Painonhallinta ikääntyessä

Ikääntyessä ei yleensä suositella painonpudotusta, jos sille ei ole painavia syitä.  Painonpudotuksen haittana on se, että samalla menetetään toimintakyvyn kannalta tärkeää lihasta ja luuta. Siksi terveydenhuollon ammattilaisten tulisi arvioida tapauskohtaisesti painonpudotuksen hyödyt ja haitat. 

VRN_Ikääntyneen paino.png

Painonpudotusta voidaan terveydellisistä syistä suositella, jos ikääntynyt on alle 75- vuotias ja painonpudotukselle on peruteltu syy. Perusteltu syy ikääntyneen painonpudotukselle voi olla se, että paino on yli 30 kg/m2 ja lihavuus huonontaa sairauksien kuten diabeteksen hoitotasapainoa tai liikuntakykyä. 

Tavoitteellisen painonpudotuksen ohella on tärkeää pyrkiä samanaikaisesti säilyttämään ja vahvistamaan lihaksia. Jos painonpudotukseen päädytään, tulisi sen olla hidasta, jolloin lihasmassan säilyminen on mahdollista.

Pääasioita painonpudotuksessa:

  • Terveydenhuollon ammattilaisen tulisi arvioida painonpudotuksen tarve ja painonpudotus tulisi tehdä terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa.
  • Painonpudotuksen tavoite tulisi olla kohtuullinen, esim. 5–10 % painon aleneminen.
  • Painoa tulisi pudottaa hitaasti, enintään 1 kg kuukaudessa.
  • Ravitsemusterapeutti voi tarvittaessa laatia yksilöllisen suunnitelman painonpudotukseen.
  • Lihaskunto- ja aerobista liikuntaa tulisi harrastaa säännöllisesti. Tämä edistää lihas- ja luumassan säilymistä ja parantaa toimintakykyä, osiosta materiaalipankki löytyy jumppavideoita.
  • Ruokarytmi on tärkeää, se ehkäisee epäterveellistä napostelua, kts. lisätietoa Ruokarytmi osiosta.
  • Proteiinia tulee saada riittävästi. Joka aterialla tulisi olla hyviä proteiinin lähteitä kuten kalaa, siipikarjaa, palkokasveja, kananmunaa tai lihaa, kts. lisätietoa osiosta proteiinia lihaksille.
  • Vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä sellaisenaan ja eri tavoin valmistettuna syödään kaikilla päivän aterioilla ja välipaloilla keventämässä aterioiden energiasisältöä.  
  • Vähäkuituisia, sokerisia herkkuja ja suolaisia naposteltavia vähennetään. Etenkin sokerisia juomia, makeisia, keksejä, jäätelöä, suklaata sekä pasteijoita, voisarvia, pizzoja yms. syödään vain harvoin. Vähäkuituisten viljatuotteiden tilalla käytetään kohtuullisesti runsaskuituisia täysjyväviljavalmisteita.
  • Painon pudotuksen aikana on tärkeää huolehtia riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista.
  • Riittävästä juomisesta tulee huolehtia, vesi on paras janojuoma.

Painon vähentäminen ikääntyessä voi olla vaikeaa. Painon nousun pysäyttäminen, terveellisen ruokavalion noudattaminen ja liikunnan lisääminen yksinään ilman painon laskua voi parantaa terveyttä ja toimintakykyä riittävästi.

  •  
Sivu on viimeksi päivitetty 18.12.2023