Vuonna 2024 luonnonmarjojen myyntimäärä jäi selvästi pienemmäksi kuin vuotta aiemmin. Marjoja kerättiin myyntiin vain noin puolet vuoden 2023 määrästä. Merkittävin syy oli ulkomaalaisten poimijoiden väheneminen murto-osaan aiemmasta.
Puolukkaa kerättiin myyntiin eniten, yhteensä neljä miljoonaa kiloa. Määrä väheni edellisvuodesta, vaikka sato oli paikoitellen erittäin hyvä.
Mustikan myyntimäärä jäi 1,2 miljoonaan kiloon, joka on lähes kolme miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisvuonna. Lakkaa saatiin myyntiin vain runsaat 30 tonnia melko hyvästä sadosta ja hyvästä laadusta huolimatta.
Erityisesti puolukan hinta nousi
Vaikka marjoja kerättiin vähemmän, niiden kilohinnat nousivat selvästi. Esimerkiksi puolukan keskipoimijahinta nousi 0,86 eurosta 1,48 euroon kilolta. Myös mustikasta ja lakasta maksettiin poimijoille enemmän kuin vuonna 2023.
Sienisato jäi vaatimattomaksi
Sienisato jäi heikoksi koko maassa, vaikka kasvukauden sää oli paikoin lämmin ja sateinen. Sadon heikkouteen vaikutti muun muassa maaperän kuivuminen ja sateiden epätasainen jakautuminen.
Herkkutattisato oli huonoin vuosikymmeniin. Vientisienenä tärkeää herkkutattia saatiin vain 27 tonnia. Keltavahvero oli määrällisesti tärkein laji (61 tonnia), mutta senkin myyntimäärä laski edellisvuodesta. Keltavahveron hinta pysyi kuitenkin samalla tasolla kuin edellisvuonna.
Luomualat pysyivät samansuuruisena – mustikasta lähes puolet luomua
Luomukeruualueet pysyivät samansuuruisena vuonna 2024, ja niitä oli koko maassa yhteensä 6,9 miljoonaa hehtaaria. Luomumustikan osuus koko myyntimustikasta oli 46 prosenttia. Yritykset ostivat lähes samalla kilohinnalla sekä tavanomaisen roskaisen että roskaisen luomumustikan.
Luomupuolukan määrä väheni 0,6 miljoonasta kilosta 23 tonniin.
Poimintatulot laskivat alle 10 miljoonaan euroon
Luonnonmarjoista ja -sienistä kertyi poimintatuloa yhteensä 9,5 miljoonaa euroa. Tämä on 20 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2023 ja ensimmäinen kerta kahteenkymmeneen vuoteen, kun poimintatulot jäivät alle 10 miljoonan euron.
Marjoista poimintatuloa kertyi 9 miljoonaa euroa. Puolukka kerrytti tuloja 5,9, mustikka 2,7 ja lakka 0,32 miljoonaa euroa. Sienistä eniten tuloja toi keltavahvero (0,35 miljoonaa euroa).
Ulkomaalaiset poimijat keräsivät 36 % luonnonmarjoista ja 18 % sienistä. Vuonna 2023 heidän osuutensa oli merkittävästi suurempi (87 % marjoista ja 10 % sienistä).
Tulokset perustuvat yritysten ilmoittamiin tietoihin
Tutkimuksen tiedot kysytään marja- ja sienikauppaa harjoittavilta yrityksiltä. Tiedon saaminen osalta yrityksistä on alan vaikean tilanteen seurauksena hankaloitunut, joten osa tiedosta on jäänyt saamatta.
Tulokset eivät sisällä kotitalouspoimintaa tai suoramyyntiä kuluttajille ja suurkeittiöille. Lisäksi esimerkiksi Facebookin ja Tori.fin kautta myydään nykyään runsaasti luonnonmarjoja ja -sieniä. Vain osa torikaupasta on mukana.
Tutkimuksen tilasi Ruokavirasto ja teki Kantar Agri Oy.
Raportti luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomääristä (pdf)