Viljelykasvien seuranta siirtyi satelliittiaikaan

15. elokuuta 2024

Satelliittien avulla tarkastellaan parhaillaan sitä, kasvaako pelloilla niitä kasveja, joita viljelijät ovat ilmoittaneet viljelevänsä. Jos satelliittikuvien mukaan jollakin lohkolla kasvaa eri kasvi kuin se, jonka viljelijä on ilmoittanut peltotukien hakemuksessaan, viljelijä saa satelliittiseurannan selvityspyynnön.

Jos lohkon kasvi kuitenkin on sama kuin peltotukien hakemuksessa ilmoitettu, viljelijä voi vastata selvityspyyntöön sijaintitiedot sisältävällä valokuvalla peltolohkostaan. Kuvan ottamiseen ja selvityspyyntöön vastaamiseen viljelijä tarvitsee Vipu-mobiili-älypuhelinsovelluksen. Valokuva pitää ottaa viimeistään 15.9.2024. Selvityspyyntöjen viimeinen vastauspäivä on 2.10.2024

Jos lohkon kasvi ei ole sama kuin peltotukien hakemuksessa ilmoitettu, viljelijä voi korjata hakemustaan verkkoasiointipalvelu Vipussa. Hakemusta kannattaa korjata mahdollisimman pian, mutta kuitenkin viimeistään 2.10.2024.

Ruokavirasto on lähettänyt 15.8.2024 uutiskirjeen viljelijöille, joille on tulossa selvityspyyntö kasvista. Selvityspyynnöstä saapuu ilmoitus myös tekstiviestillä. Vipu-mobiilin Avoimet tehtävät -osiosta viljelijä näkee, mitä lohkoa selvityspyyntö koskee. Selvityspyynnössä on aina toimintaohjeet.

Satelliittien avulla seurataan useita peltotukien ehtoja

Viljelykasvien lisäksi satelliittien avulla seurataan kesän mittaan maataloustoimintaa pelloilla ja sitä, onko kasvustot säilytetty tai hoidettu peltotukien ehtojen mukaisesti.

19.8.2024 alkaen selvityspyyntöjä lähetetään viljelijöille tänä vuonna perustetuista luonnonhoitonurmista ja viherlannoitusnurmista, joita koskee säilyttämisvaatimus 1.9.2024 asti.

Elokuun lopusta lähtien selvityspyyntö voi saapua kasvista, jonka ehtoihin kuuluu niittovaatimus viimeistään 15.9.2024.

Satelliittiseurannan selvityspyynnöt perustuvat tekoälyn tekemiin analyyseihin. Esimerkiksi kasvien tunnistamisessa tekoäly kehittyy sen paremmaksi, mitä enemmän kuvia se näkee. Tämän vuoksi aiheettomia selvityspyyntöjä lähtee edelleen jonkin verran, mutta niiden määrä vähenee jatkossa. 

Vipu-mobiili kannattaa pitää ajan tasalla

Vipu-mobiili on Ruokaviraston julkaisema maksuton sovellus viljelijöiden ja viranomaisten väliseen viestintään. Sovellus kehittyy jatkuvasti, joten Ruokavirasto suosittelee käyttämään aina Vipu-mobiilin uusinta versiota. Viimeisin versio on julkaistu 7.6.2024. Seuraavassa, elo–syyskuun vaihteessa julkaistavassa versiossa korjataan osalla viljelijöistä ilmennyt ongelma, jossa kuvia on jäänyt lataustilaan.

Viljelijät voivat ladata sovelluksen maksutta Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta. 

Lievennys siementuotantonurmien niittovaatimukseen

Ruokavirasto on ohjeistanut aikaisemmin, että jos siementuotantonurmelta ei korjata satoa, kasvusto pitää niittää viimeistään 15.9.2024. Ohjetta lievennetään siten, että siementuotantonurmen voi niittää myös syyskuun puolivälin jälkeen, jos satoa ei saada korjattua ja kasvi on jokin seuraavista:

  • Siemennurmi
  • Siemennurmi, yksilajinen
  • Englannin raiheinän siemen, valvottu tuotanto
  • Italianraiheinän (westerw.) siemen, valv. tuotanto
  • Ruokonadan siemen, valvottu tuotanto
  • Apilan siemen, valvottu tuotanto
  • Timotein siemen, valvottu tuotanto
  • Nurminadan siemen, valvottu tuotanto

Myös näitä kasveja koskee peltotukien hakemuksen korjausten määräaika. Viimeinen mahdollinen päivä hakemuksen korjaamiseen tai perumiseen on 2.10.2024. Jos viljelijä aikoo korjata sadon vasta tämän jälkeen, on hyvä huomioida, että peltotukien hakemusta ei voi enää korjata.

Lisätietoja viljelijälle:

Ruokaviraston 15.8.2024 lähettämä uutiskirje viljelijöille, jotka saavat selvityspyynnön kasvintunnistuksesta
Kesän 2024 selvityspyynnöt (ruokavirasto.fi) 
Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset (ruokavirasto.fi)