. Toimintojen tehostaminen voi myös aiheuttaa muutoksia henkilöstön työtehtävissä. Toimitilaverkosto säilyy ennallaan.

Lomautuksista ja irtisanomisista sekä muista säästöistä johtuen palvelutason laskulta ei voi täysin välttyä. Asiakaspalveluissa voi esiintyä viivästyksiä. Ruokavirasto pyrkii kuitenkin palvelemaan asiakkaita mahdollisimman hyvin ja tiedottaa myöhemmin erikseen mahdollisista muutoksista palveluiden tuottamisessa tai aikatauluissa. Asiakkaiden kannalta kriittisten palveluiden tuottaminen on ensisijaista.

Sopeutustoimet johtuvat siitä, että Ruokaviraston menot ovat vuosina 2024–2028 suuremmat kuin valtion talousarviosta ja tulorahoituksesta muodostuvat voimavarat. Aiemmista säästöistä ja nyt tunnistetuista säästömahdollisuuksista huolimatta viraston talouden tilanne tulevina vuosina on heikko ja tasapainoon pääsy edellyttää lisäsäästöjä viraston toimintamenoihin. Ruokavirasto pyrkii sopeuttamistoimenpiteillä tilanteeseen, jossa on mahdollista saada viraston talous kestävälle pohjalle.

Ruokavirastossa työskentelee noin tuhat eri alojen asiantuntijaa. Monipaikkaisen viraston henkilöstö työskentelee noin 20 paikkakunnalla. Ruokaviraston toimintamenojen nettorahoitus vuonna 2024 on noin 79,5 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:
pääjohtaja Leena Räsänen
p. 050 568 9055
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi