Eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskeva lainsäädäntö muuttui 21.4.2021, jolloin alkoi EU:n eläinterveyssäännöstön (EU) 2016/429 ja sen nojalla annettujen säädösten soveltaminen. Sikaeläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskevista yksityiskohtaisista vaatimuksista säädetään jatkossa uudella komission täytäntöönpanoasetuksella (EU) 2021/520. Uusi laki eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä (1069/2021) on astunut voimaan 1.1.2022. Lain nojalla annettu maa- ja metsätalousministeriön asetus eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä (67/2022) on astunut voimaan 24.1.2022.
Sikaeläinten pitäjän on rekisteröitävä eläinten pitopaikka ja eläintenpitoilmoitus Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin. Tämä velvollisuus koskee kaikkia sikaeläinten pitäjiä riippumatta kasvatuksen tarkoituksesta. Rekisteröinnit on siis tehtävä myös, jos pidät villisikaa, minisikaa tai muuta lemmikkisikaa seuraeläimenä tai muuten ei-kaupallisessa tarkoituksessa. Rekisteröinti tehdään ennen eläinten pidon aloittamista lomakkeella oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai verkkopalvelussa. Lomakkeet löytyvät lomakesivustolta.
Kaikki sikaeläimet (ml. villisika ja minisika) on merkittävä syntymäpitopaikassa joko tatuoinnilla, tavanomaisella korvamerkillä tai elektronisella korvamerkillä viimeistään 9 kuukauden kuluessa syntymästä. Tatuointi voidaan tehdä joko tatuointipihdeillä korvanlehteen tai tatuointivasaralla reiden ulkopintaan. Merkitsemiseen käytetään syntymäpitopaikan merkintätunnusta. Jos sikaeläin kuuluu hyväksyttyyn tuotantoketjuun, se merkitään ennen siirtämistä tuotantoketjun ulkopuolelle, kuitenkin viimeistään 9 kuukauden kuluessa syntymästä. Tällöin merkitsemiseen käytetään sian silloisen sijainnin perusteella olevaa pitopaikan merkintätunnusta. Huom! Merkitsemisen ikäraja koskee 21.4.2021 lähtien syntyneitä sikoja.
Lisäksi sikaeläin merkitään aina ennen teuraskuljetukseen luovuttamista tatuoimalla lähtöpitopaikan merkintätunnus eläimen keskiselän tai kyljen alueelle keskilinjan molemmille puolille (teurasmerkintä). Jos eläin luovutetaan teuraskuljetukseen suoraan syntymäpitopaikasta tai hyväksytyn tuotantoketjun pitopaikasta 9 kuukauden kuluessa syntymästä, riittävää kuitenkin on, että eläin merkitään yksinomaan teurasmerkinnällä.
Toimija ei saa siirtää merkitsemättömiä sikoja pois pitopaikasta eikä toinen toimija (eläimiä pitävä toimija, eläimiä välittävä toimija, teurastamo tai eläinkuljettaja) saa ottaa niitä vastaan.
Mikäli merkinnässä käytetään tatuoinnin sijaan korvamerkkejä, tulee niiden olla Ruokaviraston hyväksymiä 21.4.2023 lähtien ja niitä tulee käyttää siitä päivästä lähtien syntyneille sikaeläimille. Korvamerkkeihin painatetaan FI tunnuksellinen pitopaikan merkintätunnus, joka ilmoitetaan korvamerkkien tilauksen yhteydessä. Ruokaviraston hyväksymiä korvamerkkejä on mahdollista tilata Ruokaviraston tilauslinkin kautta ja sikarekisterin asiakaspalvelusta. Korvamerkkejä voi myös tilata suoraan korvamerkkitoimittajien kautta. Lisätietoa löytyy täältä.
Sikaeläimet jotka ovat syntyneet ennen 21.4.2021 pitää merkitä ennen kuin ne siirretään syntymäpitopaikastaan toiseen pitopaikkaan. Lisäksi sika tulee teurasmerkitä (sikaeläin merkitään aina ennen teuraskuljetukseen luovuttamista tatuoimalla lähtöpitopaikan merkintätunnus eläimen keskiselän tai kyljen alueelle keskilinjan molemmille puolille). Jos sika siirretään suoraan syntymätilaltaan teurastamolle riittää että sika merkitään yksinomaan teurasmerkinnällä. Sikaeläimille, jotka ovat syntyneet ennen 21.4.2023, on mahdollista käyttää korvamerkkejä mitä tahansa esimerkiksi maatalouskaupasta saatavia korvamerkkejä, eikä niiden tarvitse olla Ruokaviraston toimesta hyväksyttyjä.
Lue lisää tiedotteista:
Merkintätunnuksen ja pitopaikkatunnuksen saa pitopaikan rekisteröinnin yhteydessä. Pitopaikan voi rekisteröidä täyttämällä pitopaikan rekisteröintilomakkeen ja palauttamalla sen kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai ilmoittamalla pitopaikasta verkkopalvelussa, jossa voi ilmoittaa myös eläinten pidosta (epr.ruokavirasto.fi).
Sikojen osto-, myynti- ja siirtotapahtumat tulee ilmoittaa 7 päivän kuluessa sekä eläinmäärätiedot kolme kertaa vuodessa sikarekisteriin. Sikarekisteriä ylläpitää Ruokavirasto. Sikarekisterin asiakaspalvelun puhelusta veloitetaan paikallispuhelumaksu tai matkapuhelinmaksu, ei palvelumaksua.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa Ruokaviraston maksullisista suoritteista (1248/2023) on sikojen rekisteröintimaksun suuruudeksi vahvistettu 0,43 euroa/siirtotapahtuma eläintenpitäjiltä, sekä 0,48€/ilmoitus teurastusalan toimijalta.
Sikarekisterin ilmoituslomakkeet löytyvät lomakesivuilta. lomakkeet voi postittaa lomakkeessa olevaan osoitteeseen.