Iän karttuessa ruuan merkitys hyvinvoinnin kannalta on tärkeä. Kun syöt hyvälaatuista ja monipuolista ruokaa, pidät huolta kehostasi ja ylläpidät toimintakykyäsi. Ruuasta saatavat tärkeät ravintoaineet ehkäisevät sairauksien syntyä sekä auttavat toipumaan ja kuntoutumaan.
Kuvassa ikääntyneen kolmasosiin jaettu lautasmalli.
Hyvä ruoka tukee toimintakykyä
Hyvälaatuinen ja monipuolinen ruoka ylläpitää toimintakykyä ja edistää hyvinvointia. Iän karttuessa ruoan merkitys hyvinvoinnin kannalta on tärkeä. Kun syöt hyvälaatuista ja monipuolista ruokaa, pidät huolta kehostasi ja ylläpidät toimintakykyäsi. Ruuasta saatavat tärkeät ravintoaineet ehkäisevät sairauksien syntyä sekä auttavat toipumaan ja kuntoutumaan.
Iän myötä päivittäisen liikunnan määrä usein vähenee. Samalla pienenee lihasvoima sekä lihasten määrä kehossa. Ruokahalukin usein vähenee fyysisen aktiivisuuden ja pienentyneen energiankulutuksen myötä. On tärkeää syödä riittävästi ja monipuolisesta, jotta keho saa ruuasta kaiken tarvitsemansa energian ja tärkeät ravintoaineet. Sairaudet ja suun terveyteen liittyvät ongelmat voivat vähentää syödyn ruoan määrää sekä rajoittaa mahdollisuuksia syödä monipuolisesti ja riittävästi. Painon vakaana pitäminen on ikääntyessä erityisen tärkeää. Tahaton painon lasku on merkki heikkenevästä terveydestä. Se on terveyden kannalta huono asia myös ylipainoiselle.
Muista monipuolisuus
Monipuolinen ruoka, jossa on vain vähän suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja, riittävästi proteiinia ja muita ravintoaineita, suojaa sydäntä ja aivoja myös korkeassa iässä. Vihanneksia, juureksia, sieniä, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä runsaasti ja monipuolisesti. Terveyttä ja hyvinvointia edistävä ruokavalio sisältää lisäksi kalaa, palkokasveja, hyvälaatuisia rasvoja, pähkinöitä, täysjyväviljoja, sopivasti maitovalmisteita ja vaaleaa lihaa.
Ravitsemusopas ikääntyneille- lehtisessä on esitetty pähkinänkuoressa ruokasuositukset ikääntyneille. Se on saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi: