Yhteistyöhankkeessa ryhmä yrityksiä kehittää toimintaansa sekä yhteisillä kehittämistoimenpiteillä että tarvittaessa yrityskohtaisesti. Tavoitteena voi olla esimerkiksi tuotannollisen yhteistyön kehittäminen, markkinointi- ja myyntiyhteistyön kehittäminen tai tuoteperheen suunnittelu. Yhteistyötä voidaan yritysryhmähankkeessa rakentaa niin, että lopputuloksena voisi olla esimerkiksi yrityksiä palvelevan osuuskunnan perustaminen tai matkailuyritysten vientirenkaan käynnistäminen.
Pilottihankkeena voidaan tukea kokeiluja, joissa testataan tuotteen, palvelun tai menetelmän toteutuskelpoisuutta.
Mihin tukea voi käyttää?
- työntekijöiden palkkauskuluihin
- matkakustannuksiin
- asiantuntijoiden palkkioihin
- ostopalveluihin
- pienhankintoihin
- kohtuullisiin tarjoilukustannuksiin
- kansainväliseen yhteistyöhön liittyviin kustannuksiin
- toimistokuluihin
- vuokriin
- hankkeen ohjausryhmän kuluihin.
Mihin tukea ei voi käyttää?
Tukea ei myönnetä:
- sellaisten hankintojen kustannuksiin, jotka on tehty hakijalta, hakijayhteisössä päätösvaltaa käyttävältä henkilöltä tai hänen perheenjäseneltään tai hänen tai hänen perheenjäsenensä määräysvallassa olevalta yritykseltä, jollei hankinnasta ole hankittu riittävästi tarjouksia muilta asianmukaisilta tahoilta
- korkoihin, provisioihin ja varainsiirtoveroon sekä muihin investoinnin tai muun toimenpiteen rahoituksesta aiheutuviin kustannuksiin
- leasingkustannuksiin, jos sopimuksen kohteena oleva kone tai laite sopimusehtojen mukaisesti siirtyy hakijan omistukseen
- osamaksulla hankittavan koneen tai laitteen maksueriin, jos hankitun omaisuuden omistusoikeus ei siirry hankkeen toteutusaikana
- tietoliikenneverkkoinvestoinnin yhteydessä tilaajaliittymän rakentamisesta johtuviin kustannuksiin, jotka aiheutuvat liittymän viimeisen 100 metrin rakentamisesta laskettuna yksityisen loppukäyttäjän asuinrakennuksen tai toimipaikan seinästä
- arvonlisäveroon, joka ei jää hakijan lopulliseksi kustannukseksi, jos hakija ei esitä selvitystä siitä, että kustannuksesta ei ole mahdollista saada arvonlisäveron vähennystä tai palautusta
- kustannuksiin, jotka eivät jää hakijan lopulliseksi menoksi palautuksen, hyvityksen tai muun vastaavan syyn johdosta
- kustannuksiin, jotka aiheutuvat hakijan muusta kuin hankkeen toteuttamiseen liittyvästä säännöllisestä tavanomaisesta toiminnasta tai siihen liittyvästä suhdetoiminnasta
- palkkoihin ja palkkioihin siltä osin, kuin ne ylittävät vastaavasta tehtävästä yleisesti maksettavan palkan ja palkkion määrän
- muihin palkkaukseen kuuluviin kustannuksiin kuin lakisääteisistä tai työnantajaa velvoittavasta työehtosopimuksesta johtuviin kustannuksiin
- matkakustannuksiin siltä osin, kuin ne ylittävät määrän, joka korvattaisiin matkan suorittamisen aikana voimassa olevan valtion matkustussäännön mukaan
- sellaisen työntekijän palkkauksesta aiheutuviin kustannuksiin, joka ei ole tukea haettaessa ollut hakijan vakinaisen viran haltija tai toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa oleva työntekijä, jos hankkeen työntekijän työpanos koko hankkeen alkuperäisessä tukipäätöksessä hyväksytyllä toteuttamisajalta ylittää yhden henkilötyövuoden eikä kyseinen virka tai toimi ole ollut julkisesti haettavana
- virkamiehen matkakustannuksiin ja kokouspalkkioihin, jos tehtävä kuuluu virkamiehen viranhoitoon.
Kuka voi saada tukea?
Tukea yritysryhmähankkeeseen voi saada neuvontajärjestö, kehittämisyhtiö tai muu vastaava julkisoikeudellinen tai yksityisoikeudellinen yhteisö.
Tuki myönnetään hankkeen vastuulliselle toimijalle.
Tuen määrä
Tukea voi saada korkeintaan 75 % hyväksyttävistä kustannuksista.
Tuki maksetaan jälkikäteen, joten tarvitset hankkeen käynnistämiseen omaa rahoitusta.
Tuen ehdot
Tuen myöntämisen edellytyksenä on, että sinulla on riittävät taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset hankkeen toteuttamiseen.
Et voi saada tukea sellaisiin toimenpiteisiin, joihin saat muuta julkista tukea.
Sinun on laadittava hankesuunnitelma voidaksesi saada tukea.
Yritysryhmään voi kuulua vähintään kolme ja korkeintaan kymmenen pientä tai keskisuurta yritystä. Osallistuvien yritysten tulee täyttää yhteistyösopimus (lomake 2327y). Tuki myönnetään kehittämisorganisaatiolle.
Yritysryhmän kehittämishankkeessa ei voi olla mukana maatalouden alkutuotantoa palvelevaa kehittämistä. Sitä voidaan kehittää viljelijäryhmähankkeilla.
Maatilayritys voi kuitenkin olla mukana yritysryhmässä ja sille voidaan jyvittää yleistä vähämerkityksistä tukea. Maatilayrityksille voidaan jyvittää yleistä vähämerkityksistä tukea muuhun kuin maatalouteen liittyvään yritystoimintaan eli esimerkiksi matkailutoimintaan.
Hankkeessa yritysten toimintaa kehitetään erityisesti yhteisillä kehittämistoimenpiteillä ja tarvittaessa lisäksi yrityskohtaisilla kehittämistoimenpiteillä. Toimenpiteiden tavoitteena tulee olla tuotannollisen yhteistyön tai markkinointi- ja myyntiyhteistyön kehittäminen, tuoteperheen suunnittelu tai muu vastaava kehittäminen.
Kaikki hankkeeseen myönnettävä tuki jyvitetään osallistujayrityksille vähämerkityksiseksi tueksi (de minimis -tueksi), joten valtiontukisäännöt eivät rajoita hankkeessa ja yrityksissä toteutettavia kehittämistoimenpiteitä. Tuensaajan on esitettävä hakemuksessa osallistujayritysten kolmen vuoden aikana saamat muut de minimis -tuet. Kolmen vuoden ajanjaksoa arvioidaan jatkuvasti.
Jos hankkeen toteuttaa joku muu kuin tuenhakija, hakija ei saa olla esteellinen hankkeen toteuttajaan nähden.
Yritysten välistä yhteistyötä edistettäessä toiminnan tavoitteena ei saa olla kilpailulain (948/2011) vastainen menettely.
Voit hakea valmistelurahaa yritysryhmähankkeen valmisteluun.
Näin haet tukea
Tutustu valintakriteereihin, joiden perusteella rahoitettavat kohteet valitaan. Leader-ryhmillä on omat valintakriteerinsä. Jos haet tukea Leader-ryhmästä, kysy valintakriteereistä omasta Leader-ryhmästäsi.
Osallistuvien yritysten tulee täyttää yhteistyösopimus (lomake 2327y).
- Ota ensin yhteyttä ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään ja esitä ideasi: hae yhteystiedot täältä. ELY-keskuksen ja Leader-ryhmän asiantuntijat neuvovat hakemuksen tekemisessä.
- Keskustele ennen hakemuksen tekemistä ELY-keskuksen tai Leader-ryhmän kanssa, mistä toimenpiteestä hankkeesi voitaisiin rahoittaa.
- Keskustele ELY-keskuksen tai Leader-ryhmän kanssa myös siitä, mikä on hankkeellesi sopivin kustannusmalli. ELY-keskus tekee lopullisen päätöksen kustannusmallista. Et voi vaihtaa kustannusmallia kesken hankkeen. Lisätietoa kustannusmalleista
- Sovi ennen hakemuksen laatimista hankkeelle tulevasta muusta rahoituksesta ja varaa omarahoitusosuus. Varaa hankkeelle myös riittävästi osaavia toteuttajia.
- Tee hakemuksesi sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa.
- Hankkeen julkinen tiivistelmä
- Hakijan esittely ja hankkeen resurssit
- Hankkeen tarve, tausta, kohderyhmä, hyödynsaajat ja toteutusalue
- Hankkeen laajempi viitekehys
- Hankkeen toteutus, aikataulu ja riskit
- Hankkeen tavoitteet, tulokset, vaikutukset sekä seuranta ja raportointi
- Hankkeen viestintä
- Toiminnan jatkaminen ja tuen kohteen ylläpitosuunnitelma
- Ympäristö- ja ilmastovaikutusten huomiointi ja kestävän kehityksen edistäminen.
- Vain koulutus- ja tiedonvälityshankkeissa: Kuvaa henkilöstön tai koulutuksen toteuttajan valmiuksia, ammattitaitoa ja pätevyyttä hankkeen aiheeseen liittyen. Kuvaa lisäksi henkilöstölle tarjottavaa säännöllistä koulutusta hankkeen tehtävien hoitamiseen liittyen.
- Vain maaseudun toimintaympäristön kehittämisen investoinneissa: Kerro markkinasta, kilpailutilanteesta ja kilpailijoistasi.
- Lisäkysymys hankkeille, jotka edistävät vesienhoitosuunnitelmien tavoitteiden toteutumista: Ilmoita, minkä alueen vesienhoitosuunnitelman tavoitteita hanke edistää.
Hakemuksella kysytään hankkeen toteuttamisesta hankesuunnitelman ohella tietoja osioittain, jotka vaihtelevat hanketyypistä riippuen.
Osiot ovat:
- Hakijan kumppanit hankkeessa
- Hankkeeseen osallistuvat yritykset
- Kustannukset ja rahoitus
- Muu julkinen tuki
- Kustannusten kohtuullisuus
- Luvat ja ilmoitukset
- Seurantatiedot
- Hakemuksen lisätiedot ja muut liitteet.
- Voit aloittaa hankkeen toteuttamisen, kun olet lähettänyt hakemuksesi. Hankkeesi rahoitus varmistuu kuitenkin vasta, kun saat päätöksen – siihen saakka toteutat hanketta omalla riskilläsi.
Kun olet lähettänyt hakemuksesi
Rahoitettavien hankkeiden valinta
ELY-keskukset valitsevat rahoitettavat hankkeet valintajaksoittain. Jatkuvan haun lisäksi voidaan järjestää erillisiä teemahakuja. Myös valtakunnallisia hankkeita voi hakea vain erillisissä hauissa.
Haku jaksolle päättyy aina jakson päättymispäivänä klo 23.59, riippumatta siitä, onko kyseessä arki- tai pyhäpäivä tai viikonloppu.
Vuosien 2024–25 valintajaksot ELY-keskuksissa:
- 1.5.–30.9.2024
- 1.10.2024–31.1.2025
- 1.2.–30.4.2025
- 1.5.–30.9.2025.
Jos haet tukea Leader-ryhmästä, kysy valintajaksoista omasta Leader-ryhmästäsi. Leader-ryhmillä on omat valintajaksonsa.
ELY-keskukset ja Leader-ryhmät käyttävät valintaperusteita valitessaan rahoitettavia hankkeita. Rahoitettaviksi valitaan ne hankkeet, jotka täyttävät valintaperusteet parhaiten. Valintaperusteet varmistavat, että hakijoita kohdellaan tasapuolisesti.
