Hukkakauraa torjuttaessa tärkeintä on koko kasvin hävittäminen. Torjuntakeinoja ovat kitkennän lisäksi viljelytekniset toimenpiteet ja kemiallinen torjunta. Kitkentää voidaan käyttää ainoana torjuntakeinona silloin, kun ensimmäiset hukkakaurayksiköt havaitaan lohkolla ja saastunta on vielä kitkettävissä.
Näin tunnistat hukkakauran. Video on myös Youtubessa
Viljelytekniset toimenpiteet
Viljelyteknisiä toimenpiteitä ovat viljelykasvin valinta, myöhästetty kylvö, kesannointi, suorakylvö, kyntö, biologinen torjunta ja kitkentä. Näistä toimenpiteistä viljelykasvin valinnalla on suuri merkitys, jos lohkolla on todettu tai epäilys hukkakaurasta, kauraa ei pidä viljellä. Viljelykasviksi kannattaa valita sellainen kasvi, josta hukkakaura on helppo havaita ja torjua. Monivuotinen nurmi on tehokas hukkakauran torjunnassa, kunhan kasvusto niitetään ennen hukkakauran röyhylle tuloa. Nurmen jälkeen tehtävä kyntö saattaa nostaa pintaan hukkakauran levossa olleet siemenet., joten tämän jälkeen on syytä tarkasti kiertää lohkot useaan kertaan.
Kemiallinen torjunta
Kemiallisessa torjunnassa tärkeintä on valita oikea torjunta-aine, joka soveltuu ko. viljelykasville, ruiskutuksen oikea-aikainen suorittaminen, oikeat ainemäärät sekä huolellinen ruiskutustyö. Liian pienien ainemäärien käyttäminen aiheuttaa sen, että hukkakaurat jäävät kasvuston alapuolelle ja tuottavat itämiskykyisiä siemeniä. Kemiallinen torjunta on aina täydennettävä kitkentäkierroksilla eli on käytävä varmistamassa, ettei kasvustossa ole hukkakauraa.
Kitkentä
Kitkennässä on tärkeää ottaa koko kasvi maasta ja laittaa se heti ehjään säkkiin. Hukkakauroja ei saa jättää kasvustoon tai ojanpientareille, koska siemenet ovat itämiskykyisiä ja varisevat peltoon. Kitkentä tulee tehdä heti, kun hukkakaurat havaitaan kasvustossa ja kitkentäkierroksia on tehtävä 2-3 noin viikon välein. Säkit, joihin hukkakaurat on kerätty, tulee polttaa.
Kitkentäkierrokselle on otettava mukaan
- ehjä säkki
- kiikarit