Elintarvikkeisiin voi liittyä vaaratekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa ihmiselle terveydellisiä haittoja:
- elintarvikkeen koostumus voi olla terveydelle epäedullinen
- elintarvikkeen mukana voi tulla mikrobeja tai pieneliöitä
- elintarvikkeessa voi olla luonnostaan haitallisia aineita
- elintarvikkeen mukana voi saada erilaisia ympäristösaasteita
- elintarvikkeet voivat sisältää vieraita esineitä (esimerkiksi lasia).
Tällä sivustolla käsitellään erilaisia elintarvikevaaroja sekä joidenkin elintarvikkeiden käyttöön liittyviä rajoituksia.
Elintarvikkeista johtuvia vaaroja voi välttää:
- Noudattamalla pakkausmerkinnöissä olevia
- säilytysohjeita
- käsittelyohjeita
- käyttösuosituksia
- Välttämällä niiden elintarvikkeiden runsasta syömistä, joiden käytön rajoittamisesta on annettu ohjeita.
- Syömällä monipuolisesti, vaihtelevasti ja kohtuullisesti: Nämä terveyttä edistävän ruokavalion periaatteet ovat myös parhaita keinoja välttyä elintarvikkeiden mahdollisesti sisältämien haitallisten aineiden vaikutuksilta.
- Huolehtimalla hyvästä keittiö- ja käsittelyhygieniasta sekä noudattamalla annettuja ohjeita valmistus- ja säilytyslämpötiloista: Nämä toimet vähentävät ruokamyrkytysten vaaraa.
Alla olevaan taulukkoon on koottu ne tällä hetkellä tiedossa olevat elintarvikkeet, joiden käyttöön liittyy mahdollisia vaaroja.
Voit hakea tietoa
- ”Keitä koskee” -ryhmänimillä (esimerkiksi koko väestö, raskaana olevat, imettävät, lapset, vanhukset) tai
- ruoka-aineen nimellä (esimerkiksi kala, maksa) tai
- asiasanalla (esimerkiksi kofeiini, nitraatti).
Huomio, että lapset on jaoteltu seuraaviin ryhmiin: vauvat (alle 12 kk), leikki-ikäiset, lapset ja nuoret, koululaiset.
Miksi ja miten turvallisen käytön ohjeita laaditaan herkille kuluttajaryhmille (raskaana olevat ja imettävät).
Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet (pdf) Kalan syöntisuositukset ovat päivitettävänä.