Hankkeen käynnistäminen
Voit aloittaa hankkeen toteuttamisen, kun olet lähettänyt hakemuksesi. Toteutat hanketta omalla riskilläsi siihen saakka, kunnes saat rahoituspäätöksen.
Tarvittaessa voit olla yhteydessä ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään jo ennen kuin hakemuksesi on otettu käsittelyyn. Kun hakemuksesi on otettu viranomaiskäsittelyyn, saat siitä ilmoituksen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Hakemuksen käsittelyyn ja täydentämiseen liittyvissä asioissa voit tällöin ottaa yhteyttä hakemuksen käsittelijään. Käsittelijän yhteystiedot ovat käsittelyynottoilmoituksessa.
Kun saat päätöksen tuen myöntämisestä, lue huolellisesti saamasi päätös, sillä se sisältää tärkeää tietoa sinulle myönnetyn tuen ehdoista.
ELY-keskus tai Leader-ryhmä voi kutsua hankkeen edustajan hankkeen alussa aloituspalaveriin, jossa käydään läpi rahoitusta koskevat ehdot ja ohjeet.
Aseta hankkeelle tarvittaessa ohjausryhmä. Valtakunnalliselle ja alueiden väliselle hankkeelle ohjausryhmä on pakollinen. Lisäksi ohjausryhmä on pakollinen sellaiselle laaja-alaiselle hankkeelle, jonka hyväksyttävät kustannukset ovat vähintään 300 000 euroa ja johon myönnetään tukea 100 prosenttia.
Ohjausryhmä voidaan asettaa myös muuta hanketta varten, jos:
- hankkeen hyväksyttävät kustannukset ovat vähintään 50 000 euroa
- hankkeella on laajoja vaikutuksia yritystoimintaan, alueen yrittäjien toimintaedellytyksiin tai alueelliseen hyvinvointiin.
Painavasta syystä ohjausryhmä voidaan asettaa myös muunlaiselle hankkeelle.
Ohjausryhmä seuraahankkeen etenemistä ja tavoitteiden toteutumista. Pidä pöytäkirjaa ohjausryhmän kokouksista.
Ohjausryhmään voi nimetä vain henkilön, joka antaa siihen kirjallisen suostumuksensa. Ohjausryhmässä on aina rahoittajan eli ELY-keskuksen edustaja ja Leader-ryhmän rahoittamissa hankkeissa lisäksi Leader-ryhmän edustaja.
Hankkeen toteuttaminen
Ohjeita hankkeen toteuttajalle
Muutokset hankkeen toteuttamisessa
Jos hankkeeseen on tulossa muutoksia, keskustele niistä ELY-keskuksen tai Leader-ryhmän kanssa.
Jos muutos on merkittävä, tee siitä muutoshakemus. Kun olet lähettänyt muutoshakemuksesi, kustannuksia voi syntyä muutoksen osalta omalla riskilläsi. Vasta muutospäätöksen saatuasi voit olla varma, että muutoksen mukaiset kustannukset ovat tukikelpoisia.
Viestintä
Rahoittaja edellyttää, että kerrot saamastasi tuesta tukipäätöksen ehtojen ja viestintäohjeen mukaisesti esimerkiksi hankkeen mahdollisilla verkkosivuilla, sosiaalisen median kanavilla ja muussa viestintämateriaalissa. Tärkeintä on, että EU:n rooli rahoittajana käy ilmi.
Jokaiselle kehittämishankkeelle luodaan automaattisesti oma hankekortti Maaseutuverkosto.fi:n hankerekisteriin. Hankekorttiin tulee tietoja Hyrrään syötettyjen julkisten tietojen pohjalta ja hankkeen yhteyshenkilönä pääset niitä muokkaamaan. Hankekortti voi toimia myös hankkeen verkkosivuna. Lisätietoja
Tuen maksaminen
Tarvitsetko apua?
ELY-keskuksen ja Leader-ryhmän asiantuntijat neuvovat hakemuksen tekemisessä.