Selvityspyyntöjä niitoista lähdössä viljelijöille – niittoaikaa on syyskuun puoliväliin

30. elokuuta 2024

Satelliittikuvien avulla seurataan parhaillaan niittovaatimusten täyttymistä. Jos satelliitti ei ole havainnut niittoa tai sadonkorjuuta sellaisella lohkolla, joka pitää peltotukien ehtojen mukaan niittää, viljelijä saa satelliittiseurannan selvityspyynnön. Selvityspyyntöjä niitoista lähetetään viljelijöille 5.–25.9.2024.

Lohkot, joita niittovaatimus koskee, pitää niittää viimeistään syyskuun puolivälissä. Satelliittiseurannan elokuun lopun havaintojen mukaan lohkoja on vielä niittämättä.

”Viime vuonna selvityspyyntöjä niitosta lähetettiin yhteensä noin 35 000 kappaletta noin 14 000 viljelijälle. Tänä vuonna selvityspyyntöjen määrä on todennäköisesti samansuuruinen”, arvioi Ruokaviraston erityisasiantuntija Henri Korhonen.

Selvityspyyntö saapuu viljelijälle Vipu-mobiili-älypuhelinsovellukseen. Jos lohko on jo satelliittiseurannan havainnoista poiketen niitetty, viljelijä voi vastata selvityspyyntöön sijaintitiedot sisältävällä valokuvalla lohkostaan. Selvityspyynnössä on aina toimintaohjeet.

Viimeinen päivä, jolloin tehdystä niitosta voi ottaa kuvan, on 15.9.2024. Selvityspyynnön kuvavastauksen viimeinen lähetyspäivä on 2.10.2024.

”Jos et ole vielä niittänyt tänä vuonna ja käyt nyt niittämässä, kannattaa ottaa niiton jälkeen Vipu-mobiililla valokuva. Näin vältät ylimääräisen käynnin lohkolla, jos saat siitä esimerkiksi viikon kuluttua satelliittiseurannan selvityspyynnön”, vinkkaa Henri Korhonen selvityspyynnön saaneille viljelijöille.

Selvityspyyntö voi poistua Vipu-mobiilista

Satelliittiseurannan havainnot niitoista eivät päivity reaaliaikaisesti, vaan ne ovat aina noin viikon takaa. Jos uusien satelliittikuvien perusteella lohkon tilanne on kunnossa, selvityspyyntö poistuu Vipu-mobiilista automaattisesti. Selvityspyynnön poistumisesta ei tule viljelijälle erikseen ilmoitusta. 

Huoltokatko Vipu-mobiilissa ja Vipu-palvelussa 27.–29.9.2024

Tarvittaessa viljelijä voi korjata peltotukien hakemustaan verkkoasiointipalvelu Vipussa. Hakemusta kannattaa korjata mahdollisimman pian, mutta kuitenkin viimeistään 2.10.2024. Jos viljelijä korjaa hakemustaan, selvityspyyntöjä voi tulla 23.9.2024 saakka.

Vipu-mobiilissa ja Vipu-palvelussa on huoltokatko perjantaista sunnuntaihin 27.–29.9.2024, joten silloin selvityspyyntöihin vastaaminen ja hakemuksen korjaaminen ei ole mahdollista. Ruokavirasto pahoittelee huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Siementuotantonurmien niittovaatimus lieventyi

Ruokavirasto on ohjeistanut aikaisemmin, että jos siementuotantonurmelta ei korjata satoa, kasvusto pitää niittää viimeistään 15.9.2024. Ohjetta on lievennetty siten, että siementuotantonurmen voi niittää myös syyskuun puolivälin jälkeen, jos satoa ei saada korjattua ja kasvi on jokin seuraavista:

  • Siemennurmi
  • Siemennurmi, yksilajinen
  • Englannin raiheinän siemen, valvottu tuotanto
  • Italianraiheinän (westerw.) siemen, valv. tuotanto
  • Ruokonadan siemen, valvottu tuotanto
  • Apilan siemen, valvottu tuotanto
  • Timotein siemen, valvottu tuotanto
  • Nurminadan siemen, valvottu tuotanto

Myös näitä kasveja koskee peltotukien hakemuksen korjausten määräaika. Viimeinen mahdollinen päivä hakemuksen korjaamiseen tai tuen perumiseen on 2.10.2024. Jos viljelijä aikoo korjata siementuotantonurmelta sadon vasta tämän jälkeen, on hyvä huomioida, että peltotukien hakemusta ei voi enää korjata tai tukea perua, jos lohkoa ei niitetä tai satoa korjata ollenkaan.

Lisätietoja viljelijälle:

Kesän 2024 selvityspyynnöt (ruokavirasto.fi)   
Vipu-mobiili (ruokavirasto.fi)  
Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset (ruokavirasto.fi)