Tärppejä on päivitetty 10.4.2024.
Viimeiset selvityspyynnöt lähtevät 16.4. ja 2.5. – kevennystä kevätpeltojen kuvaamiseen
Viimeiset selvityspyynnöt kasvipeitteisyydestä lähetetään kasvipeitteisyyden säilyttämisen määräpäivän jälkeisenä päivänä (16.4. tai 2.5.). Jos et ole saanut selvityspyyntöä, kuvia ei tarvitse ottaa näiden päivien jälkeen varmuuden vuoksi.
Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa korjaat syysilmoitustasi kasvipeitteisyyden säilyttämisen määräpäivien jälkeen. Näissä tapauksissa selvityspyyntö voi tulla 16.5. asti.
Olemme suositelleet aiemmin ottamaan kuvia lohkoista ennen sen muokkaamista, jos muokkaat sen kahden viikon kuluessa kasvipeitteisyyden säilyttämisajan päättymisestä. Suositusten kevennykset johtuvat komission uudesta ohjeistuksesta.
Nappaa tästä 10 tärppiä kevään satelliittiseurantaan ja Vipu-mobiiliin!
Maaliskuun puoliväli. Selvityspyyntökausi alkaa lämmetä.
15.3. Säilytä kasvipeitteisenä 33 % pellon ja pysyvien kasvien alasta ainakin Riston päivään 15.3. asti.
16.3. Nyt voit aikaisintaan ottaa Vipu-mobiililla kuvan pellostasi, jos kasvipeitteisyys ja kasvipeitteisyyslaji näkyvät.
Kun lumet ovat sulaneet. Ota Vipu-mobiililla kuva peltosi kasvipeitteisyydestä ja kasvilajista. Näin sinulla on kuvatodiste valmiina ennen kevätkiireitä.
15.4. Säilytä toimenpidelohkoilla kasvipeite ainakin Lindan päivään 15.4. asti, jos olet hakenut niistä ekojärjestelmätukea.
15.4. Jos olet hakenut ekojärjestelmätukea jostakin pysyvää nurmea olevasta lohkosta, säilytä tilasi kaikilla muilla pysyvän nurmen aloilla kasvipeite Lindan päivään 15.4. saakka.
1.5. Säilytä pysyvän nurmen toimenpidelohkoilla kasvipeite ainakin Vapun päivään 1.5. asti, jos olet hakenut niiltä ekojärjestelmätukea.
23.5. Saitko selvityspyynnön? Nyt on viimeinen vastauspäivä. Ota Vipu-mobiililla kuva pellostasi viimeistään tänään.
23.5. Päivitä syysilmoitustasi Vipu-palvelussa viimeistään nyt, jos asiat ovat muuttuneet.
Seurattava asia: Talviaikainen kasvipeitteisyys
Kaikkia viljelijöitä koskee kasvipeitteen säilyttäminen 15.3. saakka. Lisäksi on tarkempia ehtoja ekojärjestelmätukea hakeneille.
Seurattava tukiehto: Ei tekeminen, vaan tekemättömyys
Kesällä seurattiin, että pelloilla on tehty tukiehtojen mukaiset työt. Nyt satelliitit tähystävät, ettet vain ole tehnyt mitään.
Kuvan ottaminen: Ei mennessä, vaan aikaisintaan
Kesällä tuli ottaa kuva pellosta tiettyyn päivään mennessä. Nyt sinun pitää odottaa tiettyyn päivään, että voit ottaa kuvan.
Huomaa, että vapaa kuva ja selvityspyyntöä varten otettava kuva eivät ole sama asia. Vapaan kuvan voi ottaa milloin vain. Vaikka huviksesi.
Vipu-mobiili: Entistä kätevämpi
Nyt löytyy kasvojen- ja sormenjälkitunnistus. On näppärää! Halutessasi voit edelleen kirjautua myös pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Säilytä 33 % pellon ja pysyvien kasvien alasta kasvipeitteisenä 15.3. asti. Tämä vaatimus koskee kaikkia tiloja.
Jos olet hakenut ekojärjestelmätukea, toimi näin hakemuksestasi riippuen:
- säilytä kasvipeite ainakin 15.4. saakka.
- Pysyvän nurmen lohkot: säilytä kasvipeite ainakin 1.5. asti. Säilytä myös muilla pysyvän nurmen aloilla kasvipeite, mutta 15.4. asti.
Ei selfieitä. Ei traktoreita. Ei kissavideoita. Pelkkää peltobyrokratiaa. On pakko pitää työ ja huvi erillään, jos hommana on selvityspyyntökuvien läpikäynti.
Näin otat täydellisen selvityspyyntökuvan:
- Lue ensin, mihin kuvalla halutaan selvennystä.
- Ota kuva mieluiten valoisassa.
- Vaakakuva on paras.
- Horisontti on hyvä näkyä, mutta muuten taivasta ei kannata ottaa paljoa mukaan.
- Voit tarkistaa, millainen kuvasta tuli ja ottaa uusia, kunnes olet tyytyväinen.
Huomaa, että vapaa kuva on eri asia kuin selvityspyyntöä varten otettava kuva. Vapaan kuvan voit ottaa milloin vain. Vaikka huviksesi.
Otitko Vipu-mobiililla taidekuvan traktoristasi? Vangitsitko viljelijän sielunmaiseman? Jaa kuva tunnisteella #vipumobiili, niin mekin pääsemme katsomaan (mutta vasta virka-ajan jälkeen).
Näin otat kuvan Vipu-mobiililla
Sovellus neuvoo kuvan ottamisessa. Kuva tallentuu Vipu-mobiiliin myöhempää käyttöä varten. Katso YouTubesta ohjevideo, miten otat kuvan peltolohkolta Vipu-mobiililla.
