Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin avulla hallinnoit maaeläinten pitoon ja pitopaikkoihin liittyviä ilmoituksia. Rekisteri-ilmoitus koostuu pitopaikkailmoituksesta (missä pitopaikka sijaitsee) ja eläintenpitoilmoituksesta (mitä eläimiä pitopaikassa on ja missä tarkoituksessa). Järjestelmä sisältää myös haaskaruokintapaikkarekisterin, jolla hallinnoit haaskaruokintapaikkailmoituksia. Ruokaviraston Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin sähköisen asioinnin sovellukseen pääset tästä:
Voit tehdä eläinten pitopaikkoihin, eläintenpitoon ja haaskaruokintapaikkoihin liittyvät ilmoitukset sähköisen asioinnin kautta. Voit myös päivittää ja muokata aiemmin ilmoitettuja tietojasi palvelussa. Sovellukseen kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistautumisen avulla. Voit kytkeä ilmoitukset henkilötunnukseesi, maatilasi tilatunnukseen tai yrityksesi y-tunnukseen. Voit tehdä pitopaikka- ja eläintenpitoilmoitukset myös lomakkeella kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle ja haaskaruokintapaikkoihin liittyvät ilmoitukset lomakkeella kunnaneläinlääkärille.
Vaatimus rekisteröidä pitopaikat ja haaskaruokintapaikat
Jos aiot pitää nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, hirvi-, kameli- tai hevoseläimiä, turkiseläimiä, tuotantokaneja, siipikarjaa, mehiläisiä tai kimalaisia, on sinun rekisteröitävä pitopaikka ja kyseessä olevan eläinlajin eläintenpitoilmoitus ennen eläinten pidon aloittamista. Ilmoitukset on tehtävä, vaikka pitäisit edellä mainittuja eläimiä vain lyhytaikaisesti tai harrastemaisesti. Myös tietyt sukusolujen ja alkioiden pitopaikat sekä koirien, kissojen ja frettien EU:n jäsenvaltioiden välisiin kaupallisiin siirtoihin käytettävät pitopaikat on rekisteröitävä. Osa EU:n ulkopuolisista valtioista saattaa edellyttää koirien, kissojen ja frettien pitopaikkojen rekisteröintiä ennen niiden vientiä.
Mikäli rekisteritietoihisi (toimijan tiedot, pitopaikan tiedot tai eläintenpidon tiedot) tulee muutoksia tai lopetat pitopaikan tai eläintenpitotoiminnan, ilmoita niistä Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin viimeistään 30 päivän kuluessa tapahtumasta. Muutokset voit tehdä sähköisessä asiointipalvelussa tai voit ilmoittaa niistä oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.
Ilmoita eläinperäisten sivutuotteiden käytöstä luonnonvaraisten eläinten ruokinnassa haaskapaikkarekisteriin ennen haaskatoiminnan aloittamista. Ilmoita toiminnan muutoksista tai lopettamisesta 30 päivän kuluessa.
Eläinten hyvinvointilain mukainen ilmoituksenvarainen toiminta
Ammattimaisesta tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvasta seura- ja harrastuseläinten pidosta, kotieläinpihan pidosta, luonnonvaraisten eläinlajien tuotantotarhauksesta ja riistanhoidollisesta tarhauksesta sekä avuttomassa tilassa olevien luonnonvaraisten eläinten hoitolatoiminnan harjoittamisesta tulee tehdä ilmoitus aluehallintovirastoon. Voit jättää ilmoituksen myös Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin sähköisen asiointipalvelun kautta, jolloin eläinten hyvinvointilain mukaiset lisätiedot toiminnasta annetaan eläintenpitoilmoituksessa. Lisätietoa löydät ilmoituksenvaraisen eläintenpidon nettisivuilta.
Lisää tietoa ja ohjeita
Löydät lisätietoa ja ohjeita pitopaikka- ja eläintenpitoilmoitusten tekemiseen Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin ohjeesta.
Saat tarvittaessa käyttäjätukea sekä apua ilmoitusten tekemiseen oman kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiselta.
Eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskeva lainsäädäntö muuttui 21.4.2021, jolloin alkoi EU:n eläinterveyssäännöstön (EU) 2016/429 ja sen nojalla annettujen säädösten soveltaminen. Uusi laki eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä (1069/2021) astui voimaan 1.1.2022. Lain nojalla annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä astui voimaan 24.1.2022.
-
9. huhtikuuta 2024
Eläintenpitäjä, rekisteröi pitopaikkasi ja pidä rekisteritietosi ajan tasalla Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä
-
18. joulukuuta 2023
Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteri uudistuu
-
9. marraskuuta 2022
Kuinka lopettaa eläintenpitoilmoitus Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä