Kirjautuminen ja käyttäjäoikeudet
Pääset kirjautumaan Vipu-palveluun selausoikeuksilla, mutta asiointia varten tarvitset asiointioikeudet.
Kirjaudu Vipu-palveluun osoitteessa: https://vipu.ruokavirasto.fi. Tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.
- Jos tunnistaudut verkkopankkitunnuksilla, palvelu ohjaa sinut pankkisi kirjautumisikkunaan. Lisätietoa pankkitunnuksilla tunnistautumisesta saat oman pankkisi verkkosivustolta. Verkkopankkitunnuksiasi käytetään ainoastaan tunnistautumiseen, pankkitietosi eivät välity Vipu-palveluun.
- Mobiilivarmenteen käytöstä saat ohjeet oman matkapuhelinoperaattorisi verkkosivuilta tai osoitteesta mobiilivarmenne.fi.
- Jos kirjaudut HST-kortilla, valitse Varmennekortti ja käytä tunnistautumiseen varmennekorttia ja kortinlukijaa.
Hae käyttöoikeuksia
Voit hakea ja perua käyttäjäoikeuksia lomakkeella 457. Kokonaan uuden maatilan asiointioikeuksia voit hakea lomakkeella 456.
Ensisijaisena viljelijänä voit valtuuttaa myös itse muita käyttäjiä ja perua valtuutuksia Vipun Maatila-valikon Käyttöoikeudet-osiossa.
Valtuuta toinen henkilö
Sähköinen asiointi edellyttää, että yksi henkilö valtuutetaan allekirjoittamaan sähköinen tukihakemus muiden puolesta. Asiointioikeudet ovat yleensä ensisijaisella viljelijällä. Sähköisessä asioinnissa voit valtuuttaa esimerkiksi neuvojan asioimaan puolestasi. Neuvojan sähköisestä valtuuttamisesta on kerrottu tarkemmin Peltotukien hakuoppaan luvussa Tukien hakeminen.
Etusivun yläpalkin Sähköinen asiointi -painikkeesta avautuu Sähköisen asioinnin aikataulut. Valitse Eläinmäärien ilmoitus.
Kuva 1. Sähköisen asioinnin etusivu. Eläinmääräilmoituksen valitseminen.
1 Ilmoituksen tekijän tiedot
Sinulle avautuu ensimmäisenä Ilmoituksen tekijän tiedot -osio. Täyttöohje painikkeen alta löydät tämän ohjeen. Valitse ilmoituksen tekijä alasvetovalikosta, jossa listalla ovat kaikki tilan osalliset.
Kuva 2. Ilmoituksen tekijän valinta.
Muista painaa Tallenna-painiketta kun siirryt sivulta toiselle.
Kun olet valinnut ja tallentanut ilmoituksen tekijän, siirry ilmoittamaan eläintiedot
2 Eläintiedot
Eläinmäärien ilmoittaminen koskee seuraavia tukia:
- Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki = SS-tuki
- Luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotus = LHK
- Luonnonmukaisen tuotannon korvaus = Luomu
- Eläinten hyvinvointikorvaus = EHK
Ilmoitusta ei tarvita, jos ilmoitettavia eläimiä ei ole. Sinun ei tarvitse myöskään ilmoittaa hevosia ja poneja, jos eläintiheys täyttyy muiden eläinlajien eläinmäärällä. Eläintietopaneeli on harmaana, jos et ole hakenut yllä mainittua tukea.
Kuva 3: Eläintiedot välilehti.
Sähköisenä liitteenä voit toimittaa
- siipikarjan teuraseräraportit tai niiden koosteet
- tarkemmat tiedot hevosista ja poneista
- yhteisön kaupparekisteriotteen.
Huom. Sähköinen liite voi olla korkeintaan 5 Mb kokoinen ja sen tulee olla PDF-muodossa. Jo perut sähköisen ilmoituksen muuttaaksesi tietoja ja lähetät ilmoituksen tämän jälkeen uudestaan, muista lähettää myös kaikki sähköiset liitteesi uudestaan. Liitteiden toimittaminen on tuen maksun edellytys.
Hevosten ja ponien tiedot
Ilmoita vain sellaisten yli 6 kk ikäisten tunnistettujen hevosten ja ponien lukumäärä, jotka ovat olleet hevosrekisterissä (Suomen Hippos ry:n, Suomen Irlannincobyhdistys - FSIC ry:n tai Eestin raskaat vetohevoset ry:n hevosrekisteri) kokonaan tuenhakijan hallinnassa. Hevonen tai poni on tunnistettu silloin, kun haltijalla on eläimestä tunnistusasiakirja (hevospassi tai rekisteritodistus). Hevonen tai poni on ollut kokonaan tuenhakijan hallinnassa, kun hallinta on
- pelkästään tuenhakijalla
- tuenhakijalla ja hänen puolisollaan
- tuenhakijalla ja hänen alaikäisellä lapsellaan /alaikäisillä lapsillaan
- tuenhakijalla ja puolisolla sekä alaikäisellä lapsella/alaikäisillä lapsilla tai
- yhteisöllä.
Puolisolla tarkoitetaan aviopuolisoita ja avioliitonomaisissa olosuhteissa verovuonna yhteisessä taloudessa avioliittoa solmimatta jatkuvasti eläneitä henkilöitä, jotka ovat aikaisemmin olleet keskenään avioliitossa tai joilla on tai on ollut yhteinen lapsi.
Ilmoita hevosista ja poneista lisäksi tarkemmat tiedot Lisätietoja -kohdassa tai erillisellä vapaamuotoisella liitteellä. Tarkemmat tiedot ovat hevosen/ponin nimi, UELN- tai rekisterinumero sekä tieto kenen hallinnassa eläin on 1.1.–31.12.2021 laskentajaksolla ollut.
Tilan myyminen tai sukupolvenvaihdos
Tilan uusi haltija voi laskea tilan entisen haltijan hallinnassa olleen eläinmäärän omaan eläinmääräänsä mukaan, jos tilan uusi ja entinen haltija ovat niin keskenään sopineet. Mainitse sopimuksesta Yhteenveto ja lähetys -välilehdellä kohdassa Lisätiedot ja ilmoita myös tilan entisen haltijan nimi ja tilatunnus. Ilmoita tässä eläinmääräilmoituksessa myös tilan entisen haltijan hallinnassa olleiden siipikarjan, hevosten ja ponien eläinmäärät.
Ylivoimainen este
Kotieläintuotantoon vaikuttava ylivoimainen este tai poikkeuksellinen olosuhde (esim. tulipalo tai eläintauti) on tullut ilmoittaa määräajassa kirjallisesti kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai luonnonmukaisen kotieläintuotannon tuessa ELY-keskukseen.
Eläinryhmät
Broileri = lihantuotantoa varten jalostettu noin 40 tai luonnonmukaisessa tuotannossa yli 81 vuorokauden iässä teurastettu kananpoika
Muniva kana = vähintään 16 viikon ikäinen kana, jonka munantuotanto käytetään kulutukseen tai poikasten tuotantoon
Broileriemolintu = vähintään 18 viikon ikäinen kana, jonka munantuotanto käytetään poikasten tuotantoon
Kalkkunaemolintu = vähintään 29 viikon ikäinen kalkkuna, jonka munantuotanto käytetään poikasten tuotantoon
Ankkaemolintu = vähintään 25 viikon ikäinen ankka, jonka munantuotanto käytetään poikasten tuotantoon
Hanhiemolintu = vähintään 30 viikon ikäinen hanhi, jonka munantuotanto käytetään poikasten tuotantoon
Fasaaniemo- ja sorsaemolintu = tarhattu, vähintään 26 viikon ikäinen fasaani ja sorsa, jonka munantuotanto käytetään poikasten tuotantoon
Muu siipikarja = kalkkunat, hanhet, ankat, tarhatut sorsat ja tarhatut fasaanit, jotka eivät ole emolintuja
Poni = säkäkorkeudeltaan korkeintaan 148 cm korkea hevonen, joka on rekisteröity puhdasrotuisena ponina Suomen Hippos ry:n hevosrekisteriin tai ulkomaiseen vastaavaan jalostusrekisteriin.
2.1 Eläinmäärät 2021 SS, LHK, luomu
2.1.1 Oman tilan eläimet
Kuva 4: Oman tilan eläimet -osio
Ilmoita oman tilasi siipikarjan, hevosten ja ponien eläinmäärät ajalta 1.1.–1.12.2021.
Merkitse kirjanpitosi mukaiset eläinmäärät kunkin eläinryhmän riville. Merkitse nolla (0) niiden kuukausien kohdalle, jolloin eläimiä ei ole ollut (esim. tuotannon aloittaminen tai lopettaminen). Tyhjäksi jätetty kohta katsotaan nollaksi (0).
Ilmoita broilerien määrä jokaisen kuukauden 1.-5. päivän mukaisena eli ilmoita yksi eläinmäärä joltakin näistä päivistä. Huom! Tukihallinto vähentää eläintiheyden laskennassa neljä pienintä siipikarjan eläinryhmittäistä eläinmäärää, joten älä tee vähennystä itse. Luonnonmukaisen tuotannon korvauksessa vähennyksiä ei kuitenkaan tehdä, jos ilmoitat tuotantotauosta kohdassa Luonnonmukaisen kotieläntuotannon tuotantotauot.
Liitteen lisääminen
Lisää liite painamalla ensin Selaa-painiketta. Valitse tiedosto ja paina Lisää liite. Väärän liitteen voit poistaa Poista liite -painikkeella.
Kuva 5: Voit lisätä liitteitä Selaa-painikkeen kautta.
2.1.2 Yhteisön eläimet
Täytä tämä kohta vain, jos käytät yhteisön eläinmäärää oman tilasi eläintiheyslaskennassa ja olet kyseisessä yhteisössä määräysvaltaa käyttävä osallinen.
Kuva 6: Yhteisön eläimet -osio
Ilmoita ensin yhteisömuotoisen yrityksen tiedot: tilatunnus ja määräysvaltaa käyttävän osallisen nimi.
Ilmoita eläinmäärät ajalta 1.1.–1.12.2021. Merkitse eläinmäärät siten kuin kohdassa Oman tilan eläimet on kerrottu.
Luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotuksessa ja luonnonmukaisen tuotannon korvauksessa voit laskea yhteisömuotoisen yrityksen eläimet tilasi eläinmäärään mukaan, jos sinulla tai perheyrityksesi jäsenillä on ollut määräysvalta kyseisessä yhteisömuotoisessa yrityksessä viimeistään 30.4.2021 ja jos yhteisömuotoinen yritys ei käytä eläimiään oman tilansa eläintiheyden laskennassa.
Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotetussa tuessa voit laskea yhteisömuotoisen yrityksen eläimet tilasi eläinmäärään mukaan, jos sinulla tai perheyrityksesi jäsenillä on ollut määräysvalta kyseisessä yhteisömuotoisessa yrityksessä viimeistään 15.6.2020, ja jos yhteisömuotoinen yritys ei käytä eläimiään oman tilansa eläintiheyden laskennassa.
Poiminta eläinrekistereistä
Jos haluat käyttää oman tilasi eläintiheyden laskennassa myös yhteisömuotoisen yrityksen hallinnassa olleiden nautojen, lampaiden, vuohien ja/tai sikojen eläinmäärää, merkitse rasti sen eläinlajin/niiden eläinlajien kohdalle, jotka haluat poimittavan eläinrekistereistä.
Liitteen lisääminen
Voit toimittaa yhteisön kaupparekisteriotteen sähköisesti ilmoituksen liitteenä, ellet ole toimittanut sitä jonkin muun tuen hakemisen yhteydessä. Lisää liite painamalla ensin Selaa-painiketta. Valitse tiedosto ja paina Lisää liite. Väärän liitteen voit poistaa Poista liite -painikkeella.
2.1.3 Yhteisön osallisen eläimet
Täytä kohta vain, jos olet sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettua tukea hakenut yhteisö ja käytät yhteisössä määräysvaltaa käyttävän osallisen eläinmäärää yhteisön tilan eläintiheyslaskennassa.
Kuva 7: Yhteisön osallisen eläimet -osio
Ilmoita ensin yhteisössä määräysvaltaa käyttävän osallisen tiedot: tilatunnus ja määräysvaltaa käyttävän osallisen nimi.
Ilmoita eläinmäärät ajalta 1.1.–1.12.2021. Merkitse eläinmäärät siten, kuin kohdassa Oman tilan eläimet on kerrottu.
Voit laskea yhteisössä määräysvaltaa käyttävän osallisen eläimet yhteisön tilan eläinmäärään mukaan, jos määräysvaltaa käyttävä osallinen ei käytä eläimiään oman tilansa eläintiheyden laskennassa. Määräysvaltaa käyttävällä osallisella on pitänyt olla määräysvalta kyseisessä yhteisömuotoisessa yrityksessä viimeistään 15.6.2020.
Poiminta eläinrekistereistä
Jos yhteisön tilan eläintiheyden laskennassa halutaan käyttää myös määräysvaltaa käyttävän osallisen hallinnassa olleiden nautojen, lampaiden, vuohien ja/tai sikojen eläinmäärää, sen eläinlajin/niiden eläinlajien kohdalle on merkittävä rasti, jotka halutaan poimittavan eläinrekistereistä.
Liitteen lisääminen
Voit toimittaa yhteisön kaupparekisteriotteen sähköisesti ilmoituksen liitteenä, ellei sitä ole jo toimitettu muun tuen haun yhteydessä. Lisää liite painamalla ensin Selaa-painiketta. Valitse tiedosto ja paina Lisää liite. Väärän liitteen voit poistaa Poista liite -painikkeella.
2.1.4 Luonnonmukaisen tuotannon tuotantotauot
Kuva 8: Luonnonmukaisen tuotannon tuotantotauot -osio
Ilmoita tuotantotauot kaikkien luonnonmukaisesti kasvatettujen eläinten osalta ajalta 1.1.–31.12.2021. Ilmoita eläinlaji/-t, jota tuotantotauko koskee sekä päivämäärät, joiden välisenä aikana tuotantotauko on ollut. Tuotantotauko on lyhytaikainen, kyseessä olevan eläinlajin tuotantotavan mukainen, kotieläinrakennuksen peruskorjauksesta, laajennuksesta tai tuotantosuunnan muuttamisesta tai ylivoimaisesta esteestä johtuva tauko.
Kun ilmoitat tuotantotauon, eläinmääristä ei vähennetä sitoumusehdoissa kerrotulla tavalla sikojen ja siipikarjan pienimpien eläinmäärien laskentapäiviä. Sinun ei tarvitse ilmoittaa tuotantotaukoja, jos eläintiheys täyttyy laskettaessa eläinmäärä sitoumusehdoissa kerrotulla tavalla.
Ilmoita tuotantotauon syy perusteluineen Lisätiedot-kohdassa Yhteenveto ja lähetys -välilehdellä. Ilmoittamasi hyväksyttävän tuotantotauon ajalta (tauon alkamis- ja loppumispäivämäärät mukaan lukien) eläinmääriä ei huomioida tilasi keskimääräisen eläinmäärän laskennassa. Palauta ELY-keskukseen mahdolliset liitteet tuotantotauon perusteluksi. Ylivoimaisen esteen perusteella ilmoitettava tuotantotauko alentaa maksettavaa tukea samassa suhteessa kuin tauon pituus on ollut verrattuna eläinten laskentajaksoon. Jos taukoa on ollut puolet laskentajaksosta, maksetaan eläinkorotuksen hehtaarikorvauksesta vain puolet (134 → 67 €/ha).
2.2. Eläinmäärät 2021 EHK
Ilmoita tilasi sikojen ja siipikarjan eläinmäärät eläinten hyvinvointikorvauksen laskemista varten ajalta 1.1.–1.12.2021.
Kuva 9: EHK-osio
Merkitse kirjanpitosi mukaiset eläinmäärät kunkin eläinryhmän riville. Merkitse nolla (0) niiden kuukausien kohdalle, jolloin eläimiä ei ole ollut (esim. tuotantotauko, tuotannon aloittaminen tai lopettaminen). Tyhjäksi jätetty kohta katsotaan nollaksi (0).
Ilmoita siipikarjalta joka kuukauden 1. päivän eläinmäärät 1.1. alkaen. Broilerien eläinmäärä kuukauden 1.-5. päivän mukaisena eli yksi eläinmäärä joltain näiltä päiviltä.
Voit kopioida sikojen eläinmäärät suoraan sikarekisteristä Kopioi sikojen eläinmäärät sikarekisteristä -painikkeella. Jokainen kohta, johon sikarekisterin tieto on kopioitu, on merkitty sika-merkillä. Näitä kohtia voit vielä halutessasi muokata tai täyttää tyhjät solut. Vipu-sovellus laskee automaattisesti korjatun keskiarvon. Sioilla jää kustakin eläinryhmästä pois kaksi pienintä kuukauden 1. päivän arvoa, jolloin korjatuksi keskiarvoksi tulee jäljelle jäävien kymmenen kuukauden eläinmäärien keskiarvo.
Voit kopioida myös broilerien ja munivien kanojen eläinmäärät ylempää kohdasta SS, LHK, luomu Kopioi broilerien ja munivien kanojen eläinmäärät -painikkeella. Näitä kohtia voit vielä halutessasi muokata, sekä täyttää tyhjät solut. Kalkkunoiden eläinmääriä et voi kopioida.
2.2.1 Toimenpide 4.2, broilereiden ja kalkkunoiden pito-olosuhteiden parantaminen EHK
Ilmoita toimenpiteeseen hyväksytyt teurastettujen broilereiden ja kalkkunoiden eläinmäärät ajalta 1.1.–31.12.2021.
Voit ilmoittaa vuoden 2020 loppuun mennessä (ajalla 1.1.-31.12.2020) tilalle tulleen saapumiserän, jos se on teurastettu vuonna 2021 tammikuun loppuun mennessä eikä se ollut mukana vuoden 2020 eläinmääräilmoituksessa. Mikäli et ehdi ilmoittaa tammikuussa 2022 teurastettuja eriä tähän ilmoitukseen, ilmoita ne ensi vuoden eläinmääräilmoituksessa.
Ilmoita jokaisen teuraserän siipikarjaryhmä valitsemalla alasvetovalikosta joko broilerit tai kalkkunat. Merkitse taulukkoon broilereiden tai kalkkunoiden saapumiserien saapumispäivät tilalle ja teuraserien teurastuspäivät sekä sen hallin numero/tunnus, jossa linnut ovat olleet ennen teurastamolle vientiä. Merkitse määräksi 0 (nolla), jos toimenpiteen 4.2. ehdot eivät toteudu. Jos ehdot toteutuvat, hyväksyttyjen broilereiden tai kalkkunoiden määrä on teurastamolle tuotu määrä.
Lue ohje toimenpiteen 4.2. teuraserien laskentaohjeesta Ruokaviraston sivuilta: Eläinmääräilmoitus.
Liitteen lisääminen
Voit lisätä teuraseräraportit Lisää liite -toiminnolla. Valitse tiedosto -> Lisää liite. Väärän liitteen voit poistaa Poista liite -painikkeella. Tallenna lisäämäsi liitteet Tallenna -painikkeella.
Kuva 10: Toimenpide 4.2 EHK-osiossa
3 Yhteenveto ja lähetys
Anna sähköpostiosoitteesi,johon vahvistusviesti sähköisen ilmoituksen lähettämisestä lähetetään. Tämän jälkeen aktivoituu Lähetä käsiteltäväksi -painike. Tarkista ilmoitukselle tallentamasi tiedot ja lähetä ilmoitus käsiteltäväksi.
Kuva 11: Yhteenveto ja lähetys -osio
Tarkista lähettämisen jälkeen sähköpostistasi, että olet saanut kuittauksen lähetyksestä. Klikkaa sitten Tulosta ilmoituksen tiedot -painiketta. Tarkista avautuvan sivun ylälaidasta, että siinä on tieto ilmoituksen lähettämisestä kuntaan käsiteltäväksi ja lähetysaika. Yhteenveto kannattaa tallentaa koneelle tai tulostaa.
Kuva 12: Eläinmääräilmoituksen yhteenvetotuloste
Nyt voit palata Sähköisen asioinnin etusivulle tai sulkea Sähköisen asioinnin.
Muutosmahdollisuudet lähettämisen jälkeen
Jos sinulla on lähettämisen jälkeen tarvetta tehdä muutoksia lähetettyihin tietoihin, voit tehdä muutokset menemällä uudelleen Sähköisen asioinnin Eläinmäärien ilmoitus -osioon. Täältä voit valita Yhteenveto ja lähetys -välilehdeltä Peruuta ilmoitus -toiminnon. Muutoksia ilmoitukseen voit tehdä hakuajan loppuun klo 23.59 asti. Kun olet muuttanut ilmoitusta, muista aina lähettää se uudelleen.