Tämä ohje koskee vuosina 2023–2027 myönteisen tukipäätöksen saaneita hankkeita.
Voit hakea hankkeen maksua, kun olet saanut myönteisen tukipäätöksen rahoituskauden 2023–2027 hankkeeseen.
Näin täytät maksuhakemuksen Hyrrä-asiointipalvelussa
Kirjaudu Hyrrä-asiointipalveluun
Yleistä maksuhakemuksista
Tutustu tukipäätökseen ja sen ehtoihin huolellisesti. Hankkeen hyväksytyt kustannukset ovat tukikelpoisia sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksesi Hyrrässä käsiteltäväksi ja saanut ilmoituksen vireilletulosta. Tukikelpoisia kustannuksia voi syntyä hankkeen toteutusaikana.
Tukea voidaan maksaa yhdessä tai useammassa erässä. Jos hankkeen toteutusaika on pitkä, kannattaa maksuja hakea useammassa erässä. Vakioidut kertakorvaukset maksetaan yhdessä erässä.
Tee viimeinen maksuhakemus viimeistään neljän kuukauden kuluessa siitä, kun hankkeen toteutusaika on päättynyt. Tallenna hankkeen seurantatiedot samalla, kun haet tuen viimeistä maksuerää.
Jos hanke on saanut tuen myöntämisen jälkeen lisäksi muuta kuin ELY-keskuksen myöntämää rahoitusta, ilmoita saatu rahoitus maksuhakemuksessa.
Jos hankesuunnitelmassa tai hankkeen toteuttajan toiminnassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia tuen myöntämisen jälkeen, ilmoita muutoksista välittömästi ELY-keskukseen. Ilmoita muutoksista viimeistään silloin, kun haet maksua.
ELY-keskus voi tarvittaessa pyytää maksuhakemukseen lisätietoja. Vastaa lisätietopyyntöihin annetussa määräajassa.
Ennakkomaksun hakeminen
Ennakkomaksua voi hakea hankkeista, joissa ennakkomaksu on säädösten mukaan mahdollinen. Ennakkomaksua voi hakea kerran ja se voi olla enintään 20 % myönnetyn tuen määrästä.
Ennakkoa ei voida maksaa pienhankkeesta (kehittäminen tai investointi) tai valmistelurahasta eikä hankkeesta, jonka maksutapa on tuotosperusteinen (kertakorvaus). Ennakkomaksuhakemuksessa on perusteltava ennakon tarve sekä annettava selvitys tuensaajan tuloista ja hankkeen väliaikaisrahoitukseen käytettävissä olevasta varallisuudesta.
Laskennalliset loma-ajan palkat, lomarahat ja palkkojen sivukulut
Kaikissa hankkeissa, joissa on palkkakustannuksia, käytetään loma-ajan palkkoihin, lomarahaan ja palkkojen sivukuluihin laskennallista prosenttia kattamaan nämä kustannukset.
Tämä ei koske investointeihin sisältyviä palkkakustannuksia. Investointihankkeissa palkat todennetaan työaikakirjanpidolla ja ne tarkastetaan kirjanpidosta (pääkirjalta tai muilla riittävillä dokumenteilla) todellisten syntyneiden kustannusten perusteella, mukaan lukien työnantajan lakisääteiset sivukulut. Hyrrä-asiointipalvelussa ei ole erillistä kohtaa palkoille, ne sisältyvät muihin kustannuksiin.
Ilmoita kustannusarviossa työssäoloajan palkka ilman loma-ajan palkkaa, lomarahaa ja palkkojen sivukuluja. Hyrrä-asiointipalvelu lisää hyväksyttäviin palkkakustannuksiin automaattisesti 39 prosenttia työssäoloajan palkasta. Tämä 39 prosenttia kattaa loma-ajan palkan, lomarahan ja lakisääteiset sivukulut. Lomarahaa ja muita tähän 39 prosenttiin sisältyviä eriä ei siis makseta erikseen loppumaksun jälkeen, koska ne sisältyvät laskennallisesti hyväksyttyyn palkkojen määrään.
