Viljelijät voivat nyt lähettää päätukihakemuksensa verkkoasiointipalvelu Vipussa (https://vipu.ruokavirasto.fi). Hakemuksen tekoon on aikaa kesäkuun puoliväliin asti.
Ennen hakemuksen lähetystä viljelijöiden kannattaa tehdä peruslohkomuutokset, jotta kunnat ehtivät käsitellä ne tukien hakua varten. Myös Vipuneuvojan tarkisteet toimivat oikein, kun tukia hakiessa käytettävissä ovat lopulliset peruslohkot. Ruokavirasto suosittelee tekemään peruslohkomuutokset toukokuun puoliväliin mennessä.
Tukihakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin ennen kesäkuun puoliväliä. Kaikkia hakemuksen tietoja voi tarvittaessa muuttaa viimeiseen hakupäivään asti.
Vinkkejä ympäristösitoumuksen ehtoihin muistilistalta
Uutta Vipu-palvelussa on tänä keväänä ympäristösitoumuksen muistilista. Muistilista sisältää vinkkejä ympäristökorvauksen ehdoista, joissa on viime vuosina todettu paljon puutteita. Viljelijän kannattaa varmistaa tukihaun yhteydessä ja myöhemmin kasvukauden edetessä, että ehdot ovat kunnossa.
Muistilista on Vipu-palvelun sähköisessä asioinnissa uudella Vältä seuraamuksia -välilehdellä. Päätukihakemuksen viljelijä pääsee lähettämään sen jälkeen, kun hän on tutustunut muistilistaan.
Vipu-palvelussa on myös useita tarkisteita ja toimintoja, jotka auttavat varmistamaan, että hakemuksen tiedot ovat oikein ja tukiehdot täyttyvät. Vipuneuvojan tarkisteita voi hyödyntää jo kevättöiden aikaan esimerkiksi lohkoille viljeltävien kasvien suunnittelussa. Vipu-palvelussa on käytettävissä myös alustava tukiarvio.
Sitoumusten ja sopimusten jatkovuodet haettavissa
Vuosina 2015 ja 2016 alkaneet ympäristösitoumukset ja -sopimukset sekä luomusitoumukset päättyvät 30.4.2021. Viljelijät voivat hakea päätukihaussa sitoumuksille ja sopimuksille jatkoa, jolloin ne säilyvät ennallaan 30.4.2022 asti.
Vipu-palvelussa sitoumusten ja sopimusten voimassaoloaika näkyy jo pidennettynä. Jatkovuoden haku on kuitenkin vahvistettava päätukihaussa Vipun Hae tukia -osiossa.
Ympäristösopimukset haetaan paperilomakkeilla
Uusia viisivuotisia ympäristösopimuksia voi tänä vuonna hakea kosteikkojen hoitoon (lomake 262), maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitoon (lomake 253) sekä alkuperäiskasvien ylläpitoon (lomake 214). Lomakkeet on palautettava paikalliseen ELY-keskukseen viimeistään 15.6.
Ei-tuotannollisen investoinnin korvausta voi hakea Hyrrä-palvelussa
Ei-tuotannollisen investoinnin korvausta kosteikon perustamiseen voi hakea tänä vuonna ensimmäistä kertaa Hyrrä-asiointipalvelussa (https://hyrra.ruokavirasto.fi). Haku avautuu toukokuun lopulla. Verkkoasiointia varten hakija tarvitsee Suomi.fi-valtuudet.
Korvausta voi hakea vaihtoehtoisesti myös lomakkeella 195. Lomake palautetaan paikalliseen ELY-keskukseen. Korvauksen viimeinen hakupäivä on 15.6. Myöhästyneet hakemukset hylätään.
Kunnat ja neuvojat auttavat asioinnissa
Vipu-palvelussa asiointiin viljelijät saavat tarvittaessa apua omasta kunnastaan. Yhteydenottolinkki on saatavilla Vipu-palvelussa. Viljelijä voi valita, haluaako apua kunnasta puhelimitse vai sähköpostitse.
Viljelijä voi myös valtuuttaa neuvojan tekemään tukihakemuksen puolestaan Vipu-palvelussa. Maatilalle sopivan neuvojan voi valita neuvojarekisteristä.
Käyttökatko Vipu-palvelussa toukokuussa
Vipu-palvelussa on käyttökatko perjantaista sunnuntaihin 21.–23.5.2021. Katko johtuu päivityksestä. Ruokavirasto pahoittelee katkosta aiheutuvaa haittaa.
Lisätietoja viljelijälle ruokavirasto.fi-sivustolla
Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset
Vipu-palvelun käyttöohjeet
Viljelijätukien hakuopas
Lisätietoja medialle
Tietojärjestelmäasiantuntija Maria Jukkola
040 186 8272
Osastonjohtaja Jukka Pekonniemi
040 540 1963
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi