Viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa avautuivat 7.1.2025 vuoden 2025 eläintukien haut sekä vuoden 2024 syysilmoitus talviaikaisesta kasvipeitteisyydestä ja eläinmääristä.
Syysilmoitus koskee kaikki maatiloja – ilmoitusaika päättyy 4.2.2025
Maatilojen pitää tehdä ja lähettää viimeistään 4.2.2025 syysilmoitus talviaikaisesta kasvipeitteisyydestä. Pellon ja pysyvien kasvien alasta 33 prosenttia pitää olla kasvipeitteistä 31.10.–31.12. Vaatimus kuuluu ehdollisuuteen eli viljelijätukien perusehtoihin. Alaan hyväksytään aito kasvipeite, sänki, kevennetty muokkaus tai kasvijäte. Syysilmoituksessa kaikkien peltolohkojen kasvipeitteisyyslaji pitää ilmoittaa vähimmäismaanpeitteen tarkastelua varten.
Syysilmoituksessa ilmoitetaan myös ekojärjestelmätuen talviaikaisen kasvipeitteisyyden toimenpidealat.
Maatilan syysilmoitukseen voi kuulua myös muiden toimenpiteiden ilmoituksia. Ilmoitukseen vaikuttaa se, mitä tukia ja toimenpiteitä tila on hakenut keväällä 2024 peltotukien haussa. Talviaikaisen kasvipeitteisyyden lisäksi syysilmoituksessa ilmoitetaan seuraavista:
- käytetyt kasvinsuojeluaineet (luomusitoumukseen ja ympäristösitoumuksen puutarhakasvien vaihtoehtoiset kasvinsuojelumenetelmät -toimenpiteeseen ilmoitetut lohkot)
- kiertotalouden edistäminen (ympäristösitoumuksen toimenpide)
- valumavesien hallinta (ympäristösitoumuksen toimenpide)
- lintupellot (ympäristösitoumuksen toimenpide).
Kasvipeitteisyyttä seurataan satelliittien avulla
Kasvipeitteisyyttä tarkastellaan satelliittiseurannalla. Maaliskuun puolivälistä alkaen viljelijälle voi tulla selvityspyyntö älypuhelinsovellus Vipu-mobiiliin, jos talviaikaisen kasvipeitteisyyden alalla on havaittu muokkausta.
Jos viljelijä on noudattanut ehdollisuuden vaatimusta talviaikaisesta vähimmäismaanpeitteestä, hän voi vastata selvityspyyntöön Vipu-mobiililla ottamallaan valokuvalla. Kuvan voi ottaa lumen sulamisen jälkeen, kun kasvipeitteisyys ja kasvipeitteisyyslaji näkyvät.
Eläinpalkkioiden haussa huomio viitepäiviin ja eläinrekisterin ajantasaisuuteen
Nautojen eläinpalkkioiden sekä lammas- ja vuohipalkkioiden haku on avoinna 7.–23.1.2025. Eläinpalkkioiden hakuohje ja tuen maksamisen ehdot löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.
Eläinpalkkioiden hakijan pitää huomioida hakemaansa eläinpalkkioon liittyvä viitepäivä. Viitepäivä on ajankohta, jolloin eläinten tiedot ja palkkiokelpoisuus tarkistetaan eläinrekisteristä.
Eläinpalkkioita saa ainoastaan niistä eläimistä, joiden tiedot ovat oikein rekisterissä viitepäivänä ja sen jälkeen. Eläimestä voi saada vain sitä palkkiota, jota eläimen viitepäivän haltija on hakenut.
Eläinten rekisteritiedot on ilmoitettava määräajassa riippumatta siitä, kenelle lopullinen palkkio maksetaan. Jos viljelijä haluaa hakea eläimestä eläinpalkkiota, eläimen tiedot pitää ilmoittaa eläinrekisteriin ennen viitepäivää, vaikka ilmoitusaikaa olisi muutoin jäljellä.
Viitepäivät vuonna 2025
- teurashiehopalkkio: 10.1.2025
- teuraskaritsa- ja teuraskilipalkkio: 10.1.2025 (10.1.2025 ja sitä ennen syntyneet eläimet)
- emo- ja lypsylehmäpalkkio sekä sonnipalkkio: 31.1.2025
- uuhi- ja kuttupalkkio: 31.1.2025
- ulkosaariston nautapalkkio: 31.1.2025
- teuraskaritsa- ja teuraskilipalkkio: 1.6.2025 (11.1.–1.6.2025 syntyneet eläimet)
Jos viljelijä tekee eläinrekisteri-ilmoituksen lomakkeella kirjeitse tai sähköpostitse, ilmoituksen on oltava perillä eläinrekisterin asiakaspalvelussa viitepäivänä viimeistään kello 16. Jos viitepäivä osuu viikonvaihteeseen tai arkipyhään, ilmoituksen on oltava perillä viitepäivää edeltävänä arkipäivänä viimeistään klo 16.
Viitepäivä ei koske pohjoisia kotieläintukia, joiden hakuaika on helmikuussa.
Eläinten hyvinvointisitoumus ja eläinmääräilmoitus avoinna Vipu-palvelussa
Eläinten hyvinvointisitoumuksen haku on avoinna 7.1.–4.2.2025. Sitoumusehdot vuodelle 2025 löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.
Eläinmääräilmoitus vuoden 2024 eläinten määristä on avoinna 7.1.–4.2.2025. Eläinmääräilmoituksen ohje löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta.
Siipikarjatilojen pitää ilmoittaa eläinmäärät, jos ne ovat hakeneet eläinten hyvinvointikorvausta, sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettua tukea tai luomukorvausta.
Sikatilojen pitää ilmoittaa eläinmäärät, jos ne ovat hakeneet eläinten hyvinvointikorvausta.
Eläinmääräilmoitus pitää tehdä aina, jos viljelijä käyttää eläinmäärän laskennassa yhteisön eläimiä.
Helmikuussa haut jatkuvat
Helmikuussa Vipu-palvelussa avautuvat seuraavat tukihaut:
- Maidon pohjoinen tuotantotuki: uusien tilojen osallistumisilmoitus ja tuen haku 1.2. alkaen, avoinna loppuvuoden.
- Pohjoinen kotieläintuki emolehmistä, sonneista ja teurastetuista hiehoista sekä tuki teurastetuista sonneista C3- ja C4-tukialueilla, haku 17.2.–13.3.
- Pohjoinen kotieläintuki uuhista ja kutuista, haku 17.2.–13.3.
- Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki, haku 17.2.–13.3.
- Alkuperäisrotueläinten kasvattamissopimus, haku 17.2.–13.3. Sopimusehtoja pitää kuitenkin noudattaa 1.1.2025 alkaen. Sopimusehdot vuodelle 2025 löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.