Vastikkeeton työ eli talkootyö
Vastikkeeton työ eli talkootyö voidaan hyväksyä kustannukseksi ja yksityiseksi rahoitukseksi yleishyödyllisessä investoinnissa ja kehittämishankkeessa sekä yhteisöllisessä tietoliikenneverkkoinvestoinnissa ja vesihuoltoinvestoinnissa. Koulutus- ja tiedonvälityshankkeissa ei voi olla vastikkeetonta työtä.
Kun haet tuen maksua, esitä vastikkeetta hankkeen hyväksi tehdystä työstä tuntikirjanpito lomakkeella 2302VT. Voit ilmoittaa vastaavat tiedot myös ilman lomaketta, mutta suosittelemme lomakkeen käyttöä. Ilmoita vähintään 15 vuotta täyttäneen henkilön tekemä työ.
Kun olet valinnut kustannusmalliksi laskennalliset kustannukset 19 % tai 40 % -mallin, tulee vastikkeeton työ esittää maksua haettaessa.
Kun haet maksua tuotosperusteisesta hankkeesta (+kertakorvaus), voit kerätä toteutuneet vastikkeettomat työt lomakkeella 2302VT, mutta sitä ei tarvitse liittää maksuhakemuksen liitteeksi. Lomakkeella kerätystä tiedosta on hyötyä, kun ilmoitat hankkeen seurantatietoja, joten se kannattaa täyttää, vaikka sitä ei tarvitse liittää maksuhakemukseen.
Vastikkeetta tehdyn työn arvo on 20 euroa tunnilta työntekijää kohden. Henkilön vastikkeetta tehdyn työn arvoon sisältyy myös tavanomaisten pienkoneiden käyttö. Jos vastikkeetta tehty työ tehdään traktorilla tai muulla vastaavalla työkoneella, esimerkiksi mönkijällä tai moottorikelkalla, työkoneen käyttämisen arvoksi luetaan lisäksi 40 euroa käyttötunnilta.
Yksityisestä rahoituksesta enintään 100 prosenttia voi olla vastikkeetta tehtyä työtä.
Kustannusmallit
Muista: Et voi vaihtaa kustannusmallia kesken hankkeen.
Laskennalliset kustannukset -kustannusmalleja on kaksi vaihtoehtoa:
- laskennalliset kustannukset (flat rate)19 %
- laskennalliset kustannukset (flat rate) 40 %
Laskennalliset kustannukset 19 %
Tässä kustannusmallissa hankkeessa hyväksytään välillisinä kustannuksina 19 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä palkkakustannuksista ja ostopalveluista. Välillisiin kustannuksiin sisältyvät:
- hankehenkilöstön matkakustannukset
- toimitilakustannukset
- kone- ja laitekulut
- ohjelmistokulut
- toimistokulut
- koulutuskulut
- työterveyskulut
- hankkeen tarjoilukustannukset.
Vastikkeeton työ ilmoitetaan kustannuslajissa "vastikkeeton työ". Rahoituksessa vastikkeeton työ merkitään yksityiseen rahoitukseen, joka voi sisältää sekä yksityistä rahoitusta että vastikkeetonta työtä.
Sinun ei tarvitse liittää maksuhakemukseen kuitteja tai muita tositteita välillisistä kustannuksista.
Laskennalliset kustannukset 40 %
Tässä kustannusmallissa hankkeessa hyväksytään välillisinä kustannuksina 40 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä palkkakustannuksista. Välillisiin kustannuksiin sisältyvät kaikki muut hankkeen kustannukset.
Vastikkeeton työ sisältyy laskennallisiin kustannuksiin ja rahoituksessa yksityiseen rahoitukseen.
Sinun ei tarvitse liittää maksuhakemukseen kuitteja tai muita tositteita välillisistä kustannuksista.
Tosiasialliset kustannukset
Hankkeessa todennettavasti syntyvät kustannukset ovat tosiasiallisia kustannuksia, ne on hyväksytty päätöksellä hankkeen kustannuksiksi. Maksuvaiheessa maksutapa voi olla kustannusperusteinen tai tuotosperusteinen.
Vakioitu kertakorvaus
Hanketuissa ainoa käyttöön otettu vakioitu kertakorvaus on valmisteluraha. Valmisteluraha on
5 000 euroa. Maksuhakemukseen ei tarvitse liittää kuitteja tai tositteita. Kuvaa maksuhakemuksessa se lopputulos, joka valmistelurahalla on saatu aikaan.
Eri hanketyypit voidaan toteuttaa kustannusmallien ja maksutapojen yhdistelminä, jotka on esitetty seuraavassa taulukossa:
Hanketyyppi | Kustannusmalli | Tuen maksutapa |
Valmisteluraha | Vakioitu kertakorvaus | Tuotosperusteinen |
Pienhanke, kehittäminen | Tosiasialliset kustannukset, laskennalliset kustannukset 19 %, laskennalliset kustannukset 40 % | Tuotosperusteinen |
Pienhanke, investointi | Tosiasialliset kustannukset | Tuotosperusteinen |
Yritys- ja viljelijäryhmähanke | Tosiasialliset kustannukset, laskennalliset kustannukset 19 % | Kustannusperusteinen |
Investoinnit | Tosiasialliset kustannukset | Tuotosperusteinen, kustannusperusteinen |
Laajakaistainvestoinnit | Tosiasialliset kustannukset | Kustannusperusteinen |
Koulutus- ja tiedonvälityshankkeet ja yhteistyöhankkeet | Tosiasialliset kustannukset, laskennalliset kustannukset 19 %, laskennalliset kustannukset 40 % | Tuotosperusteinen, kustannusperusteinen |
Tuen maksutavat
Kerro maksuhakemuksessa hankkeen toteutumisesta siltä aikaväliltä, jota maksuhakemus koskee. Kustannusten tulee olla tuensaajan maksamia.
Liitä maksuhakemukseen pääkirja / ote pääkirjasta siltä aikaväliltä, jota maksuhakemus koskee. Jos pääkirjassa ei ole avattu kirjauksia riittävällä tasolla, toimita erillinen tositekoonti (lomake 2304TK) tai vastaavat tiedot sisältävä selvitys.
Kirjaa hankkeen kustannukset kirjanpidossa omalle tilille tai kustannuspaikalle tai pidä kustannukset muutoin selkeästi erillään kirjanpidossa koko hankkeen toteutuksen ajan.
Investointien osalta kirjaa kustannukset pääsääntöisesti tasetilille, joka osoittaa, että tuettu omaisuus sisältyy tuensaajan varoihin.
Jos olet yhdenkertaista kirjanpitoa pitävä ammatin- tai liikkeenharjoittaja, esitä hankkeen kustannukset erillisellä riittävällä selvityksellä, esimerkiksi tositekoonnilla lomakkeen 2304TK avulla tai muilla riittävillä todentamisasiakirjoilla.
Tukea maksetaan tukipäätöksen mukainen prosentuaalinen osuus toteutuneista hyväksyttävistä kustannuksista.
Jos kyseessä on luvanvarainen rakentamishanke, liitä viimeiseen maksuhakemukseen kunnan rakennusvalvontaviranomaisen loppukatselmuspöytäkirja.
Jos hankit tuella rakennuksen, kiinteistön tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, liitä maksuhakemukseen kauppakirja, josta selviää rakennuksen ja maan arvo erikseen.
Liittymismaksuista on liitettävä liittymissopimus (mm. sähkö-, lämpö-, vesi-, viemäri- ja tietoliikenne).
Esitä maksuhakemuksessa hankkeelle työtä tehneiden henkilöiden työsopimukset tai muu selvitys palkan perusteista. Hankkeelle tehty työ tulee käydä hakemuksesta ilmi ja se voidaan osoittaa tuntikirjanpidolla, esimerkiksi lomakkeen 2301T avulla. Tuntikirjanpidosta tulee käydä ilmi tehdyn työn ajankohta, määrä, sisältö ja kokonaistyöajankäyttö sisältäen palkalliset poissaolot. Hanketuissa hyväksytään bruttopalkan lisäksi 39 % laskennallista henkilöstökulua, joka sisältää loma-ajan palkat, lomarahan ja lakisääteiset sivukulut.
Kun olet valinnut kustannusmalliksi laskennalliset kustannukset 19 % tai 40 %:n -mallin, tulee vastikkeeton työ esittää maksua haettaessa lomakkeella 2302VT tai esittämällä vastaavat tiedot.
Tuki maksetaan, kun tavoite on saavutettu ja toimenpide on tehty. Et voi hakea ennakkomaksua tuotosperusteisesta hankkeesta.
Kun haet maksua, kerro maksuhakemuksessasi, mitä hankkeessa on tehty ja miten tukihakemuksessasi ollut hankesuunnitelma on toteutunut eli esitä saavutettu tulos. Sinun ei tarvitse liittää kuitteja eikä tilinpitoasiakirjoja maksuhakemukseesi. ELY-keskus voi kuitenkin pyytää lisäselvityksiä, jos se nähdään tarpeelliseksi. Mahdollisia tuloja ei tarkastella enää maksatusvaiheessa.
Voit jakaa hankkeen toteuttamisen osioihin, joille on annettu nimi, määritelty sisältö ja tavoite sekä kerrottu, miten tavoitteen saavuttaminen todennetaan.
Hankkeen osiot voivat olla:
a) Erillisiä, itsenäisiä kokonaisuuksia
Toteutumatonta osiota ei voida maksaa, mutta toteutuneet osiot voidaan maksaa.
b) Toisistaan riippuvaisia muodostaen yhden toiminnallisen kokonaisuuden
Jos toiminnallinen kokonaisuus on puutteellinen, on tuotos puutteellinen, eikä tukea voida maksaa ollenkaan.
Liitä maksuhakemukseen tukipäätöksessä määritellyt todentamisen asiakirjat (esim. selvitys tai raportti, valokuvat, sopimukset, muut dokumentit). Tuki maksetaan tukipäätöksessä hyväksyttyjen toimenpiteiden toteutumista vastaavina erinä.
Kun haet maksua tuotosperusteisesta hankkeesta (+kertakorvaus), voit kerätä toteutuneet vastikkeettomat työt lomakkeella 2302VT, mutta sitä ei tarvitse liittää maksuhakemuksen liitteeksi. Lomakkeella kerätystä tiedosta on hyötyä, kun ilmoitat hankkeen seurantatietoja, joten se kannattaa täyttää, vaikka sitä ei tarvitse liittää maksuhakemukseen.
Et voi hakea muutosta tuotosperusteisesti toteutettavaan hankkeeseen. Voit hakea jatkoa hankkeen toteuttamisaikaan perustelluista syistä.
Seurantatiedot
Viimeisen maksuhakemuksen yhteydessä on täytettävä seurantatiedot ja annettava toteutuma vastikkeettomasta työstä eriteltynä henkilötyötunteihin ja konetyötunteihin
Tarvitsetko apua?
Hae ELY-keskuksesi tai Leader-ryhmäsi yhteystiedot
Lomakkeet
Lomakkeet on tarkoitettu helpottamaan tarvittavien tietojen kokoamista maksuhakemusta varten ja käytettäväksi liitelomakkeina, tarvittaessa voit toimittaa vaaditut vastaavat tiedot myös muilla dokumenteilla.
2301T Tuntikirjanpito
2302VT Vastikkeeton työ
2303ML Matkalasku
2304TK Tositekoonti
2305P Palkkaselvitys
Lainsäädäntö
Ruokaviraston määräys 19/2023 kehittämishanketuen maksun hakemisesta