Ota kasvojen- tai sormenjälkitunnistus (eli biometrinen tunnistus) käyttöön, niin sujahdat Vipu-mobiiliin kuin pääskynen räystään alle.
- Aloita ottamalla laitteesi asetuksissa kasvojen- tai sormenjälkitunnistus käyttöön, jos eivät jo ole.
- Kirjaudu Vipu-mobiiliin pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Nekin säilyvät kirjautumisvaihtoehtoina edelleen.
- Sovellus ohjaa biometriseen tunnistukseen siirtymisessä.
Katso YouTubesta ohjevideo, miten kasvojen- tai sormenjälkitunnistuksen käyttöönotto Vipu-mobiilissa tapahtuu Android-laitteella tai iOS-laitteella.
Satelliittiseuranta ja selvityspyynnöt koskevat nyt sitä, onko lohkojen talviaikainen kasvipeitteisyys syysilmoituksen mukaista.
Tarkista mitä olet ilmoittanut, päivitä tarvittaessa
- Voit muuttaa syysilmoituksesi kasvipeitteisyystietoja 23.5. saakka ilman seuraamuksia Vipu-palvelussa.
- Jos et pysty täyttämään tukiehtoja jollain lohkolla, ilmoita se kasvipeitteettömäksi. Tällöin tuki jää saamatta vain kyseiseltä lohkolta.
Täältä näet talviaikaiseen kasvipeitteeseen hyväksyttävät kasvit.
Jos syysilmoituksessa ja satelliittikuvissa näyttää olevan eroavuus, Vipu-mobiiliin saapuu selvityspyyntö. Tilan ensisijainen viljelijä saa selvityspyynnöstä tekstiviestihälytyksen.
Avaa Vipu-mobiili ja katso avoimista tehtävistä, mitä lohkoa pyyntö koskee.
Vastaa selvityspyyntöön tilanteesi mukaan näin:
- Kasvi on tuhoutunut lohkolla, jolle olet ilmoittanut talviaikaisen kasvipeitteen. Vastaa kuvalla. Ota kuva tuhoutuneesta kasvipeitteestä Vipu-mobiililla heti kun mahdollista ja vastaa selvityspyyntöön viimeistään 23.5.
- Kaikki on kuten ilmoitit, satelliitti on nähnyt väärin. Vastaa kuvalla. Ota kuva Vipu-mobiililla viimeistään 23.5.
- Olet muokannut lohkoa, jolle olet ilmoittanut talviaikaisen kasvipeitteen. Muokkaa vastaavasti myös syysilmoitusta Vipu-palvelussa viimeistään 23.5. Älä vastaa selvityspyyntöön. Kun muutat ilmoitustasi, selvityspyyntö passivoituu vuorokauden kuluessa.
Ota kuva vasta sitten, kun kasvipeitteisyys ja kasvipeitteisyyslaji erottuvat kunnolla.
Katso YouTubesta ohjevideo, miten vastaat selvityspyyntöön Vipu-mobiililla.
Saat parhaan Vipu-mobiilikokemuksen, kun sinulla on uusin versio niin laitteesi käyttöjärjestelmästä, selaimesta kuin itse sovelluksesta.
Katso YouTubesta ohjevideo, jossa kerrotaan mm. Vipu-mobiilin päivittämisestä.
Älä odota kesällä selvityspyyntöä, vaan kuvaa peltosi, kun teet toimenpiteitä. Kuva kannattaa ottaa niitosta, laidunnuksesta tai hyvässä kasvuvaiheessa olevasta kasvustosta. Jos selvityspyyntö tulee, ei tarvitse lähteä erikseen kuvaamaan kesken kiireiden. Hoidat homman helposti käyttämällä ennakkoon otettua kuvaa.
Katso YouTubesta ohjevideo, miten vastaat selvityspyyntöön aiemmin ottamallasi kuvalla.
Puuttuuko sinulta vielä Vipu-mobiili? Nyt on hyvä sää ladata se App Storesta tai Google Playsta ja ottaa käyttöön.
Vipu-mobiili on helppo ja joustava tapa asioida hallinnon kanssa
- Tukiehtojen täyttämisen todennat lähettämällä pyydettäessä kuvan viljelyksistäsi sovelluksen suojatun yhteyden kautta. Ilman tarkastajan käyntiä.
- Ei täytettäviä lomakkeita eikä puhelinsoittoja.
- Ei enää kiveen hakattuja tukihakemuksia. Voit muuttaa hakemustasi Vipu-palvelussa ilman seuraamuksia.
- Ennakoi ja ota rennosti. Kuvaa peltosi, kun sinulle sopii.
Jo 36 000 latausta – Vipu-mobiili on jokaisen viljelijän työkalu
Kesän 2023 aikana:
- 11 741 maatilaa vastasi selvityspyyntöön kuvalla. Vastausten mukana tuli yhteensä 34 133 valokuvaa. Kiitos kaikille kuviaan lähettäneille!
- Yhteensä 25 758 selvityspyyntöön vastattiin kuvalla.
- Selvityspyynnön saaneista tiloista hakemustaan muutti 2 578 tilaa.
Tiesitkö, että ruotsalaiset viljelijät saavat selvityspyynnöt paperilla? Pistä sinä pellot taskuun ja hoida asiat puhelimella.
Lataa Vipu-mobiili App Storesta tai Google Playsta.
Apua Vipu-mobiilin käyttöön saat tarvittaessa omasta kunnastasi
Katso kuntasi yhteystiedot Ruokaviraston verkkosivuilta yhteystietohausta.