Vuoden 2023 luonnonmarjasato oli keskinkertainen ja sienten sato erittäin vaihteleva. Puolukkaa ja herkkutattia kerättiin myyntiin eniten. Rouskujen ja keltavahveroiden myynti kasvoi merkittävästi edellisvuoteen verrattuna. Kaikkien luonnonmarjojen kilohinta nousi ja luonnonsienten kilohinta laski edellisvuodesta.
Vuoden 2023 mustikkasato oli huono Lappia lukuun ottamatta. Mustikkaa kerättiin myyntiin 4 miljoonaa kiloa, mikä on yli puolet vähemmän kuin edellisenä vuonna. Puolukan sato oli kohtalainen ja lakkasato oli enintään keskinkertainen. Puolukkaa kerättiin myyntiin vajaat 5,2 miljoonaa kiloa ja lakkaa kerättiin vajaat 81 tonnia.
Herkkutattia tuli myyntiin lähes 100 tonnia. Keltavahveron sato oli erinomainen ja satokausi pitkä: myyntimäärä yli kaksinkertaistui viimevuotisesta lähes 85 tonniin. Suppilovahveroa tuli myyntiin runsaat 35 tonnia.
Luonnonmarjojen ja -sienten kokonaistulo romahti yli 46 % edellisvuodesta vajaaseen 12 miljoonaan euroon. Eniten väheni luonnonmarjojen poimintatulo. Vuosittain vaihtelevan satotason lisäksi tähän vaikutti ulkomaisten marjanpoimijoiden määrän väheneminen puoleen edellisvuodesta. Kaikilta toimijoilta ei myöskään saatu vastaustietoja.
Luomukeruualueita enemmän kuin ennen
Luomukeruualueita oli vuoden 2023 tiedon mukaan runsaat 6,9 miljoonaa hehtaaria. Aiemmin luomualueita oli vain Lapissa sekä Oulun-Kainuun alueella, nyt luomualueita on myös muualla Suomessa.
Luomumustikkaa tuli myyntiin 2,5 miljoonaa kiloa. Luomumustikan osuus koko mustikkamäärästä oli 61 %. Luomupuolukan määrä aleni alle puoleen ja luomulakan määrä alle neljäsosaan viimevuotisesta. Yritykset ostivat lähes samalla kilohinnalla sekä tavallisen roskaisen että roskaisen luomumarjan.
Ulkomaalaisia poimijoita puolet edellisvuotta vähemmän
Marjayritysten kutsumina Suomeen tuli runsaat 2 000 ulkomaista poimijaa, joista suurin osa oli thaimaalaisia ja loput ukrainalaisia. Ulkomaalaisten poimijoiden määrä romahti puoleen edellisvuodesta.
Ulkomaalaisten poimijoiden merkitys luonnonmarjojen ja -sienten myyntimäärien kasvussa on normaalisti merkittävä, mutta viime vuonna suomalaisia poimijoita oli metsissä tavanomaista enemmän. Ulkomaalaiset poimijat keräsivät luonnonmarjoista viime vuonna 87 % ja sienistä 10 %. Vuonna 2022 vastaavat lukemat olivat 92 % ja 16 %.
Marjojen ja sienten varastointitukea hakeneiden yritysten hyväksytyt tuotekilot olivat yhteensä vajaat 14 miljoonaa kiloa (vajaat 7 miljoonaa kiloa vuonna 2022).
Tutkimuksen tiedot kysytään marja- ja sienikauppaa harjoittavilta yrityksiltä. Yritykset antavat tiedot alueittain sen mukaan, mistä marjat ja sienet on poimittu. Tulokset eivät sisällä suoramyyntiä kuluttajille ja suurkeittiöille sekä kotitalouspoimintaa. Lisäksi esimerkiksi Facebookin ja Tori.fi:n kautta myydään nykyään runsaasti luonnonmarjoja ja -sieniä. Vain osa torikaupasta on mukana. Tutkimuksen tilasi Ruokavirasto ja teki Kantar Agri Oy.