Vuoden 2020 luonnonmarja- ja luonnonsienisadot olivat hyviä. Luonnonmarjoista myyntiin kerättiin eniten puolukkaa ja luonnonsienistä herkkutattia. Myös mustikka- ja lakkamäärät olivat edellisvuotisia suurempia. Luonnonmarjojen ja -sienten kokonaistulo nousi 17 prosentilla noin 20,7 miljoonaan euroon.
Luonnonmarjoista puolukkasadosta tuli paikoin erinomainen. Puolukkaa kerättiin myyntiin 7,7 miljoonaa kilogrammaa, joka on 1,7 miljoonaa kilogrammaa edellisvuotta enemmän. Mustikka kasvoi hyvän kokoiseksi, ja sitäkin kerättiin myyntiin 4,7 miljoonaa kilogrammaa, joka on puoli miljoonaa kilogrammaa enemmän kuin vuonna 2019. Lakkasato oli erinomainen, ja sitä kerättiinkin 93,5 tonnia. Myös karpalon sato oli hyvä. Myyntiin poimittiin lisäksi vähäisiä määriä pihlajanmarjaa, luonnontyrniä, villivadelmaa ja variksenmarjaa. Poimintatuloa kertyi luonnonmarjoista yhteensä 19 miljoonaa euroa.
Pääosa luomukeruualueista sijaitsee Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla. Luomumustikan osuus koko mustikkamäärästä oli runsaat 21 prosenttia. Luomupuolukan osuus oli 11 % ja luomulakan 8 % satojen kokonaismäärästä.
Luonnonsieniä myytiin runsaasti
Luonnonsienikausi oli viime vuonna erittäin pitkä, ja se käynnistyi normaalia aiemmin. Vientisienenä tärkeää herkkutattia tuli myyntiin edellisvuoteen verrattuna nelinkertainen määrä, peräti runsaat 460 tonnia. Sekä rouskusato että kantarellisato olivat hyviä. Niiden myynti yli kaksinkertaistui edellisvuoden satoon verrattuna. Suppilovahveroita kerättiin pitkään vuoden loppuun asti. Luonnonsienistä kertyi tuloa yhteensä vajaat 1,7 miljoonaa euroa.
Korona lisäsi suomalaisten poimijoiden osuutta
Ulkomaalaisia poimijoita tuli Suomeen marjayritysten kutsumina koronaviruspandemian takia huomattavasti vähemmän kuin edellisinä vuosina. Osa Suomeen tulleista kausityöntekijöistä siirtyi marjatiloilta metsiin poimimaan luonnonmarjoja. Heidän lisäkseen metsissä liikkui paljon ulkomaalaisia omatoimimatkailijoita sekä Suomessa asuvia ulkomaalaisia ja heidän sukulaisiaan tai tuttaviaan. Koronapandemian takia viime vuonna myös suomalaisia poimijoita oli metsissä tavanomaista huomattavasti enemmän. Kotimaisen poiminnan osuus yli kaksinkertaistui edellisvuodesta.
Tiedot perustuvat luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomäärätutkimukseen 2020 (MARSI-tutkimus). Tutkimuksen tiedot kysytään marja- ja sienikauppaa harjoittavilta yrityksiltä. Tulokset eivät sisällä suoramyyntiä kuluttajille ja suurkeittiöille sekä kotitalouspoimintaa. Tutkimuksen tilaaja on Ruokavirasto ja tutkimuksen tekijä Kantar TNS Agri Oy.
Luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomäärätutkimus 2020 (MARSI), raportti (pdf)
Lisätietoja Ruokavirastosta
Ylitarkastaja Lea Anttalainen (tavoitettavissa 30.–31.3. ja 7.4. alkaen)
040 824 1373
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi