Peltotukien ehtojen noudattamista varmistetaan satelliittikuvien avulla. Kuvista tarkastellaan viljelyä ja kasvustojen kehittymistä. Satelliittiseuranta tuottaa epäselvistä tapauksista selvityspyyntöjä, jotka ovat nyt avautuneet viljelijöiden vastattavaksi. Selvityspyyntöjä lähetettiin vajaat 35 000 kappaletta noin 14 000 tilalle.
Jos viljelijä on ilmoittanut peltotukien haussa tietoja, jotka ovat ristiriidassa kasvukauden aikana peltolohkosta otettujen satelliittikuvien kanssa, hän saa kyseistä peltolohkoa koskevan selvityspyynnön.
Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että kuvien perusteella lohko on niittämättä, vaikka kasvusto pitäisi tukiehtojen mukaan niittää. Valtaosa elokuussa 2023 avautuneista selvityspyynnöistä koskee nimenomaan erilaisia nurmilohkoja.
Viljelijä, tarkkaile uusia tehtäviä Vipu-mobiilissa
Selvityspyyntö näkyy mobiilisovellus Vipu-mobiilissa uutena tehtävänä. Tilan ensisijainen viljelijä saa tällä viikolla matkapuhelinnumeroonsa tekstiviestin, jos hänelle on avautunut satelliittiseurannan selvityspyyntö. Vaikka tekstiviestiä ei tulisi, kannattaa Vipu-mobiili kuitenkin avata ja tarkistaa tehtävien tilanne.
Selvityspyyntö kohdistuu aina kokonaiseen kasvulohkoon. Tarkemmassa kuvauksessa kerrotaan selvityspyynnön perusteet ja vastausvaihtoehdot.
- Jos lohko on ilmoitettu ja hoidettu oikein, viljelijä voi vastata selvityspyyntöön sijaintitiedot sisältävällä valokuvalla peltolohkostaan.
- Jos ehtojen mukainen toimenpide on tekemättä, viljelijä voi tehdä sen määräajassa tai tarvittaessa perua hakemansa tuen.
- Myös peltotukien hakemusta voi muuttaa tarpeen mukaan. Viljelijä voi tehdä muutoksia hakemukseensa 2.10.2023 asti.
- Jos maatilalle on tulossa peltovalvonnan tarkastuskäynti, hakemusta ei kuitenkaan voi enää korjata. Hakemuksen muutosmahdollisuus päättyy ELY-keskuksen tarkastajan yhteydenottoon.
Vipu-mobiili on viljelijän työkalu selvityspyynnöissä
Vipu-mobiili on Ruokaviraston julkaisema maksuton älypuhelinsovellus viljelijöiden ja viranomaisten väliseen viestintään. Viljelijä tarvitsee sovelluksen selvityspyyntöön vastaamiseen.
Sovellusta voivat käyttää maatilojen yhteyshenkilöt eli ensisijaiset viljelijät. Ensisijainen viljelijä voi myös valtuuttaa toisen henkilön Vipu-mobiilin käyttöön antamalla henkilölle tilan asiointioikeudet Vipu-palvelun kautta. Sovelluksen voi ladata Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta.
Vipu-mobiililla otetut valokuvat tallentuvat sovelluksen palvelimelle ja ovat viljelijän käytettävissä, jos hän haluaa vastata selvityspyyntöön paikkatiedon sisältävän valokuvan avulla.
Sovelluspäivitykset tuovat uusia ominaisuuksia
Mobiilisovelluksille ominaisella tavalla Vipu-mobiili kehittyy nopeasti. Elokuussa julkaistu sovellusversio avasi mahdollisuuden selvityspyyntöjen käsittelyyn.
Syyskuun alussa julkaistava uusi sovellusversio tuo puolestaan mukanaan ominaisuuden, jonka avulla viljelijä voi lisätä aiemmin kasvukaudella otetun valokuvan selvityspyynnön liitteeksi.
Vipu-mobiilin toiminnan varmistamiseksi viljelijän kannattaakin varmistaa, että hänen käytössään on aina tuorein sovellusversio. Myös älypuhelimen käyttöjärjestelmä ja kirjautumiseen käytettävät pankkisovellukset ja verkkoselain kannattaa pitää aina ajan tasalla.
Vinkkejä sovelluksen toiminnan varmistamiseen omassa älylaitteessa löytyy muun muassa Ruokaviraston YouTube-kanavalta, Vipu-mobiilin ohjevideoiden soittolistalta.
Lisätietoja tuenhakijalle
Ruokaviraston 17.8.2023 lähettämä viljelijäuutiskirje
Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset
Aiempi tiedotteemme 26.6.2023: Peltotukien uudistus toi mukanaan satelliittiseurannan ja mahdollisuuden korjata hakemusta
Lisätietoja medialle
Satelliittiseuranta ja Vipu-mobiili
johtava asiantuntija Kirsti Tuumi
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi