Mehiläistalouden kansallista pesäkohtaista tukea maksetaan mehiläistalouden harjoittajille toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tukea maksetaan koko maassa.
Voit saada tukea, jos
- olet rekisteröinyt mehiläisten pitopaikat ja tehnyt mehiläisten eläintenpitoilmoituksen Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin
- hallitset vähintään 15 talvehtinutta mehiläisyhteiskuntaa koko tuotantokauden (1.6.–30.9.2024) ajan
- hoidat mehiläisyhteiskuntiasi siten, että pystyt keräämään niistä normaalin sadon tuen myöntämisvuonna
- sinulla on ollut tuloa mehiläistaloustuotteiden myynnistä verovuosina 2021, 2022 tai 2023
- sinulla on toiminnan aloittamisesta kuluja, ellei sinulla ole ollut myyntituloa aikaisempina vuosina.
Tukea ei myönnetä hakuvuoden keväällä tehdyistä jaokkeista eikä parveilun seurauksena syntyneistä uusista mehiläisyhteiskunnista.
Tukea maksetaan 25 € mehiläisyhteiskuntaa kohti. Ruokavirasto maksaa tuen yleensä hakuvuoden lokakuussa.
Voit hakea tukea joko sähköisesti tai lomakkeella
A) Sähköisesti Vipu-palvelussa
Mehiläistalouden kansallista pesäkohtaista tukea voit hakea sähköisesti Vipu-palvelussa kohdassa Mehiläistalouden tuki.
Hae tukea viimeistään 18.6.2024. Sähköinen haku on tuolloin avoinna klo 23.59 asti.
Et voi hakea tukea myöhässä. Myöhästynyt hakemus hylätään.
Tukea ei makseta ennen kuin palautat vaaditut liitteet.
Saat tietoa sähköisen hakemuksen täytöstä ohjeesta Mehiläistalouden tuki – Vipu-käyttäjän ohje.
B) Lomakkeella 204
Voit hakea tukea lomakkeella 204. Tulosta hakuohjeet sekä hakulomake Ruokaviraston verkkosivustolta Mehiläistalouden tuki, tai pyydä ne kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta, ELY-keskuksesta tai Ahvenanmaan valtionvirastosta.
Palauta lomake 18.6.2024 mennessä Pohjois-Savon ELY-keskukseen tai Ahvenanmaan maakuntavirastoon. Yhteystiedot ovat ohjeen lopussa.
Tuenhakija
A) Henkilöhakija
Henkilöhakijana haet tukea omalla henkilötunnuksella. Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja tai toiminimellä toimiva yrittäjä, hae tukea henkilöhakijana.
Sinun tai puolisosi on oltava tukivuotta edeltävän kalenterivuoden viimeisenä päivänä vähintään 18-vuotias.
Jos olet alle 18-vuotias, voi saada tukea, jos
- harjoitat maa- tai puutarhataloutta yhteisomistajana tai yhdessä vanhempiesi/toisen heistä kanssa tai
- tuen myöntämiselle on muita erityisiä syitä. Ilmoita erityinen syy hakemuksen lisätiedoissa.
B) Yhteisöhakija
Jos asioit Y-tunnuksellisen yhteisön puolesta, hae tukea yhteisönä. Tällöin sinulla tulee olla yhteisön nimenkirjoitusoikeus. Hae tukea silloin omalla henkilötunnuksella.
Kun tuenhakijana on useamman luonnollisen henkilön muodostama yhteisö tai muu yhteisö, vähintään yhden henkilön on oltava tukivuotta edeltävän kalenterivuoden viimeisenä päivänä vähintään 18-vuotias ja harjoitettava maa- tai puutarhataloutta itse. Vaatimus koskee esimerkiksi osakeyhtiöitä ja yhteenliittymiä, mutta ei koske julkisoikeudellisia yhteisöjä, vankilatiloja eikä koulutiloja.
Yhteisön ollessa hakija, valitse hakemuksella jompikumpi seuraavista vaihtoehdoista:
- Yhteisö ei kuulu ikävaatimuksen piiriin, koska hakijana on julkisoikeudellinen yhteisö.
- Yhteisössä on ainakin yksi osallinen, joka oli vähintään 18-vuotias. Osallisen tulee itse harjoittaa maa- ja puutarhataloutta.
Ilmoita ikävaatimuksen täyttävän osallisen henkilön nimi ja hänen henkilötunnuksensa sille varattuun kohtaan.
Tuen hakemisen vaihtoehdot
Voit hakea tukea joko:
A) 1.6.2024 hallinnassasi ja tuotantokautena 1.6.–30.9.2024 tuotannossa olevien pesien määrän mukaan.
Ilmoita mehiläisyhteiskuntien määrä, joista haet tukea. Jos tuotantokaudella on tuhoutunut pesiä, ilmoita niiden määrä ”Näistä tuotantokaudella on tuhoutunut” -kohdassa.
Voit saada tukea myös 2024 tuotantokaudella tuhoutuneesta mehiläisyhteiskunnasta, jos tuhoutumisen syynä on ollut
- eläintauti
- petoeläimen aiheuttama vahinko
- tai muu vastaava mehiläistarhaajasta riippumaton poikkeuksellinen syy.
Toimita selvitys mehiläisyhteiskuntien määrän alentumisesta. Jos mehiläisyhteiskuntien määrä on vähentynyt eläintaudin takia, liitä selvitykseen myös eläinlääkärin antama todistus.
Jos pesämäärää alenee hakemuksen jättämisen jälkeen, ilmoita siitä 15 työpäivän aikana hakemuksen vastaanottaneelle viranomaiselle.
B) Viime vuonna ilmoittamasi pesämäärän tai valvonnassa todetun pesämäärän mukaan.
Tuki voidaan myöntää edellisen vuoden pesämäärän perusteella, jos pesämäärä on vähentynyt petoeläimen aiheuttamasta vahingosta, tai mikäli talvehtineiden mehiläisyhteiskuntien määrä on ollut vähintään kolmasosan pienempi kuin vakiintunut määrä eläintaudin tai talvituhojen vuoksi tai muusta tarhaajasta riippumattomasta syystä.
Käytä hakuperusteena joko vuoden 2023 tukihakemuksessa ilmoittamaasi määrää tai valvonnassa todettua määrää.
Voit käyttää vakiintunutta mehiläisyhteiskuntien määrää tuen hakemisen perusteena korkeintaan kahtena peräkkäisenä tukivuonna.
Toimita mehiläisyhteiskuntien määrän alentumisesta selvitys tukihakemuksen liitteenä. Jos mehiläisyhteiskuntien määrä on alentunut eläintaudin takia, toimita hakemuksen liitteenä myös eläinlääkärin antama todistus.
Hakemuksen liitteet
Tuloselvitys
Jotta voit hakea tukea, sinulla on oltava tuloa mehiläistaloustuotteiden myynnistä verovuosina 2021, 2022 tai 2023. Esitä liitteenä selvitys saamiesi tulojen määrästä. Voit tehdä sen esimerkiksi verotuspäätöksen tai veroilmoituksen jäljennöksellä. Jos tulot eivät erikseen käy ilmi verotuspäätöksestä tai veroilmoituksesta, liitä hakemukseesi jäljennös mehiläistaloutesi kirjanpidosta.
Jos olet aloittanut mehiläistalouden harjoittamisen vuonna 2023 tai sen jälkeen, mutta et ole saanut vielä tuloja mehiläistaloustuotteiden myynnistä, osoita, että sinulla on ollut toiminnan aloittamisesta kuluja. Liitteenä voit käyttää esimerkiksi jäljennöstä veroilmoituksesta tai kirjanpidosta.
Palauta hakemuksen mukana vähintään yksi seuraavista liitteistä. Mikäli esim. veroilmoituksesta ei selviä suoraan mehiläistalouden tuen tulot ja menot, jätä lisäksi jäljennös muistiinpanoistasi.
- Vuoden 2022 tai 2021 verotuksen verotuspäätöksen jäljennös, josta näkyvät mehiläistaloutesi tulot
- Viime verotusvuoden veroilmoituksen jäljennös
- Todistus mehiläistalouden hankintamenoista
Luettelo pitopaikoista ja mehiläisyhteiskuntien lukumäärästä pitopaikkakohtaisesti
Lisää hakemuksen liitteeksi luettelo pitopaikoista ja mehiläisyhteiskuntien lukumäärästä pitopaikkakohtaisesti.
Yhteisön osakkaat
Jos haet tukea jonkun yhteisön, yrityksen, kuolinpesän tai muun vastaavan puolesta, lisää hakemuksen liitteeksi tarvittaessa myös valtakirja ja/tai selvitys kuolinpesän osakkuudesta.
Selvitys mehiläisyhteiskuntien määrän alentumisesta
Toimita selvitys mehiläisyhteiskuntien määrän alentumisesta. Jos mehiläisyhteiskuntien määrä on vähentynyt eläintaudin takia, liitä selvitykseen myös eläinlääkärin antama todistus.
Jos pesämäärää alenee hakemuksen jättämisen jälkeen, ilmoita siitä 15 työpäivän aikana hakemuksen vastaanottaneelle viranomaiselle.
Jos pesämääräsi on alentunut viime vuonna ilmoittamastasi pesämäärästä tai tällä tuotantokaudella on tapahtunut pesätuhoja, palauta
- selvitys mehiläisyhteiskuntien määrän alenemisesta, sekä
- tarvittaessa eläinlääkäritodistus, ja/tai
- selvitys petovahingoista.
Perusteettomasti maksettu tuki
Virheellisesti tai perusteetta maksettu tuki peritään takaisin. Tuen myöntänyt viranomainen päättää kuulemismenettelyn jälkeen tuen takaisinperinnästä. Tuki peritään takaisin, jos
- tuen myöntämisen tai maksamisen edellytykset eivät ole täyttyneet.
- tuen ehtoja ei ole noudatettu.
- hakija on antanut virheellistä tai puutteellista tietoa, joka on olennaisesti vaikuttanut tuen myöntämiseen tai maksamiseen.
- hakija estää tarkastuksen toteuttamisen.
Hakemuksen muuttaminen tai peruminen
Voit tukihaun jälkeen perua koko hakemuksesi tai muuttaa sitä, jos huomaat, että olet ilmoittanut hakemuksella virheellisiä tietoja tai tuotanto-olosuhteissa on tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka johtavat hakemuksen virheellisyyteen. Voit ilmoittaa hakemuksesi muuttamisesta ja osittaisesta tai kokonaan perumisesta kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla toimivaltaiselle viranomaiselle.
Sinun on tärkeää ilmoittaa hakemuksen perumisesta tai muutoksista viipymättä, jotta muutokset voidaan ottaa huomioon mahdollisessa valvonnassa. Jos sinulle on jo ilmoitettu suoritettavasta valvonnasta ja siitä aiheutuu valvontaseuraamuksia, et voi enää muuttaa tai peruuttaa hakemusta.
Tuenhakijan rekisteröintivaatimukset Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin
Mehiläisten pitäjillä on velvollisuus rekisteröidä mehiläisten pitopaikat EU:n eläinterveyssäännöstön (2016/429) mukaisesti. Rekisteröi pitopaikka ja tee mehiläisistä eläintenpitoilmoitus pitopaikkaan Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä ennen eläintenpidon aloittamista. Rekisteröi pitopaikka ja mehiläisten eläintenpitoilmoitus samalla tunnuksella kuin haet tukea (Y-tunnus tai henkilötunnus). Jos olet jo rekisteröitynyt ja tehnyt eläintenpitoilmoituksen, tee mehiläistalouden pesäkohtaisen tuen hakemus samalla tunnuksella.
