Viljelijät pääsevät nyt suorittamaan ympäristösitoumuksen verkkokoulutuksen verkkoasiointipalvelu Vipun kautta. Koulutus koskee maatiloja, jotka ovat valinneet tänä vuonna peltotukien haussa ympäristösitoumukseensa ilmasto- ja ympäristökoulutus -toimenpiteen.
Koulutuksen voi suorittaa kuka tahansa maatilan osallisista. Suoritusaikaa on huhtikuun 2025 loppuun asti.
Koulutuksen tavoitteena on, että viljelijät oppivat uutta tai kertaavat jo oppimaansa ilmasto- ja ympäristöasioista. Koulutukseen ei tarvitse valmistautua etukäteen, mutta sen suorittamiseen kannattaa varata muutama rauhallinen tunti.
Viisi koulutusvaihtoehtoa
Verkkokoulutuksessa on valittavana viisi koulutusvaihtoehtoa. Jos jokin koulutusvaihtoehto on suoritettu maatilalle jo aiemmin, samaa koulutusta ei kuitenkaan voi suorittaa uudelleen.
Koulutusvaihtoehdot ovat seuraavat:
- hiilensidonta peltomaahan ja maaperän kasvukunto
- kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen maatilalla
- maatalousluonnon monimuotoisuuden edistäminen
- maatilan vesiensuojelu
- integroidun torjunnan menetelmät.
Koulutuksesta ei tule arvosanaa, vaan suoritus on hyväksytty tai hylätty. Jos suoritus hylätään, koulutuksen voi tehdä uudelleen. Yrityskertoja ei ole rajattu. Merkintä suoritetusta koulutuksesta näkyy Vipu-palvelussa seuraavana päivänä.
Verkkokoulutus pitää suorittaa hyväksytysti, jotta ilmasto- ja ympäristötoimenpiteen ehdot täyttyvät. Jos ehdot eivät täyty, tilakohtaisesta toimenpiteestä maksettavaa korvausta vähennetään 20 prosenttia säädösten mukaisesti.
Hiilensidonta ja maaperän kasvukunto kiinnostivat ensimmäisellä kierroksella
Ympäristösitoumukseen kuuluvan tilakohtaisen ilmasto- ja ympäristökoulutus -toimenpiteen valitsi tänä vuonna peltotukien haussa yli 90 prosenttia sitoumuksen tehneistä tiloista.
Ilmasto- ja ympäristökoulutus -toimenpide oli mahdollista valita ensimmäistä kertaa vuoden 2023 peltotukien haussa. Koulutuksen suoritti ensimmäisenä sitoumusvuonna yhteensä noin 27 800 maatilaa. Suosituin koulutusvaihtoehto oli hiilensidonta peltomaahan ja maaperän kasvukunto, jonka suoritti 18 500 tilaa.
Lisätietoa viljelijöille:
ruokavirasto.fi/verkkokoulutus
Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset
Katso myös:
Miten verkkokoulutus sujui Maalaisjärki-tilan Annalta ja Ossilta, jotka valitsivat hiilensidonta peltomaahan ja maaperän kasvukunto -koulutusvaihtoehdon? (YouTube)
Sosiaalisesta mediasta monelle tuttu isännätär Amski tutustui verkkokoulutuksessa maatilan vesiensuojelu -koulutusvaihtoehtoon. (YouTube)