Työturvallisuuden ja työehtojen noudattaminen kuuluvat nyt viljelijätukien perusehtoihin

13. helmikuuta 2025

Viljelijätukien perusehtoihin on kuulunut vuoden 2025 alusta alkaen sosiaalinen ehdollisuus, joka tarkoittaa työntekijöiden työehtojen ja työturvallisuuden huomioimista lainsäädännön vaatimalla tavalla. Vaatimukset koskevat maatiloja, jotka toimivat työnantajina.

Sosiaalinen ehdollisuus ei ole tuonut viljelijätukiin uusia noudatettavia ehtoja, sillä työnantajina toimivien maatalousyrittäjien on pitänyt noudattaa samoja säädöksiä jo ennestään. Uutta on se, että työturvallisuuden tai työehtojen laiminlyönneistä voi tulla tästä vuodesta alkaen seuraamuksia viljelijätukiin.

Sosiaalisesta ehdollisuudesta kerrotaan Ruokaviraston julkaisemassa ehdollisuuden oppaassa. Ruokavirasto ei vastaa työehtojen ja työturvallisuuden noudattamisen ohjeistuksesta, sillä se kuuluu työsuojeluviranomaisten vastuulle. Ehdollisuuden oppaassa on linkkejä myös näiden aihepiirien ohjeisiin.

Ehdollisuuden vaatimuksissa on myös kevennyksiä

Ehdollisuuden vaatimusten noudattaminen on lähes kaikkien viljelijätukien saamisen ehtona. Vaatimukset ovat tukien perusehtoja, joten niiden noudattamisesta ei makseta tukea.

Ehdollisuuden vaatimuksiin on tullut muutamia kevennyksiä edellisiin vuosiin nähden. Kevennykset koskevat esimerkiksi viljelykiertoa, kasvipeitteisyyttä ja tuottamatonta alaa:

  • Tästä vuodesta alkaen viljelijä voi valita, täyttääkö maaperän hyvän rakenteen tavoitteen viljelykierron vai viljelyn monipuolistamisen avulla.
  • Viljelijöiden on pitänyt säilyttää 33 prosenttia maatilansa peltojen ja pysyvien kasvien alasta kasvipeitteisenä 31.10.–15.3. Ehdollisuuden vaatimus säilytysajasta on nyt muuttunut siten, että kasvusto pitää säilyttää 31.10. alkaen vuoden loppuun asti. 
  • Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla sijaitsevien tilojen on pitänyt ilmoittaa neljä prosenttia peltoalastaan tuottamattomaksi alaksi eli kesannoksi. Tästä vuodesta alkaen vaatimusta ei enää ole.

Ehdollisuus koostuu sosiaalisen ehdollisuuden lisäksi hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksista sekä lakisääteisistä hoitovaatimuksista. Hoitovaatimukset liittyvät ympäristöasioihin, elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuteen, kasvien terveyteen sekä eläinten terveyteen ja hyvinvointiin.

Vaatimukset on koottu vuosittain päivitettävään ehdollisuuden oppaaseen.

Ehdollisuuden opas (ruokavirasto.fi)
Työnantajan velvoitteet (tyosuojelu.fi)