1. Peruslohkomuutokset
Peruslohkolla tarkoitetaan yksittäisen hakijan (pl.yhteiskäyttölohkot) viljelemää ja hänen omistuksessaan tai hallinnassaan olevaa maantieteellisesti yhtenäistä viljelyaluetta, jota rajoittaa kunnan raja, omistusoikeuden raja, tuki- tai sopimusalueen raja, vesistö, piiri- tai valtaoja, tie, metsä tai muu vastaava raja.
Tuenhakijan omistuksessa oleva maantieteellisesti, korvauskelpoisuudeltaan ja maankäyttölajiltaan yhtenäinen alue on yksi peruslohko, vaikka se muodostuisi useasta hakijan omistuksessa olevasta erillisestä rekisteritilasta.
Pienin pinta-alatukiin hyväksyttävä peruslohko on kooltaan vähintään 0,05 ha. Tätä pienemmät alat lasketaan mukaan maatalousmaahan, mutta niille ei makseta tukea.
Tee peruslohkomuutokset sähköisesti Vipu-palvelussa. Halutessasi voit tehdä peruslohkomuutokset edelleen myös paperisella lomakkeella 102C. Muutokset kannattaa tehdä 15.5.2020 mennessä, sillä muutokset on hyvä olla hyväksyttynä ennen kuin täytät ja jätät päätukihakemuksen. Voit tehdä Vipu-palvelun kautta peruslohkon jakamisen ja yhdistämisen, uuden lohkon perustamisen sekä lohkon maatalouskäytöstä poistoilmoituksen.
Voit jakaa ja yhdistää hallinnassasi olevia peruslohkoja. Jaon tai yhdistämisen myötä peruslohko saa uuden tunnuksen. Lohkon tunnus näkyy Vipu-palvelussa, kun maaseutuelinkeinoviranomainen on hyväksynyt jaon tai yhdistämisen.
Voit luoda myös kokonaan uuden lohkon. Lohkon tunnus näkyy Vipu-palvelussa, kun maaseutuelinkeinoviranomainen on hyväksynyt tekemäsi muutospyynnön.
Voit ilmoittaa lohkon poistuvan maatalouskäytöstä, esimerkiksi tonttimaaksi tai luonnon tilaan. Jos lohkolla on voimassa oleva sitoumus tai sopimus, ole yhteydessä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiseen tai ELY-keskuksen käsittelijään. Mikäli lohko siirtyy toisen viljelijän hallintaan, käytä toimintoa Poista hallinnasta.
Jos olet sähköisessä asioinnissa yrittänyt tehdä lohkomuutosta ja se on jäänyt jostain syystä kesken ja olet vienyt paperilla muutoksen kuntaan, niin tällöin sähköisessä asioinnissa tehty ”yritys” pitää poistaa.
Rajakorjaukset
Voit tehdä Vipu-palvelun kautta myös peruslohkon rajaviivan korjaukset. Peruslohkon rajaviivan korjauksia voit tehdä joko Peruslohkomuutokset -osiossa tai Päätukihaun Ilmoita tiedot -osion kartalla. Rajakorjaukset lähtevät kunnan käsittelyyn yhdessä Päätukihakemuksen lähettämisen kanssa. Kunnan maaseutuelinkeinoviranomainen voi tarkastella Päätukihakemuksen lähettämisen jälkeen tekemiäsi rajakorjausehdotuksia.
Muutama huomio peruslohkomuutoksissa
- 10 aarin lisäysmahdollisuutta ei ole
- Voit antaa lisätietoja tehdyistä rajakorjauksista
2. Peruslohkomuutosten tekeminen Vipu-palvelussa
Sähköinen asiointi
Peruslohkomuutokset tehdään Vipu-palvelun Sähköisessä asioinnissa.
Etusivun yläpalkin Sähköinen asiointi -valikkoa painamalla avautuu Sähköisen asioinnin aikataulut. Näkymässä on lueteltu asioinnin eri osioita alekkain. Valitse Peruslohkomuutokset.
Peruslohkojen yhdistämisiä, jakoja. uusia peruslohkoja sekä lohkon maatalouskäytöstä poistoilmoituksia voit tehdä Peruslohkomuutokset-osiossa.
Jos tarkoituksena on liittää jo kuntaan käsittelyyn lähetettyyn peruslohkomuutokseen (jako, yhdistäminen, uuden peruslohkon luonti) uusi jako tai yhdistäminen, täytyy U-lohko käsitellä kunnassa ennenkuin uuden muutoksen teko on mahdollista sähköisessä asioinnissa.
Lohkotiedot-välilehdellä pääset yhdistämään ja jakamaan peruslohkoja, perustamaan uusia peruslohkoja, ilmoittamaan lohkon maatalouskäytöstä poistosta ja korjaamaan peruslohkojen rajoja.
Maatilan peruslohkot avautuvat vasempaan reunaan lohkotunnuksen mukaan. Karttakuvan yläreunassa näkyy lohkotunnus ja nimi. Voit järjestää peruslohkot listaan lohkotunnuksen, nimen tai pinta-alan mukaan klikkaamalla saraketta. Sivun alareunassa näet peruslohkoa koskevat tiedot.
Peruslohkojen yhdistäminen
Valitse vasemmalta luettelosta se peruslohko, jonka haluat yhdistää. Sivulle avautuu valitsemasi lohkon karttanäkymä. Peruslohkolta toiselle pystyt siirtymään myös valitsemalla lohkon kartalta.
Klikkaa kartalla näkyvää suurennus painiketta, näin saat kartan suuremmaksi ja karttatyökalut näkyviin. Kartalla näet aktiivisena olevan yhdistettävän peruslohkon oransseilla rajoilla merkittynä. Kaikki hallinnassasi ja peruslohkoon yhdistettävissä olevat peruslohkot näkyvät sinisilKlikkaa kartalla näkyvää suurennus painiketta, näin saat kartan suuremmaksi ja karttatyökalut näkyviin. Kartalla näet aktiivisena olevan yhdistettävän peruslohkon oransseilla rajoilla merkittynä. Kaikki hallinnassasi ja peruslohkoon yhdistettävissä olevat peruslohkot näkyvät sinisillä rajoilla merkittyinä. Yhdistettävillä lohkoilla tulee olla samat ominaisuustiedot. Näitä ominaisuuksia ovat: omistus, korvauskelpoisuus, sitoumus- ja sopimustieto ja maankäyttölaji. Lisäksi lohkojen pitää sijaita samassa kunnassa ja kuntaosassa. Valumavesi-toimenpiteen lohkoja ei voi yhdistää jos päätukihaulla on valittu ympäristökorvaus. Päätukihaun luonnos tulee tällöin poistaa sähköisen asioinnin etusivulla.
Valitse kartan yläriviltä Peruslohkomuutos-valikosta Yhdistä peruslohkot -toiminto. Yhdistäminen kannattaa aloittaa suurimmasta lohkosta.Sovellus huomauttaa, jos yhdistettävälle lohkolle on tallennettu kasvulohkoja. Valitse OK, jos haluat jatkaa lohkojen yhdistämistä. Muista tallentaa kasvulohkotiedot uudestaan sen jälkeen, kun olet tehnyt peruslohkomuutokset loppuun.
Seuraavaksi piirrä alue, joka yhdistää lohkot. Päätä piirtäminen tuplaklikkaukseen tai klikkaamalla uudelleen ensimmäistä pistettä.
Lohkoja yhdistävän alueennäet kartalla nuolen oikealla puolella. Esimerkkikuvassa lohkojen välinen alue tulee mukaan uuden lohkon alaan, mutta korvauskelpoisen-/sitoumus-pintalan kasvu ei ole kaikissa tilanteissa sallittua. Lohkoilla joilla on yhteinen raja kartalla, pinta-ala ei kasva.
Tämän jälkeen voit yhdistää lisää peruslohkoja uuteen lohkoon tai voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen 2. Muokkaa, jossa voit muokata uuden peruslohkon rajoja siirtämällä vihreitä tai harmaita taitepisteitä.
Muutokset tehtyäsi siirry vaiheeseen 3.Ominaisuustiedot. Anna uudelle perus
lohkolle nimi, maankäyttölaji sekä lisätiedot peruslohkomuutokselle. Tämän jälkeen vahvista muutokset tallenna-toiminnolla.
Mikäli haet lohkolle korvauskelpoisuutta tai haluat antaa muuta tukikäsittelyyn liittyvää lisätietoa, pitää se antaa päätukihaun lisätiedoissa tai päätukihaun lähettämisen yhteydessä olevassa lisätietolaatikossa.
Huomaa, että juuri muodostuneen peruslohkon kaikki viranomaistiedot eivät ole vielä päivittyneet ajantasalle. Muun muassa peruslohkon ympäristökorvauksen kohdentamisaluetiedossa on oletuksena Ei, mutta tieto päivittyy ajantasalle sen jälkeen, kun kunta on käsitellyt muutospyynnön.
Peruslohkojen jakaminen
Valitse peruslohkoluettelosta tai klikkaa kartalta lohkoa, jonka haluat jakaa. Peruslohkolta toiselle pystyt siirtymään kartalta valitsemalla lohkon.
Valitse jaettava peruslohko ja peruslohkomuutos-valikon toiminto Jaa peruslohko. Sovellus huomauttaa, jos jaettavalle lohkolle on tallennettu kasvulohkoja. Valitse OK, jos haluat jatkaa lohkon jakamista. Muista tallentaa kasvulohkotiedot uudestaan sen jälkeen, kun olet tehnyt peruslohkomuutokset loppuun.
Peruslohko jaetaan osiksi klikkaamalla peruslohkorajan ulkopuolelta tai peruslohkon rajalta. Klikkaaminen aloittaa jakoviivan piirtämisen. Jos peruslohkon jakava raja ei ole suora, voit tehdä apupisteen lohkolle napauttamalla karttaa. Päätä piirtäminen peruslohkorajan ulkopuolelle klikkaamalla. Voit vaiheessa 1. Jaa tehdä useamman jaon peruslohkolle. Jos haluat piirtää peruslohkon toisen peruslohkon sisälle, on peruslohkoon ensin piirrettävä saareke ja sen jälkeen luotava uusi peruslohko saarekkeen sisälle. Tästä lisää kappaleessa uuden peruslohkon perustaminen.
Voit hyödyntää piirrossa osoittimen tarttumisominaisuutta (snapping), joka toimii siten että kun viet hiiren osoittimen (ympyrä) olemassa olevan rajan läheisyyteen tai kulmapisteen viereen – ilmestyy rajalle vihreä neliö. Tämä tarkoittaa sitä, että piirtotyökalu on tarttumassa rajaan tai kulmapisteeseen kiinni. Alla olevassa kuvassa esitelty kolme tapaa aloittaa jaon piirto:
- Lohkon ulkopuolelta
- Lohkon rajalta (huom ympyrä ja vihreä neliö)
- Olemassa olevasta kulmapisteestä (ympyrä ja neliö)
Kun olet piirtänyt jakoviivat, siirry vaiheeseen 2. Muokkaa, jossa voit muokata lohkojen rajoja. Jos lohkojen välistä rajaa on muokattava, muokkaa ensin pienenevää ja sen jälkeen suurenevaa. Lohkoja voit valita klikkaamalla niitä kartalla.
Anna jaossa syntyneille peruslohkoille tiedot siirtymällä vaiheeseen 3. Ominaisuustiedot. Voit valita lohkojen väliltä klikkaamalla kartalla.
Vahvista tehdyt muutokset Tallenna-toiminnolla. Ominaisuustiedot kopioituvat jaetulta peruslohkolta. Lisätietokenttään voit laittaa tietoa tehdystä toimenpisteestä kunnan käsittelijän työtä helpottaaksesi, sekä väärinkäsitysten välttämiseksi.
Huomaa, että juuri muodostuneen peruslohkon kaikki viranomaistiedot eivät ole vielä päivittyneet ajantasalle. Muun muassa peruslohkon ympäristökorvauksen kohdentamisaluetiedossa on oletuksena Ei, mutta tieto päivittyy ajantasalle sen jälkeen, kun kunta on käsitellyt muutospyynnön.
Uuden peruslohkon perustaminen
Valitse Peruslohkomuutos-valikosta Luo uusi peruslohko -toiminto. Tämän jälValitse Peruslohkomuutos-valikosta Luo uusi peruslohko -toiminto. Tämän jälkeen klikkaa kartalla uuden lohkon läheistä sijaintia. Kartta hakee pisteen lähellä olevien peruslohkojen rajat vaalealla viivalla kartalle. Tämän jälkeen voit aloittaa piirtämisen klikkaamalla kartalle rajapisteitä. Tuplaklikkaus päättää piirtämisen.
Anna uudelle peruslohkolle ominaisuustiedot vaiheessa 2. Lisätietokenttään voit laittaa tietoa tehdystä toimenpiteestä kunnan käsittelijän työtä helpottaaksesi sekä väärinkäsitysten välttämiseksi. Vahvista muutokset Tallenna-painikkeella. Tämän jälkeen voit vielä tehdä rajakorjauksen uudelle lohkolle rajakorjaus työkalulla.
Huomaa, että juuri muodostuneen peruslohkon kaikki viranomaistiedot eivät ole vielä päivittyneet ajantasalle. Muun muassa peruslohkon ympäristökorvauksen kohdentamisaluetiedossa on oletuksena Ei, mutta tieto päivittyy ajantasalle sen jälkeen, kun kunta on käsitellyt muutospyynnön.
Lisää saareke
Valitse Rajakorjaustyökaluvalikosta Lisää saareke -toiminto. Klikkaa kartalla kohtaa, johon haluat lisätä saarekkeen ja aloita piirtämään kartalle rajapisteitä. Tuplaklikkaus päättää piirtämisen. Halutessasi voit muokata piirtämäsi saarekkeen rajoja vaihtamalla Tee peruslohkon rajakorjaus-työkaluun ja Tallenna saareke. Lopuksi anna rajakorjaukselle lisätiedot.
Poista saareke
Valitse työkaluvalikosta Poista saareke -toiminto. Valitse kartalta poistettava saareke klikkaamalla sitä. Vahvista saarekkeen poisto Tallenna -painikkeella ja anna lisätiedot rajakorjaukselle.
Rajakorjaukset
Voit tehdä peruslohkon rajakorjauksia peruslohkomuutokset-osiossa sekä päätukihaku-osiossa. Pelkät rajakorjaukset tulee tehdä päätukihaun puolella ja ne on hyvä kunnan ensin tarkastaa, jotta tukien hakeminen tapahtuu oikeilla pinta-aloilla. Tee hakemuksesi ajoissa ja varmista kunnasta ennen 15.6. hyväksytäänkö pyydetyt rajakorjaukset. Huomioi, että rajakorjaus lähtee kunnan käsiteltäväksi vasta Päätukihaun lähettämisen yhteydessä. Päätukihaussa tehty rajakorjaus säilyttää kasvulohkojen geometriat kartalla, mutta peruslohkomuutoksissa kasvulohkojen geometriat poistetaan ja ne on piirrettävä uudelleen.
Valitse lohko, jonka rajoja haluat korjata. Rajakorjaus aloitetaan valitsemalla työkaluvalikon toiminto Tee peruslohkon rajakorjaus. Sovellus huomauttaa, jos lohkolle on tallennettu kasvulohkoja. Valitse OK, jos haluat jatkaa rajan korjaamista. Muista tallentaa rajakorjauksen jälkeen kasvulohkotiedot uudestaan.
Peruslohkon rajaviivat aktivoituvat muokattavaksi. Ota kiinni rajaviivan taitepisteistä ja liikuta ne oikeisiin kohtiin. Vahvista muutokset Tallenna-painikkeella. Mikäli ilmakuva ei tue tekemääsi muutosta, anna tekemällesi rajakorjaukselle lisätieto. Hallinto tarkastaa selvittämättömät tapaukset maastossa kesän aikana.
Huom! Jos olet tehnyt peruslohkolle rajakorjauksen vuonna 2019, samalle lohkolle voi tehdä seuraavan kerran rajakorjauksen päätukihaun 2020 yhteydessä.
Tehtyjen rajakorjausten poistaminen
Valitse Poista tehty rajakorjaus -työkalu.
Vahvista kaikkien rajakorjausten poistaminen.
Lisätiedot
Ilmoita peruslohkon lisätiedoissa esim. seuraavat asiat:
- jos haet lohkolle korvauskelpoisuutta, ilmoita peruslohkon lisätiedoissa millä perusteella haet lohkolle korvauskelpoisuutta (102A)
- jos ilmoitat lohkon poistosta tilasi hallinnasta ja lohko ei siirry toisen tilan hallintaan (passivoinnin tiedot 102C lomakkeelta, myös sarake f). Maatalouskäytöstä poistettavalta lohkolta on palautettava sille maksettu ympäristökorvaus sekä luomukorvaus, jos lohko jää hallintaasi.
- muu peruslohkoon liittyvä lisätieto
Ilmoita kasvulohkon lisätiedoissa esim. seuraavat asiat:
- jos haet ympäristökorvausta jollekin kasvulohkolle
- viherlannoitusnurmeksi ilmoitetun lohkon kylvössä käytetyt siemenmäärät ja kasvilajit
- lohkot, joita käytetään muun kuin ihmisravinnoksi tarkoitetun avomaan vihannesten viljelyyn
- tieto kenen kanssa lohko on yhteiskäytössä
- hampun käyttötarkoitus, kylvöpäivä ja kylvömäärä kg/ha
- tarkenna valitsemaasi viljelykasvia, jos ilmoitat kasvin jolle ei ole omaa tarkkaa kasvikoodia
- ilmoita kasveista ja viljelyaloista, joiden juuret eivät ole yhteydessä maaperään
Päätukihaun Yhteenveto ja lähetys sivun lisätiedoissa voit ilmoittaa yleisiä hakemukseen tai tilaan liittyviä lisätietoja.
Maatalouskäytöstä poistuva ala
Mikäli osa tai koko peruslohkosi poistuu maatalouskäytöstä, älä poista peruslohkoa tilan hallinnasta, vaan ilmoita maatalouskäytöstä poistosta Peruslohkomuutokset-osiossa. Toiminnon löydät Lisätoiminnot valikosta, peruslohkolistan alta. Vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa päätukihaulla kasvulohkon kasviksi pysyvästi viljelemätön ja lähettää sen päätukihaun yhteydessä kuntaan passivoitavaksi. Lohkon lisätietoihin sinun tulee kirjoittaa tiedot: lohko siirtyy pois maatalouskäytöstä, peruste poistumiselle, sekä jääkö passivoitava lohko hallintaasi. Lisätietoa saat hakuoppaan liitteestä B. Pysyvästi viljelemätön ala.
Valitse ensin listalta tai kartalta maatalouskäytöstä poistettava lohko. Sen jälkeen valitse Lisätoiminnot-valikosta toiminto Poista valittu peruslohko maatalouskäytöstä. Voit poistaa maatalouskäytöstä omistuksessasi olevia lohkoja joilla ei ole kasvulohkoja eivätkä ole yhteiskäytössä. Et voi suoraan poistaa maatalouskäytöstä lohkoja, joilla on voimassa oleva ympäristökorvaus- tai luomusituoumus tai ympäristösopimus.
Valitse ensin listalta tai kartalta maatalouskäytöstä poistettava lohko. Sen jälkeen valitse Lisätoiminnot-valikosta toiminto Poista valittu peruslohko maatalouskäytöstä. Voit poistaa maatalouskäytöstä omistuksessasi olevia lohkoja joilla ei ole kasvulohkoja eivätkä ole yhteiskäytössä. Et voi suoraan poistaa maatalouskäytöstä lohkoja, joilla on voimassa oleva ympäristökorvaus- tai luomusituoumus tai ympäristösopimus. Poistaaksesi tälläisen lohkon maatalouskäytöstä, sinun on oltava yhteydessä kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiseen. Toimi seuraavasti:
- Jaa tarvittaessa peruslohko osiin kartalla, siten että maatalouskäyttöön jäävän ja poistuvan alan ero on selvä. Nimeä poistettava ala esim. ”Poistettava” ja lähetä jako käsiteltäväksi. Jos koko peruslohko poistuu maatalouskäytöstä, ei jakoa tarvitse tehdä.
- Ota yhteys kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiseen ja ilmoita aikeestasi poistaa peruslohko maatalouskäytöstä. Viranomainen poistaa tai päättää peruslohkon sitoumuksen vuodelle 2018. Sitoumuksen ja sopimuksen perusteella maksettu tuki saatetaan periä takaisin.
- Voit nyt tehdä maatalouskäytöstä poisto ilmoituksen Vipun sähköisen asioinnin peruslohkomuutoksissa.
Voit myös ilmoittaa viljelystä poistuvan alan kasvulohkona, valitse tällöin kasvikoodiksi pysyvästi viljelemätön ja kerro kasvulohkon lisätiedoissa poistatko lohkon a) kokonaan maatalouskäytöstä vai b) luonnontilaan.
Kun poistat lohkon maatalouskäytöstä, on sinun otettava kantaa jääkö lohko luonnontilaan vai poistuuko se maatalouskäytöstä. Lisäksi maatalouskäytöstä poistolle on annettava lisätiedot. Vahvistaaksesi maatalouskäytöstä poiston valitse Hyväksy. Poistettu lohko näkyy peruslohkolistalla harmaana poiston jälkeen. Voit perua poiston yhteenveto ja lähetys sivulla Poista muutos sarakkeesta.
Lähettäminen
Peruslohkon muutokset tehtyäsi siirry Yhteenveto ja Lähetys -välilehdelle. Lisää sähköpostiosoite ja lähetä muutokset käsiteltäväksi.
Lähettämisen jälkeen muutosehdotuksesi käsitellään kunnassa. Peruslohko saa uuden numeron ja muutokset siirtyvät lopulliseen digitointiin. Jos kunta ei ole ehtinyt hyväksyä muutoksiasi, voit palauttaa päätukihaun U-lohkotunnuksella.
Yhteenveto ja lähetys -välilehdeltä pystyt avaamaan tehdystä toimenpiteestä pdf-tulosteen. Virheelliset korjaukset pystyt perumaan Peru lähetys -rastilla ja muokkaamaan korjausta sen jälkeen. Jos valitset Poista muutos -rastin, muutos poistetaan kokonaan ja voit aloittaa muutoksen tekemisen alusta.
Kun tehdyt peruslohkomuutokset on tarkastettu, lähetä hakemus Lähetä käsiteltäväksi -painikkeella. Huomioi, että rajakorjaukset lähtevät eteenpäin vasta päätukihaun lähettämisen yhteydessä.
Peruslohkomuutosten lähettämisen pystyy perumaan siihen saakka, kunnes muutokset on otettu kunnassa käsittelyyn. Peruslohkomuutoksen lähetyksen pystyy perumaan painamalla Peru lähetys -kohdan alla olevasta punaisesta rastista. Jokaisen muutoksen lähetyksen peruminen on tehtävä yksitellen.
Peruslohkomuutoksen lähetyksen perumisen jälkeen, kyseinen muutos näkyy jälleen Lähettämättömät jaot, yhdistämiset ja uudet peruslohkot -kohdan alla. Nimeä klikkaamaalla pääset korjaamaan lohkon rajoja. Mikäli haluat jakaa tai yhdistää kyseisen lohkon, vanha muutos on poistettava Poista muutos -rastista ja peruslohkomuutoksen tekeminen on aloitettava alusta. Mikäli et halua lähettää peruslohkomuutosta, poista muutos kokonaan, sillä et pysty lähettämään päätukihakemusta mikäli tilalla on lähettämättömiä peruslohkomuutoksia.
Peruslohkomuutosten lähettämisen jälkeen voit sulkea sivun Sulje asiointi-kohdasta (oikeassa ylälaidassa). Näyttö palautuu Vipun etusivulle.Sähköinen asiointi-kohdasta voit tarkistaa, että peruslohkomuutokset ovat lähetetty tilassa.