Voit tehdä mehiläisten pitopaikkojen ja eläintenpitoilmoituksen rekisteröinti tapahtuu joko palvelussa epr.ruokavirasto.fi tai lomakkeilla oman asuinkuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiselle.
Ilmoita rekisteröidyttäessä tiedot pitopaikasta ja pitopaikan maksimikapasiteetti mehiläispesistä. Eläintenpitoilmoituksessa ilmoitetaan muu muassa kyseessä oleva eläinlaji ja mitä tarkoitusta varten eläimiä pidetään. Mehiläisten pitäjän on pidettävä omat rekisteritiedot ajan tasalla. Mikäli tietoihin (toimijan tiedot, pitopaikan tiedot tai eläintenpidon tiedot) tulee muutoksia tai pitopaikka lopetetaan, tulee siitä ilmoittaa Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin viimeistään 30 päivän kuluessa tapahtumasta.
Pidä kirjaa pitopaikkojen tiedoista
Pitopaikan toimijalla on tietojen kirjaamis- ja säilyttämisvelvoite. Jokaisen rekisteröidyn pitopaikan osalta on pidettävä kirjaa pitopaikan mehiläispesien määristä. Lisäksi kirjaa on pidettävä pitopaikkaan saapuvista ja sieltä lähtevistä mehiläispesistä. Siirtotiedoista on käytävä ilmi lähtö- ja määränpääpitopaikan yksilöllinen pitopaikkatunnus sekä siirron päivämäärä. Eläinten kuolleisuudesta pitopaikassa tulee myös pitää kirjanpitoa. Kirjanpidossa tulee säilyttää myös mahdolliset asiakirjat kuten eläinterveystodistukset.
Tarhamehiläisten pitopaikkojen toimijoiden on pidettävä kirjaa jokaisesta mehiläistarhan mehiläispesien tilapäisestä siirtohoidosta. Kirjanpitoon merkitään kunkin siirtohoidon paikka (pitopaikkatunnus) ja alkamis- ja päättymispäivämäärä, sekä siirrettävien mehiläispesien lukumäärä.
Tiedot on kirjattava ja säilytettävä paperilla tai sähköisessä muodossa. Tiedot tulee kirjata viimeistään kolmantena päivänä tapahtumasta pitopaikan kirjanpitoon. Kirjanpitoa on säilytettävä vähintään kolme vuotta sen vuoden päättymisestä lukien, jolloin kirjanpitoon on viimeksi kirjattu merkintä.
Mehiläistuotannon lopettaminen
Jos lopetat mehiläistalouden harjoittamisen,
- ilmoita siitä Pohjois-Savon ELY-keskukseen tai Ahvenanmaan valtionvirastoon
- ilmoita lopettamisesta myös Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin 30 päivän kuluessa.
- sähköisesti osoitteessa epr.ruokavirasto.fi.
- lomakkeilla Ilmoitus ja ohje eläintenpitotoiminnasta ja Ilmoitus ja ohje eläinten pitopaikasta
Valvonta
ELY-keskukset valvovat mehiläistuen hakijoista noin kolme prosenttia vuosittain. Voit lukea valvonnasta tarkemmin Ruokaviraston nettisivuilta mehiläistuen valvontaohjeesta.
Yhteystiedot, jonne hakemuslomake toimitetaan
Pohjois-Savon ELY-keskus
Käyntiosoite: Kallanranta 11, Kuopio
Postiosoite: PL 2000, 70101 Kuopio
Puhelinvaihde: 0295 026 500
Kirjaamo: kirjaamo.pohjois-savo@ely-keskus.fi
Ahvenanmaan valtionvirasto
Käyntiosoite: Torggatan 16 B, Mariehamn
Postiosoite: PB 58, 22101 Mariehamn
Puhelin: 018 635 270
Sähköposti: registratur@ambetsverket.fi