Eläinten hyvinvointikorvaus – jotain vanhaa, jotain uutta

Eläinten hyvinvointikorvauksen toimenpiteitä ja eläinryhmiä vähennetään vuonna 2023. Joitakin toimenpiteitä lopetetaan ja joitakin yhdistetään. Mukaan on tulossa myös uusia toimenpiteitä. Ehtoihin kannattaa tutustua tarkkaan, sillä toimenpiteiden sisällöt ovat muuttuneet, vaikka toimenpiteen nimi olisi sama kuin aiemmin.

Muutosten tavoitteena on kokonaisvaltaisempi eläinten hyvinvoinnin parantaminen ja sen arviointi. Lihasioilla ja lihasiipikarjalla tämä tarkoittaa mittaria, joka kuvaa kattavasti eläinten hyvinvointia. Arviointi tehdään teurastamossa. Nautojen hyvinvoinnissa painotetaan erityisesti eläinten liikkumista, kuten laiduntamista ja ulkoilua.

Hyvinvointisuunnitelma on kaikille pakollinen toimenpide

Hyvinvointikorvauksen saamisen vaatimus on hyvinvointisuunnitelma, johon sisältyy rehuanalyysien pohjalta tehty ruokintasuunnitelma. Palauta hyvinvointisuunnitelma Vipu-palvelussa hakemuksen mukana.

Sitoumuksen toimenpiteitä pitää toteuttaa kalenterivuoden alusta ja eläimiä täytyy pitää vuoden loppuun saakka. Muista myös ilmoittaa eläimet ajoissa rekistereihin, koska ilmoitusviiveet vähentävät tukea.

Hyvinvointisuunnitelman mallipohja

Arvioitu hakuaika 9.1.–2.2.2023

Eläinten hyvinvointikorvausta voi hakea koko maassa. Sitoumusehdot löytyvät Ruokavirasto.fi-sivustolta. Sitoumusehdot on jaettu yleiseen osuuteen sekä eläinlajikohtaisiin ehtoihin (naudat, lampaat ja vuohet, siat, siipikarja). 

Tiedotamme haun avautumisesta tarkemmin Ruokavirasto.fi-sivuilla, kun eläinten hyvinvointikorvauksen asetukset on käsitelty valtioneuvoston yleisistunnossa.

Eläinten hyvinvointikorvauksen sitoumusehdot

Neuvojalta apua toimenpiteiden valintaan

Koska eläinten hyvinvointikorvausten ehdot uudistuvat ja hyvinvointisuunnitelman merkitys korostuu, kannattaa käyttää syksyn aikana neuvojan apua. Voit yhdessä neuvojan kanssa miettiä, mitä toimenpiteitä tilallasi on mahdollista toteuttaa.

Maatilojen neuvonta

Sivu on viimeksi päivitetty 23.12.2022